2024. március 29. péntek
More

    Hogyan lehet megszabadulni a fekete penésztől az otthonodban? – 2. rész

    A hozzáférhető, kemény felületekre korlátozódó penészprobléma – például fürdőszoba falai, pincepadlója vagy festett és tömített faburkolat – megfelelő felszereléssel és némi kitartással megoldható. Így távolíthatod el otthonodból a fekete penészt.


    1. lépés: Keresd meg és azonosítsd a fekete penészt

    Először is keresd meg a penészt az otthonodban. A fekete penész azonosítható a gyakran nyálkás textúrájáról, a sötétzöldes/fekete, néha szürkés színéről és a növekedésről, amely foltok formájában jelenik meg, amelyek idővel terjednek. A feketepenész gyakori előfordulási helyei közé tartoznak a sarkok, a mosdókagyló vagy szekrények alatti fedett területek, az alaplapok, az alagsorban lévő kartondobozok alatt és minden más helyen, ahol magas a nedvesség. Ügyelj az orrodra, és kövesd a fekete penész dohos illatát, hogy megtaláld a forrást. Egy zseblámpa segít megvizsgálni a zugokat, hasadékokat és sötét sarkokat.

    A nedvesség szinte mindig szerepet játszik, mivel ideális környezetet biztosít a penésznek a növekedéshez. Ez az ellenőrző lista segít megtalálni az érintett területet:

    • Konyhaterületek, beleértve a mosdókagyló alatti és mögötti, valamint a mosogatószekrényeket
    • Fürdőszoba kádak, zuhanyzók és WC-k
    • Olyan készülékek körül, mint a mosogatógépek, hűtőszekrények és légkondicionálók
    • Kartondobozok pincékben és garázsokban
    • Szivárgó ablakok körül
    • Külső bejárati ajtók körül túlnyúlások vagy tornácok nélkül

    2. lépés: Keverd össze a penészölőt

    Miután észrevetted a sértő növekedést, felteheted a kérdést: „Mi öli meg a fekete penészt?” Míg rengeteg szer képes felvenni a harcot a penész ellen (bórax, ecet, fehérítő és ammónia, hogy csak néhányat említsünk), a teafaolajat és a grapefruitmag-kivonatot gyakran tartják a leghatékonyabb penészkezelésnek, fertőtlenítik és szagtalanítják a problémás területet. Ráadásul nem mérgezőek. Vásárolhatsz teafaolajat online és egészségügyi üzletekben; csak győződj meg arról, hogy a melaleuca alternifolia-ból (egy ausztrál fa) származik, és hogy hatóanyagai 30 százalék terpinen-4-olt és legfeljebb 10-15 százalék cineolt tartalmaznak. Lehet, hogy a grapefruitmag-kivonat valamivel kevésbé hatékony, de könnyebben megtalálható, az ilyen kiskereskedőktől is beszerezhető.

    A spray-palackban lévő minden csésze vízhez adj hozzá egy teáskanál teafaolajat vagy grapefruitmag-kivonatot. Mindkét illóolaj hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, így mindaddig, amíg a permetező flakont „off” állásba lehet fordítani a légtömörség érdekében, az oldat legalább egy évig eláll.

    3. lépés: Vegyél fel védőfelszerelést

    Mielőtt eltávolítanád a fekete penészgombát, vedd fel a felszerelést: viselj eldobható kezeslábast, gumikesztyűt, légmentesen záródó védőszemüveget és arcmaszkot vagy légzőkészüléket. Ez a védőfelszerelés csökkenti az anyaggal való érintkezésből eredő egészségügyi problémák kockázatát, beleértve a légúti fertőzéseket, allergiás reakciókat, ízületi gyulladásokat és kiütéseket. Egyetlen fekete penészspóra a szemedbe kerülve akár vakságot is okozhat.

    Ez egy jó alkalom arra is, hogy műanyag fóliát akasszunk fel, hogy elválasszuk az érintett helyiséget a ház többi részétől. Ha van HEPA szűrő, állítsd be azt is.

    4. lépés: Permetezz a foltra, és hagyd ülni

    Szükséged lesz az illóolajok oldatára, hogy megszabadulj a fekete penésztől. Alaposan rázd fel a permetező flakont a penészoldó oldattal, majd permetezd be az érintett területet, hogy az jól telítődjön. (A folyamat során ismételten rázd meg az üveget, hogy az oldat jól elkeveredjen.) Hagyd a folyadékot 5-10 percig a formán ülni, hogy az antibakteriális tulajdonságoknak legyen ideje áthatolni a szennyeződésen.

    Soha, soha ne kapard le a megszáradt penészt. Ez a művelet azt eredményezi, hogy a spórák a levegőben terjednek, toxinokat terjesztve, és negatív egészségügyi hatásokat okozva.

    5. lépés: Óvatosan dörzsöld le az érintett területet

    Fogj egy nylon sörtéjű kefét, és dörzsöld át a felületet, hogy felemeld és leülepítsd a nedves penészt. Óvatos, erős mozdulatokkal mozgasd az ecsetet, nehogy a penész a környező területekre fröccsenjen – még az elhalt penészspórák is allergén egészségügyi problémát jelenthetnek. A kefével való alapos dörzsölés után töröld le a területet régi ronggyal vagy papírtörlővel.

    Jó ötlet lehet menet közben áttörölni a területet, nehogy a penészspórák tócsái a kárpit alá vagy a padlóra fussanak.

    6. lépés: Szükség esetén ismételd meg a 4. és 5. lépést

    Lehetséges, hogy meg kell ismételned a 4. és 5. lépést, hogy sikeresen megszabadulj a fekete penésztől. Egy enyhe folt maradhat utána, de mindaddig, amíg alaposan megtisztítottad a felületet, a penészt megfelelően el kell pusztítani.

    Ezekre a foltokra egy kis szódabikarbóna és ecet segíthet. Egyszerűen keverd össze az egy rész szódabikarbóna oldatot két rész ecettel, és dörzsöld le a foltos területet kefével. Ezenkívül speciális festékek és alapozók állnak rendelkezésre, amelyek képesek kezelni a munkát. Ezek az alapozók nem csak a foltokat takarják el, hanem megakadályozzák a penészedést a jövőben, bár meg kell várnod, amíg a felület teljesen megtisztul.

    7. lépés: Permetezd be utoljára a formát, és hagyd ülni

    Ne öblítsd le a területet vízzel, mivel a teafaolaj és a grapefruitmag-kivonatok olyan penészgombák elleni szerek, amelyek megakadályozzák a penész visszatérését. Azt akarod, hogy ezek az olajok a lehető leghosszabb ideig jelen legyenek.

    Víz helyett rázd fel az oldatos palackot, és fújd be a penészes területet egy utolsó könnyű permetezéssel. Ha hagyod, hogy az oldat levegőn megszáradjon, az olajok visszamaradnak és harcolnak a penész ellen.

    8. lépés: Tisztítsd meg és vidd ki a szemetet

    A fekete penész és az elpusztítására használt anyagok tisztításának megértése egyszerű. A kezeslábast és papírtörlőt egy műanyag zacskóba kell dobni, amelyet a szemetes kihordása előtt szorosan le kell zárni. Mosd ki a szennyezett rongyokat és a nylon súrolót forró vízben, vagy dobd ki őket a kezeslábasokkal és papírtörlővel együtt extra elővigyázatosságból.

    Ne feledd, a penész természetesen előfordul. Visszatérhet. Ahhoz, hogy megbirkózzunk néhány véletlenszerű folttal az újjáéledésből, nem szükséges kezeslábast felvenni. Ehelyett ragadj meg egy maszkot, védőszemüveget, kesztyűt és a megmaradt penészölő oldatot, majd folytasd a 3. lépéstől.

    9. lépés: Végezz penésztesztet, hogy megbizonyosodj arról, hogy a penész eltűnt

    Annak érdekében, hogy megbizonyosodj arról, hogy sikerült megszabadulnod a fekete penésztől, fontold meg egy otthoni penészvizsgáló készlet vásárlását. Ezek a készletek gyakran 50 dollárnál kevesebbért kaphatók, és néhány napon keresztül tesztelhetik az otthonodban előforduló penészgombát. Ha penészgomba van jelen, elküldheted a vizsgálat eredményét egy speciális laboratóriumba, amely meghatározza a penész típusát és súlyosságát.

    A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy évente végezzenek penészvizsgálatot, bár vannak olyan körülmények, amelyek indokolhatják a gyakoribb tesztelést:

    • A készülék szivárgása után
    • Hosszan tartó, rendkívül nedves időjárás
    • A szivárgó szerelvények felfedezése után

    Végső gondolatok

    A fekete penészfertőzés kezelés nélkül hagyása katasztrófa receptje. Nemcsak minden szerves anyagot elfogyaszt, de komoly egészségügyi hatásokat is okoz.

    Bár az anyag megfélemlítő és veszélyes, megtanulni, hogyan lehet megszabadulni a fekete penésztől, nem olyan nehéz. Megfelelő védőfelszereléssel, tisztítószerekkel és know-how-val ez a természetesen előforduló veszély teljesen megoldható. Mindaddig, amíg szem előtt tartod a személyes biztonságod, és tudod, mekkora munkát tud elvégezni egy barkácsoló, egyedül is megszabadulhatsz a fekete penésztől.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!