2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan távolítsa el a penészt a szőnyegből? – 2. rész

  4. lépés

  Alaposan telítsd be a penészes területet, és legalább 6 hüvelyknyit körülötte, gombaellenes spray-vel, amely kijelenti, hogy biztonságos a szőnyegeken (és „penészgátló” címkével is büszkélkedhet). Ha fel tudod emelni vagy el tudod távolítani a szőnyeget, permetezd be az elejét és a hátulját is. Fújd be a padló azon területét is, amellyel a penészes rész érintkezett. Hagyd a gombaellenes spray-t egy órán át hatni.

  5. lépés

  Töröld le a gombaellenes spray-t egy száraz, tiszta, eldobható ronggyal, hogy felszívja a felesleget. Ne öblítsd le a területet vízzel vagy más kezeléssel. A gombaellenes szer továbbra is hat, amíg teljesen meg nem szárad. A száradás felgyorsítása érdekében ne használj ventilátort; amelyek penészspórákat fújhatnak máshova, és új problémákat okozhatnak. Ehelyett csukd be az ablakokat, melegítsd fel a helyiséget, és használj páramentesítőt, hogy a szőnyeg természetes módon száradjon legalább 24 órán keresztül. Ne sétálj a területen, és ne engedd, hogy háziállatok beavatkozzanak abba, amíg szárad, mivel a penész még „él” és potenciálisan elterjedhet.

  6. lépés

  Tisztítsd meg a sörtés kefét és a porszívót a penészgombáktól úgy, hogy forró, szappanos vízzel dörzsöld le, majd permetezd be a gombaellenes kezeléssel, és hagyd teljesen megszáradni. Dobd ki a rongyot és a gumikesztyűt.

  7. lépés

  Miután a szőnyeg alaposan megszáradt, vidd fel újra a gombaellenes kezelést a 4. lépésben leírtak szerint, majd kövesse az 5. és 6. lépést egy tiszta, friss, eldobható rongy segítségével. Az itatás után dobd ki a rongyot.

  Hagyd még néhány napig működni a párátlanítót, hogy a penészspórákat is eltávolítsd a levegőből.

  Miután a szőnyeg teljesen megszáradt, penészmentesnek kell lennie. Azért ezt ne vedd természetesnek. Folytasd a folt ellenőrzését néhány hétig, hogy megbizonyosodj arról, hogy a penészesedés nem tért vissza. Lassan kiújulhat, különösen, ha nem tudtad eltávolítani vagy felemelni a szőnyeget, ezért adj egy hónapot, mielőtt teljesen megnyugodhatsz.

  Penészgomba megelőzési tippek

  • Ne tedd a cserepes növényeket közvetlenül a szőnyegre, még akkor sem, ha alatta van egy víztálca. A szőnyegen csak mázas edényeket használj, terrakottát ne, és használj nedvességzáró anyagot, például gumitálcát vagy szőnyeget.
  • Soha ne halmozz tűzifát a szőnyegre; mindig legyen nedvességzáró a fa és a szőnyeg között.
  • Ha kedvenced többször is megkönnyebbült egy adott területen, beszélj a helyi állatkereskedéssel az elrettentő spray-kről, amelyek kevésbé vonzóvá tehetik a helyet számára.
  • Párás helyiségekben vagy párás otthonban fektess be minőségi párátlanítókba, hogy a nedvességet állandóan minimális szinten tartsd. Ez megvédi a keményfa padlót és a műalkotásokat, valamint a szőnyegeket.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!