2024. április 25. csütörtök
More

    A 12 leggyakoribb penésztípus az otthonokban – 2. rész

    5. Aureobasidium pullulans

    Ez az allergén penészgomba gyakran megtalálható a tapéta alatt, amikor eltávolítják a falakról; csupasz fán és festett felületeken is nőhet. A „korompenésznek” nevezett Aureobasidium irritálhatja a bőrt, ha megérinted. Amikor először kezd növekedni, világos rózsaszín vagy szürke, de az érés során mély barnásfekete színűvé válik. Az Aureobasidium penészgomba érintése, majd a szem vagy az arc érintése átviheti az irritáló anyagokat és fertőzést okozhat. Ez a fajta penész leggyakrabban nedves helyeken, például konyhákban és fürdőszobákban, vagy porózus csempefugázón jelenik meg. A spórák belélegzése tipikus allergiás tüneteket, például tüsszögést és könnyező szemeket okozhat.

    6. Acremonium

    Az Acremonium közel 100 toxigén penésztörzset ír le, amelyek megtalálhatók a klímaberendezések és párásítók nedves kondenzációs vezetékeiben és vízelvezető edényeiben. A penészt nehéz lehet tesztelés nélkül diagnosztizálni, mert többféle színben jelenik meg, beleértve a fehéret, a rózsaszínt vagy a szürkét. Ahogy a penész fejlődik, kezd száraznak és porszerűnek tűnni. Az Antimicrobe kutatási adatbázis szerint az acremonium spóráknak való kitettség tünetei közé tartozik a szemirritáció, légzési problémák, tüdőgyulladás, vagy akár ízületi gyulladás vagy gombás fertőzés. Ha a családtagok a fenti tünetek bármelyikét tapasztalják, és arra gyanakszol, hogy otthonodban Acremonium penészgomba van, hívj penészgomba-elhárítási szakértőt, hogy tesztelje és felszámolja.

    7. Chaetomium

    Ez az allergén és kórokozó penészgomba nagy valószínűséggel vízkár vagy árvíz után alakul ki. Mivel páratartalommal és sötétséggel is jól érzi magát, a Chaetomium spórák gyakran elkezdenek növekedni a belső falak szegélyein belül, és előfordulhat, hogy csak akkor lesznek észrevehetők, amíg a penész át nem terjed a fal külső felületére. Addigra a penész gyakran nagy területeket foglalt el a falon belül. A Chaetomium spórák belélegzése tipikus allergiás reakciókat válthat ki, beleértve a könnyező szemeket, a tüsszögést és a torokviszketést egészséges embereknél, illetve súlyosabb légúti tüneteket a legyengült immunrendszerűeknél. A Chaetomium megelőzésének legjobb módja az, ha gyorsan megszárítjuk a házat az árvíz után. Amint a Chaetomium átterjed a belső falakon, általában penészmentesítési szakértőre van szükség az eltávolításhoz.

    8. Cladosporium

    Egy másik allergén penészgomba, a Cladosporium fajok szívesebben húzódik beltérben textilekben, például szőnyegekben és kárpitozott bútorokban, bár a penész a mosogató alatt és a szekrények belsejében is megjelenik. Puha megjelenésű, és a zöldtől a barnáig terjedő árnyalataiban található. A Cladosporium általában ruházaton vagy háziállatokon kerül be a házba, amikor magas a levegőben lévő allergének száma; a spórák ekkor megtelepednek a szőnyegen vagy a bútorokon, és elkezdenek szaporodni. A magas beltéri páratartalom növeli a Cladosporium növekedésének kockázatát. A spórák belélegzése légúti tüneteket, például torokfájást és irritált melléküregeket okozhat. A spórák a háziállatokra is hatással lehetnek, folyást és tüsszögést okozva. Szőnyegek és kárpitok gyakori tisztítása nagy hatékonyságú részecskelevegő (HEPA) szűrővel ellátott porszívóval segíthet eltávolítani a Cladosporium spórákat otthonról, mielőtt növekedésnek indulnának. A párátlanító használata is segíthet.

    9. Ulocladium

    Az ulocladium egy másik típusú penész, amely általában árvíz vagy vízkár után jelenik meg. Bár egyes penésztörzsek kórokozók, mások allergén hatásúak. A penész fekete, és más típusú penészgombákkal, köztük a Stachybotrys penészgombával együtt növekedhet. A két forma egyformán néz ki, ami megzavarhatja a nem szakértőket. Az ulocladiumnak folyamatos vízellátásra van szüksége a túléléshez, így ha az anyagok, amelyeken nő, kiszáradnak, a penész valószínűleg elpusztul. A spórák azonban nyugalmi állapotban maradhatnak, és a jövőbeni nedvességgel virágozhatnak. Az Ulocladium allergén törzsei szénanáthát utánzó légúti tüneteket, a patogén törzsek pedig súlyos légúti tüneteket okozhatnak asztmás vagy gyenge immunrendszerű embereknél. Ha gyanítod, hogy otthonodban Ulocladium penész van, a legjobb megoldás, ha konzultálsz egy professzionális penészgomba-mentesítési szakértővel.

    10. Fusarium

    Egyes penészfajtáknak melegre van szükségük a túléléshez, de a Fusarium még fagyközeli hőmérsékleten is növekszik és terjed. A Fusarium törzsek gyakorlatilag bárhol megjelenhetnek. A legtöbb törzs allergén, csak szénanátha típusú tüneteket okoz, de néhány törzs erősen mérgező is lehet, idegrendszeri rendellenességekhez és belső vérzésekhez vezethet. A fuzárium gyakori kockázatot jelent a kerti növényekre és a mezőgazdasági növényekre, és sok mai paradicsomnövényt hibridizáltak, hogy csökkentsék a fuzáriumos hervadást. Beltéren a Fusarium szívesen nő puha textíliákban, például szőnyegekben, kárpitokban, tapétákban és drapériákban, és gyakran rózsaszínes vagy vöröses foltok formájában jelenik meg. A HEPA szűrővel felszerelt porszívóval végzett gyakori tisztítás csökkenti annak kockázatát, hogy a Fusarium tovább terjeszkedjen otthonodban. A párás környezetben élő lakástulajdonosok használhatnak párátlanítót.

    11. Penicillium

    A penicillin értékes antibiotikum, de a Penicillium penészgomba egyik törzse allergén és kórokozó is. Spórákat termel, amelyek allergiás típusú tüneteket, például arcüreggyulladást, légzési nehézségeket és asztmás epizódokat válthatnak ki. Az immunrendszeri rendellenességekkel küzdő embereknél a tünetek súlyosabbak lehetnek, és krónikus egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ez a bársonyos, kékeszöld penész gyakran olyan otthonokban fordul elő, ahol áradások vagy más típusú vízkár érte, állandó nedvességre van szüksége a növekedéséhez. Amint a Penicillium megveti a lábát a beltérben, gyorsan elterjedhet a nedves falburkolaton, az átázott szőnyegen és a tapétán. Egy csepp megelőzés is megér egy fontot ennek a penésznek a gyógyításában. A lehető leggyorsabban szárítsd ki az elárasztott otthonokat, és haladéktalanul javítsd ki a vízvezeték szivárgását. Amint a Penicillium elterjed az egész otthonban, professzionális penészmentesítés javasolt.

    12. Trichoderma

    A nedves helyeken, például szivárgó ablakok közelében vagy a zuhanyaljzat körül növekvő fehér és olívazöld penészgomba apró, duzzadt foltjai Trichoderma penészesedést jelezhetnek. Ez a fajta allergén penész gyorsan növekszik, és nedves helyeken virágzik. Az otthoni trichoderma köhögést, tüsszögést és hörgőfertőzést okozhat. Az Environmental Health Center-Dallas azt állítja, hogy egyes törzsek mikotoxinokat termelhetnek, amelyek illékony szerves vegyületek, amelyek súlyos problémákat, például tüdőfertőzéseket, máj- és vesebetegségeket, idegrendszeri problémákat, sőt bizonyos ráktípusokat is okozhatnak. A Trichoderma penész egy enzimet is felszabadít, amely a fa rothadását okozhatja. Ha otthonodat veszélyezteti a Trichoderma penészgomba, akkor professzionális penészmentesítésre lesz szükség, és otthonodnak egyes területein javításra lehet szükség.

    Ha jelentős mennyiségű penészgombát (10 négyzetláb vagy több) fedezel fel, vagy gyenge immunrendszerű embereket találsz a háztartásodban, ideje hívni a szakembereket. A penészesedés-elhárítással foglalkozó cégek online hirdetnek, és a közelmúltban árvíz sújtotta közösségekbe is elhozhatják a személyzetet. A professzionális penészmentesítés költséges lehet, átlagosan 15-30 dollár négyzetméterenként, átlagosan 2300 dollár körüli összköltséggel, a penészgomba-probléma mértékétől függően. Ügyelj arra, hogy a minőségi szolgáltatásért fizess a hitelesítő adataik ellenőrzésével. A kármentesítési vállalkozónak engedéllyel kell rendelkeznie, és szívesen ajánlja fel referenciaként korábbi ügyfelek listáját. Ezenkívül tájékozódj arról, hogy a vállalkozó rendelkezik-e nemzeti csoport, például az Inspection Cleaning and Restauration Certification Institute tanúsítványával.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!