2024. április 26. péntek
More

    Miért van alvászavarom? (És hogyan lehet javítani) – 2. rész

    Túlzott koffein

    Ha kávé- vagy teaivó vagy, valószínűleg találkoztál már az ezzel járó álmatlansággal.

    A kávéban és a teában található koffein elősegíti az éberséget és az ébrenlétet. Tehát, ha a szokásos lefekvés előtt 8 órán belül iszol kávét vagy teát, az befolyásolja az alvás minőségét.

    A koffein, mint a kék fény, jót tesz a nap folyamán. Segít ébren maradni és jobban összpontosítani. Éjszaka ugyanez ébren tart, és nagyon megnehezítheti az elalvást.

    Hogyan javíthatod ki?

    Lehetőleg ne igyál kávét vagy teát délután 4 óra után.

    Így a szervezetednek 8 óra áll rendelkezésére, hogy visszatérjen a normál állapotba a koffeinből, és éjszaka valószínűleg jól aludhatsz. Ha szeretnél korábban elaludni, 10 vagy 23 óra körül, 14 óra előtt idd meg az utolsó csészét.

    Egy másik ajánlás a koffein stimuláló hatásának kiegyensúlyozására, hogy az esti ital elfogyasztása után végezz egy jó, erőteljes edzést. Az energiafelhasználás segíthet egy kicsit gyorsabban elaludni.

    Ha ez önmagában nem működik, próbálj meg egy kis édességet enni lefekvés előtt. Az édes ételekkel járó cukorroham segíthet elaludni.

    Alternatív megoldásként ehetsz csirkét vagy pulykát is. Mindkettő triptofánt tartalmaz, egy aminosavat, amely segíthet jobban aludni.

    Éhség vagy szomjúság

    A szomjúság meglepően megzavarhatja az alvást. Alvás közben a szervezeted folyadékot és elektrolitot veszít.

    Az előző napi nem megfelelő hidratálás súlyosbíthatja ezt, és dehidratáltságra ébredhetsz.

    Alvás közben folyadékot is veszítesz a torkodból és a szádból. Hasonlóképpen, az éhség megakadályozhatja, hogy elaludj, és éhségérzetet kelthet.

    És fordítva, a nem megfelelő alvás a ghrelin, az éhségérzetet kiváltó hormon szintjének emelkedéséhez vezet. Ami arra késztet, hogy többet egyél és éhesebb leszel.

    Hogyan javíthatod ki?

    Ügyelj arra, hogy naponta elegendő mennyiségű vizet igyál, és ügyelj a sóbevitelre. A túlzott nátrium növelheti a szomjúságot, ami kiszáradást okozhat.

    Ügyelj arra, hogy megkapd a szükséges folyadékot, és egyél egy jót lefekvés előtt.

    De fordítva, ügyelj arra is, hogy ne egyél nehéz ételt túl közel lefekvés előtt.

    Tarts néhány órát az utolsó étkezés és lefekvés között. Az emésztés meglehetősen energiaigényes folyamat, és a lefekvés előtti étkezés megzavarhatja az alvás minőségét.

    Ezenkívül, bár ez zavaró tanácsnak tűnik, ne igyál TÚL sok vizet közvetlenül lefekvés előtt. Mert ha olyan pici hólyagod van, mint nekem, akkor többször is felkelsz, hogy WC-re menj, vagy korán ébredsz, mert annyi vizet ittál.

    Ha erős izzadást tapasztalsz alvás közben, környezeti ok nélkül, fordulj orvoshoz.

    Az éjszakai izzadás a cukorbetegség korai jele lehet.

    Mentális egészségi zavarok

    A kezeletlen mentális zavarok megszakadt alvást okozhatnak. A PTSD, a depresszió, a szorongás és az ADHD alvászavarokat okozhat. A szorongás arra késztethet, hogy a legrosszabb forgatókönyveket képzeld el, és aggódj a jövő miatt.

    Hasonlóképpen, a klinikai depresszió a jövővel kapcsolatos reménytelenség érzéséhez vezethet, ami elalvási nehézségekhez vezethet.

    A PTSD sok áldozata arról is beszámol, hogy pánikállapotban ébred fel, vagy többször ébred fel éjszaka, vagy éppen elalvási nehézséget okoz.

    Hogyan javíthatod ki?

    Az olyan rendellenességek, mint a PTSD, depresszió, szorongás vagy ADHD, terápia és gyógyszeres kezelés kombinációját igénylik a megoldáshoz.

    Beszélj egy mentális egészségügyi szakemberrel arról, hogy mit érzel, és kövesd az általa javasolt kezelést.

    Megfelelő gondozással ezt is meg tudod oldani. Az indulás általában a legnehezebb. A terápiáról és gyógyszeres kezelésről szóló útmutatónk segíthet eldönteni, hogy mi a legjobb számodra.

    COVID-19

    Ugyanaz a Lancet-tanulmány, amely összefüggést mutatott ki az embereknél a pandémia idején megnövekedett alvásproblémák között, a COVID-19-betegek vagy korábbi betegek alvásproblémák számának jelentős növekedését mutatta ki.

    Ennek egyik fő oka a COVID-19-vel együtt járó légszomj vagy köhögés. Sajnos a megoldás nem ilyen egyszerű, mivel a COVID-19-ről még sok mindent kell felfedezni.

    Beszélj az orvosoddal, és ő a legjobb gyógymódot fogja javasolni. Bármi lehet, a köhögés elleni gyógyszertől a dekongesztánsig, amely megkönnyíti a légzést.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!