2024. április 25. csütörtök
More

    Miért van alvászavarom? (És hogyan lehet javítani) – 1. rész

    Minden harmadik ember – a világ lakosságának valamivel több mint 37%-a – alvási problémákról számolt be a COVID-19 világjárvány idején. A The Lancet tanulmánya több mint 330 000 embert elemezve jutott eredményre.


    A nem megfelelő alvás rossz memóriához, rossz döntéshozatalhoz, étvágyváltozásokhoz, fokozott szorongáshoz és számos egyéb problémához vezethet.

    Ha alvászavaraid vannak, vagy ismersz valakit, akinek alvászavarai vannak, olvass tovább. Közelebbről megvizsgáljuk, hogy miért van problémád az elalvással, és hogyan javíthatod ki.

    Alvási zavarok és alvási nehézségek

    Az alvászavarok különböznek az elalvási nehézségektől vagy a megfelelő alvás képtelenségétől.

    Az alvászavarok általában olyan állapotok, amelyek orvosi kezelést igényelnek – ilyen például az álmatlanság, az obstruktív alvási apnoe vagy akár a nyugtalan láb szindróma.

    Ne feledd, hogy a probléma akkor válik rendellenességgé, ha elkezdi megzavarni a napi működésed.

    Most pedig nézzünk meg néhányat az alvászavarok gyakoribb okai közül, és hogyan lehet ezeket orvosolni.

    Képernyő expozíció

    A képernyő fokozott megvilágítása az alvászavarok egyik leggyakoribb oka. Ha fáradtság ellenére feküdtél az ágyban, és hánykolódtál, előfordulhat, hogy a képernyőnézegetéssel töltött idő miatt elalszik.

    Legyen szó a mobiltelefonod vagy számítógéped képernyőjéről, mindegyik kék fényt bocsát ki.

    A kék hullámhosszú fény jót tesz a nap folyamán – a jobb reakcióidőhöz, hangulathoz és éberséghez mutató linkekkel. De ugyanaz a kék hullámhosszú fény éjszaka megzavarja a szervezet cirkadián ritmusát, és elnyomja a melatonin – a legfontosabb alváshormon – termelődését.

    Ez megnehezíti az elalvást, és ha végül elalszol, az rontja az alvás minőségét.

    Hogyan javíthatod ki?

    A leggyorsabb módja a probléma megoldásának, ha lefekvés előtt egy órával elteszed a telefont és a számítógépet. Ez csökkenti a kék fénynek való kitettséget, és időt ad a szervezetednek a melatonintermelés megkezdésére.

    De nehéz eltenni a telefont lefekvés előtt. Tehát ha elektronikát kell használnod, telepíts kék fényszűrőt, például az F.Luxot PC-hez vagy a Twilightot a telefonokhoz.

    Mindenesetre a legtöbb telefon beépített éjszakai üzemmóddal rendelkezik. Ezért ügyelj arra, hogy telefonod naplementekor aktiválja az éjszakai módot.

    Ezenkívül fektess be egy kék fényszűrő szemüveget. A kettő kombinációja, valamint annak elkerülése, hogy bármit túlságosan sokáig nézz, segíthet jobban aludni.

    Mindezek tetejébe, ha olyan vagy, mint én, és élvezed az olyan rendkívül izgalmas dolgokat, mint az akciófilmek vagy a pörgős videojátékok, kerüld ezeket a lefekvés után két órán belül.

    Állj ellen a kísértésnek, mert még kék fényszűrőkkel és szemüvegekkel is megzavarod az alvást.

    Napfény hiánya

    Ironikus módon, míg a képernyő éjszakai expozíciója megzavarhatja az alvást, az elégtelen napfény napközben IS zavarhatja az alvást.

    A tested nagyon érzékeny a fényciklusokra. Nappali napozás megzavarhatja a szervezet biológiai óráját, és megnehezítheti az éjszakai elalvást.

    Hogyan javíthatod ki?

    Legyen több napozás. Ehhez még csak nem is kell a napon eltöltött időnek lennie, csak gondoskodj arról, hogy napközben hozzáférj a természetes fényhez – akár az ablakból, akár csak a rendszeres munkaszünetekből, hogy napfényt kapj, minden segít.

    A napfény szintén nélkülözhetetlen a D-vitaminhoz, de ennek kiegyensúlyozására mindig alkalmazhatsz kiegészítőket.

    Néhány gyógyszertípus

    Bizonyos típusú gyógyszerek a szokásosnál hosszabb ideig tartó ébrenlétet okozhatnak. Az olyan gyógyszerek, mint a pszichostimulánsok, amfetaminok, bizonyos típusú antidepresszánsok, szteroidok és még néhány megfázás elleni gyógyszer is megzavarhatják az alvást és ébren tarthatják éjszaka.

    Egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók koffeint is tartalmaznak, ami képes ébrentartani.

    Egyes esetekben a nikotin tapaszok vagy nikotingumi, amelyeket a dohányzásról leszoktató kezelés során a cigaretta helyettesítésére használnak, stimulálhatnak és ébren tarthatnak éjszaka.

    Hogyan javíthatod ki?

    Ha vényköteles gyógyszert szedsz, beszélj a kezelőorvosoddal az érintett alvásról. Semmi esetre sem szabad abbahagynod vagy megváltoztatnod a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy először konzultálnál egy orvossal.

    Orvosod olyan alternatívát adhat, amely nem okoz álmatlanságot. Javasolhatják a melatonint vagy más alvást segítő szereket is, amelyek javítják az alvást.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!