2024. április 29. hétfő
More

    Szakértői tanács: Hogyan hagyjam abba az állandó aggódást?

    A nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel érzik magukat napi szinten aggodalmasnak, idegesnek vagy szorongósnak. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük a társadalmi nyomást és a szüntelen képsort, amely festett, ránctalan hölgyeket mutat be tökéletes hajjal és problémamentesen. A ránk nehezedő nyomás mellett természetes, hogy félünk az ismeretlentől, és gyakran tökéletlennek érezzük magunkat. Három szakértőt kértünk meg, hogy osszák meg meglátásaikat arról, hogyan lehet száműzni a rettegést, befogadni a reményt, és abbahagyni az aggódást.


    Ne feledd, nem vagy egyedül

    Amikor eláraszt bennünket az aggodalom, könnyen úgy érezhetjük, hogy mi vagyunk az egyetlenek a világon, aki küszködik. De ez áll a legtávolabb az igazságtól. „A Biblia leginkább aláhúzott verse: „Semmiért ne aggódjatok” – mondja Max Lucado lelkész, a San Antonio-i Oak Hills Church tanítási minisztere és az Anxious for Nothing című könyv szerzője. „Csak annak tudata, hogy amit érzel, az szinte univerzális, segít megnyílni az optimizmus felé.”

    Nevezd meg a félelmeid

    Ha az aggodalmak homályosak, akkor különösen ijesztőek – ezért hasznos a lehető legpontosabban megfogalmazni őket – sürgeti Shauna Shapiro, klinikai pszichológus, önegyüttérzéssel foglalkozó kutató és a Good Morning, I Love You című könyv szerzője. „Először is hívd fel a figyelmedet a fizikai érzéseidre, legyen szó szorító érzésről a mellkasodban vagy a hasadban, mert az érzelmeid a testedben élnek” – tanácsolja.

    Aztán amikor úgy érzed, hogy félsz, adj hangot neki, például: „Aggódok amiatt, hogy először találkozom a húgommal, mióta veszekedtünk.” Ha hangosan kimondjuk őket, az aggodalmak elveszítik erejük nagy részét, így jobban megalapozottnak érezhetjük magunkat a pillanatban.

    Emeld fel az aggodalmaid

    Miután felfedezted, mi okozza a feszültséget, fontold meg, hogy imádkozz érte a magasabb hatalomhoz, amelyben hiszel – bátorít Lucado: „Azt mondhatod: „Aggódok a 2 órás találkozásom miatt egy munkatársammal.” Így a következő alkalommal, amikor felmerül az aggodalom, azt mondhatod magadnak: „Ezt már átadtam Istennek”, és nyugodtan telik a napod.”

    Nézz a jövőbe

    „Csak akkor aggódsz, ha valami nagyon érdekel” – mondja Tracy Dennis-Tiwary, klinikai pszichológus, a Hunter College Érzelemszabályozási Laboratóriumának igazgatója és a Future Tense: Why Anxiety is Good for You (Even) című könyv szerzője. Bár rossz érzés. „Tedd fel magadnak a kérdést: „Mit jelent az, hogy remélek?” Ez a kérdés megszelídíti Dennis-Tiwary félelmét, miközben arra készül, hogy kiköltözzön otthonából, ahol 20 éve élt. „Idegtépő, de a szorongásom arra összpontosít, hogy mit szeretnék a költözéstől: új embereket megismerni és új dolgokat kipróbálni. Az aggodalmat felhasználhatjuk arra, hogy előre mozdítson minket.”

    Hozz létre egy „aggodalomdobozt”

    A gondolataink éjszaka száguldanak, részben azért, mert ekkor érezzük magunkat a legsebezhetőbbnek – mondja Dennis-Tiwary. „Tarts tollat ​​és lapokat az éjjeliszekrényeden, és jegyezd le a gondjaid, hogy reggel egy apró lépés megtervezésével megoldhasd a problémákat.” Néhány embernek még „aggodalomdoboza” is van, amibe elteszik a lapokat. „A fedél becsukása bezárja az ajtót az aggodalmak előtt, amíg készen nem állsz a megoldásra.”

    Küldj szeretetteljes kedvességgel

    A félelem leküzdésének egyik legjobb módja az, ha túltekintünk önmagunkon – jegyzi meg Shapiro. „Éppen egy mellrákos nővel dolgoztam, és semmi, amit megpróbáltunk, nem fékezte meg az aggodalmát” – emlékszik vissza. „De aztán megkértem, hogy képzelje el, hogy a világ összes nője mellrákban szenved, és küldjön nekik gyógyító gondolatokat – ez végül megváltoztatta a dolgokat.” Valójában a másokkal való kapcsolatteremtés – imával, vizualizációval vagy személyesen, szeretteink megszólításával – a leghatékonyabb módja a remény felgyújtásának.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!