2024. április 29. hétfő
More

    Ismétlés a tudás atyja

    Összeszedtünk néhány egyszerű és szórakoztató tevékenységet gyermeked logikai, valamint írási, olvasási és kommunikációs készségeinek fejlesztésére.


    Ha a fejlesztésre gondolunk, ezek a speciális órák, foglalkozások azonnal eszünkbe jutnak, nem is gondolunk az otthoni közös játékokra gyermekeink „nevelésében”, pedig ezek többsége remek lehetőséget biztosít az egész család számára. Jó lehetőség kikapcsolódni is. Lássuk, mely területeket érintik az egyes játékok!

    Memória

    A memória fejlesztésekor szinte azonnal megjelennek a párosított memóriakártyák mindenki számára. Van azonban egy még szórakoztatóbb módja a memória fejlesztésének, ez pedig a megfigyelős gyorsasági ​​​​kártyajáték. Az nyer, aki a legtöbb képet találja a legrövidebb idő alatt. Ma már számtalan különböző nehézségi fokú variáció létezik, így a társasjátékok a nagyobb gyerekek számára sem unalmasak, és még a szülők is szívesen előveszik őket.

    Írás

    A készségek fejlesztésének számos érdekes módja van. Kartonból készíthetünk rajzsablont, ami segíti gyermekünk kézügyességét, és jó hatással van a koncentrációjára is. Az írástanuláshoz is nagy segítség a mágnesgolyós vezető. A betűírás a kézügyesség fejlesztése mellett a szóalkotás elsajátítását is megkönnyíti a gyerekek számára. Az akasztófa már a szülőknek is kedvelt játéka volt gyerekkorukban, és most is hatásos, mert nagyban bővíti a szókincset, javítja a helyesírást és segít az írás gyakorlásában, miközben csak egy darab papírra és egy tollra van szüksége.

    Logika

    A logikai és stratégiai társasjáték, ahogy a neve is sugallja, nagyszerűen erősíti logikai készségeket, mert előre meg kell tervezni a lépéseket, és mérlegelni kell a lehetséges következményeket. Ilyenkor sem árt, akár a sakkban, az ellenfél fejével gondolkodni.

    A tangram geometriai rejtvények a logikai készségekre is hatással vannak, és kiválóan javítják a vizuális észlelést. A játékok általában több, különböző nehézségű rejtvényt tartalmaznak.

    Beszéd

    A papírszínház olyan, mint egy könyv és egy színház hibridje, amely könnyen kommunikálható. A mese lapjait a színpadot utánzó keretbe helyezzük, és a hátoldalról olvashatjuk a gyerekeknek a mesét. Tovább fokozhatjuk az élményt, ha külön papírkaraktereket készítünk a gyerekekkel. Vonjuk be őket is a mesélésbe: mondják el, hogyan képzelik el a mesét a képek alapján.

    A történetmesélő blokk kiválóan alkalmas gyermeked beszédkészségének fejlesztésére is. A kis kocka minden oldalán más-más szimbólum látható. A játékosok megalkotják a történeteiket a dobott képek alapján. Szárnyalhat a fantázia!

    Koncentráció

    A koncentráció hiánya különösen az elsős gyermekeknél jelent problémát. Szerencsére a legókra és a rejtvényekre való összpontosítás javítható. Még ha nem is tartoznak a gyerekeink kedvenc játékai közé, időnként próbáljuk ki őket: vásároljunk vagy kérjünk kölcsön ismerősöktől használt építőjátékokat és rejtvényeket, amelyek érdeklik a gyerekeket, hogy hosszabb időre lefoglaljuk a figyelmüket.

    A szabadtéri játék fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni: fusson, szaladjon, hintázzon, amennyit csak akar, mert nincs ennél jobb fejlesztő játék!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!