2023. április 1. szombat
More

  Ha ezt használod a szokásos étolaj helyett, fokozhatod az ételek ízét

  Az étolaj vásárlása mindig kaland számomra. Imádom böngészni a különböző, finomnak hangzó fajtákat – avokádó, kókusz, sőt, még a butternut tökmag is! – és aztán általában a szokásos extra szűz olívaolajat (EVOO) vagy növényi olajat veszek. De bár ezek a régi kedvencek valószínűleg mindig is a kedvenc olajaim maradnak, nemrég felfedeztem egy olyan egészséges, ízletes opciót, amire korábban nem is gondoltam: a dióolajat!


  Talán elgondolkodsz, hogyan lesz egy olyan mindennapi rágcsálnivalóból, mint a dió, olaj? A Fine Cooking szakértői szerint az egész diót meghámozzák és sűrű péppé zúzzák, majd szűrési folyamaton mennek keresztül, amely leválasztja a dió szilárd anyagát. Az eredmény egy gazdag ízű olaj, amely akkor ragyog igazán, ha például házi salátaöntetben, vagy tésztára vagy rizsre csöpögtetve használjuk. Főzéshez pedig remekül illik olyan ételekhez, amelyeknek jót tesz a diós íz, például a párolt gombához és a sült spárgához.

  A dióolajnak azonban nem csak az íze csodálatos, hanem számos egészségügyi előnye is van!

  Mire jó a dióolaj?

  Az egész dió kiválóan alkalmas a fogyásra, a szívbetegségek kockázatának csökkentésére és a demencia kivédésére. És a jó hír az, hogy nem maradsz le a dió táplálkozási előnyeiről, ha olajos formában használod.

  A Food Science Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány a dióolaj fogyasztásának pozitív hatásait vizsgálta a bélgyulladás csökkentésére. A kutatók egereknek négy héten keresztül naponta 2,5 ml dióolajat adtak. A vizsgálati időszak végére megállapították, hogy az olaj enyhítette a gyulladást azáltal, hogy növelte az antioxidáns enzimeket a bélszövetben.

  Ha ezt az olajat az étrend alapvető részévé teszed, az segíthet a vércukorszint szabályozásában is. Az International Journal of Endocrinology című folyóiratban megjelent kutatás arra volt kíváncsi, hogy a dióolaj napi fogyasztása hogyan javítja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjét. A résztvevők három hónapon keresztül napi 15 grammot fogyasztottak. A tanulmány szerzői megállapították, hogy az olaj többszörösen telítetlen zsírsavai antidiabetikus hatásúak, csökkentik az inzulinrezisztenciát, amely a magas vércukorszint egyik kulcstényezője.

  Mindezen egészségügyi előnyök mellett talán te is elgondolkodsz azon (ahogy én is), hogy használhatod-e a dióolajat a szokásos EVOO helyett. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan mér a dióolaj!

  Melyik a jobb: dióolaj vagy olívaolaj?

  Alice H. Lichtenstein, DSc táplálkozási szakértő szerint a dióolaj alacsony telített zsírtartalmú és gazdag az alfa-linolénsav nevű omega-3 zsírsavban (ami jó hír a szív egészségének!), de ettől még nem feltétlenül jobb, mint az olívaolaj. “Nincs olyan egyedi zsírsav-összetétele, ami miatt jobb lenne, mint néhány elterjedtebb növényi olaj” – mondta a Consumer Reportsnak.

  Kalóriában kifejezve egy evőkanál dióolaj körülbelül 120 kalóriát tartalmaz. Az olívaolaj körülbelül 119 kalóriát tartalmaz evőkanalanként – majdnem pontosan ugyanannyit. De még ha az olajok táplálkozási előnyeiket tekintve nagyon hasonlítanak is egymásra, a dióolaj előnyben van, ha egy ízgazdag olajat keresel, amellyel kísérletezhetsz a konyhában.

  A dióolaj könnyen megvásárolható a boltokban és az interneten. Csak arra ügyeljünk, hogy hidegen sajtolt dióolaj márkát válasszunk. A hidegsajtolás lehetővé teszi, hogy a dióból a szilárd anyagokat és a természetes olajokat hő alkalmazása nélkül vonják ki, ami károsíthatja az olaj ízprofilját és tápértékét.

  Legközelebb, amikor az élelmiszerboltban vagy, próbáld ki, hogy veszel egy üveg dióolajat, hogy bármilyen ételhez hozzáadj egy íz- és egészségügyi lökést – én tudom, hogy fogok!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!