2024. április 30. kedd
More

    Ez a hidratáló görögdinnye és eper Chia Smoothie tele van Omega-3-mal és csaknem 10 gramm rosttal adagonként

    Mielőtt hagynád, hogy a kimerítő hőhullám izzadás okozta dühbe gurulj, és Dante poklának mind a kilenc körét bejárd, egy szuper hűsítő és hidratáló turmix lehet a megmentőd.


    A „Watermelon Sugar” ismétlődik, és mindenhol eper ízű dolgok jelennek meg, a nyár a legjobb alkalom, hogy elmerüljünk ebben a gyümölcsös kombinációban. Mi mással ünnepelhetnénk hát jobban ezt az erőpárost, mint a Minimalist Baker frissítő, tejmentes és vegán eper, chia és görögdinnye smoothie receptjével, amely tele van egészségügyi előnyökkel? Ez tényleg a titka lehet annak, hogy egész szezonban hűvös maradj, és jól hidratált.

    A finom édes és fanyar íze mellett ez a turmixrecept tele van szívbarát omega-3 zsírsavakkal, alapvető antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő összetevőkkel. Ja, és említettük már, hogy tele van rosttal is, hogy örökre búcsút mondhass a hőség okozta székrekedésnek?

    Az eper és görögdinnye smoothie recept egészségügyi előnyei

    Ennek a hat összetevőből álló turmixnak minden egyes összetevője ízgazdag, az eper, a görögdinnye és a banán, a lime-lé, a mandulatej és a chia magok kivételével. A legjobb rész? Mindezek együtt egy vibráló Barbie-rózsaszínű italt alkotnak, amely fanyar, édes és nevetségesen frissítő.

    De a nagyszerű megjelenésen és ízléses ízén kívül ez a recept tele van egészségügyi előnyökkel is. Kezdjük azzal, hogy a recept egyik sztárösszetevője, a görögdinnye tele van három alapvető antioxidánssal (likopin, aszkorbinsav és citrullin), amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és felvenni a harcot a szabad gyökök okozta károkkal. Ráadásul tanulmányok szerint az antioxidánsok, például a likopin fogyasztása segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát. „A likopin egy antioxidáns és rákellenes tápanyag, amely nyersen is fogyasztható, és biológiailag hozzáférhető, vagyis a szervezet által hasznosítható” – mondta korábban Isabel Smith, az Isabel Smith Nutrition alapítója.

    Ezenkívül a görögdinnye és az eper tele van C-vitaminnal, amely segít az immunrendszer erősítésében, ösztönzi a kollagéntermelést, és jótékonyan hat a bőr egészségére. Az eper magas antioxidáns-, rost-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalommal is rendelkezik.

    Eközben a banán tápanyagokban gazdag, és tökéletes összetevő az izzasztó edzés előtt (a gyümölcsből származó kálium segít szabályozni a folyadékháztartást és fokozza az állóképességet). Ha pedig azon tűnődnél, honnan származik a hosszú élettartamot fokozó omega-3, az apró, de hatalmas chia magoknak köszönhető, amelyek ennek a zsírsavnak a leggazdagabb növényi forrása. „A chia magban lévő omega-3 zsírsavak alfa-linolénsav ALA formájában érkeznek, amelyet gyulladáscsökkentő, trombózis- és ritmuszavar-ellenes tulajdonságokkal hoztak összefüggésbe, így ez nagyon jót tesz a szívednek és a teljes keringési rendszerednek” – mondta korábban Julieanna Hever, növényi alapú dietetikus. Egy két evőkanálnyi adag chia mag körülbelül négy gramm fehérjét, 11 gramm rostot és az ajánlott napi kalciummennyiség 18 százalékát is tartalmazza.

    Görögdinnye és eper chia turmix receptje

    Összetevők 2 adaghoz:

    • 1 1/2 csésze friss görögdinnye, felkockázva és mag nélkül
    • 1 csésze fagyasztott eper
    • 1/2 közepes méretű érett fagyasztott banán, meghámozva és feldarabolva
    • 1/2 – 3/4 csésze cukrozatlan, sima mandulatej
    • 1 közepes méretű lime, levet eresztve
    • 1 evőkanál chia- vagy kendermag (nem kötelező)

    1. Add az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és keverd krémesre és simára, hígításhoz adj hozzá még mandulatejet, sűrítéshez pedig még több fagyasztott epret vagy jeget.

    2. Kóstold meg, és szükség szerint igazítsd ki a fűszereket, a savasság érdekében adj hozzá még lime-ot, az édesség érdekében banánt, vagy az intenzívebb görögdinnye-íz érdekében görögdinnyét.

    3. A tetejére további chia magokat teszünk, hogy a görögdinnyemagokat utánozzuk. Frissen a legjobb, bár a maradék egy-két napig lefedve eláll a hűtőben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!