2023. június 7. szerda
More

  9 bizarr tévhit a terhességről

  A terhesség az izgalom és a várakozás időszaka, és a leendő anyák gyakran tele vannak kérdésekkel, amelyek közül sok sajnos mítoszokon és babonákon alapul. Ha kávét iszom a terhességem alatt, barna foltokkal fog születni a babám? A holdfogyatkozás nézése valóban okozhat torzulást a gyermekemnél? A terhességgel kapcsolatban számtalan mítosz, babona és háziasszonyi mese létezik, amelyek közül sok csodálatosan félrevezető, de valójában mégis elhiszik és fenntartják őket. Kilenc figyelemre méltó közülük kerül itt bemutatásra és megcáfolásra.


  Az anya szépsége

  A mítosz szerint a lányok ellopják anyjuk szépségét. Ezzel szemben, ha egy terhes nő a terhessége során vonzóbbá válik, azt a méhében lévő kisfiúnak köszönheti. Az igazság persze az, hogy a reggeli rosszullétek, a változó hormonszintek és a növekvő babapocak sok terhes nőt kimerít és pattanásokkal gyötör, különösen az első trimeszterben. És ez attól függetlenül áll, hogy a baba lány vagy fiú.

  Reggeli rosszullét

  Minél rosszabb egy nő reggeli rosszulléte, annál valószínűbb, hogy kislányt vár, legalábbis ezt sugallja a közkeletű mítosz. És ez valószínűleg mítosz is, ha megkérdezünk egy szakértőt a témában. De a kutatások azt sugallják, hogy ebben lehet valami. Egy 2004-ben közzétett tanulmány szerint a terhesség alatti hányinger és hányás miatt kezelésre szoruló nőknél valamivel magasabb volt a lányokat világra hozó nők aránya, mint azoknál, akik nem folyamodtak kezeléshez.

  Add fel a fűszereket

  A mítosz azt is sugallja, hogy a terhesség alatt fogyasztott fűszeres ételek megégethetik a baba szemét, ami vaksághoz vezethet. A fűszeres ételeket vetélésekért és a szülés megindulásáért is okolták. Bár ezek az asszociációk egyesek számára hihetőnek tűnhetnek, nem valósak. A fűszeres ételek azonban növelhetik a terhes nők gyomorégés kockázatát. A terhesség alatti ismételt gyomorégés azt jelentheti, hogy a baba szőrös fejjel fog születni, ha hihetünk egy másik régi női mendemondának.

  Ajánló   Terhességi teendőlista

  Kötelek és köldökzsinórok

  Bizonyos kultúrákban a babona azt tanácsolja a terhes nőknek, hogy terhességük alatt ne lépjenek át köteleken, mivel ez köldökzsinór problémát okozhat, amikor a köldökzsinór a baba nyaka körül összegabalyodik. A modern korban a mítoszt kiterjesztették az elektromos zsinórokra is. A mítosz azt is ajánlja, hogy terhesség alatt ne emeljük a karokat a fej fölé, mivel ez is köldökzsinór kialakulásához vezethet. Egyik mítosznak sincs tudományos alapja.

  Haj és születési rendellenességek

  Ha egy nő haját terhesség alatt levágják, a babának látásproblémái alakulhatnak ki. Nehéz elképzelni olyan természetes folyamatot, amely e babona által sugallt ok-okozati összefüggés hátterében állhatna. Még vitatottabb kérdés, hogy a nőknek szabad-e festeniük a hajukat terhesség alatt. A hajfestékek használatát nem hozták véglegesen összefüggésbe a születési rendellenességekkel az embereknél, bár a szakértők azt tanácsolják, hogy az első trimeszterben ne tegyék.

  A holdhatás

  A terhességgel kapcsolatos szilárdan rögzült babonák közé tartozik az az elképzelés, hogy teliholdkor megnő a babák születésének gyakorisága. Még a szülészeteken dolgozó egészségügyi személyzet egy része is hisz ebben, ami valószínűleg megerősíti a közgondolkodásban a tényleges összefüggés valószínűségét. A kiterjedt vizsgálatok ellenére azonban a tudósok még nem tudtak összefüggést kimutatni a teliholdak és a születések száma között.

  Ajánló   A haj változása terhesség alatt

  Csúnya állatok

  Egy több kultúrában is létező, régi női mese szerint, ha egy terhes nő egy kellemetlen vagy csúnya állatot néz, a gyermeke az adott állathoz fog hasonlítani. Az elképzelést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, és ami még fontosabb, a babák egyszerűen nem lehetnek csúnyák.

  Nincs ajándék, kérem

  Egyes kultúrákban úgy tartják, hogy a baba születése előtt vásárolt, kapott vagy kibontott ajándék a gonosz szellemeket vonzza, vagy szerencsétlenséget hoz, például vetélést. Ez erősen félelemre és a mágiába vetett hitre épülő, babonára valló jelenség. Hasonlóan a fentiekhez, egyes nők úgy vélik, hogy a baba szellemét elijeszti (vetéléssel), ha túl korán jelentik be a terhességet. Ez is az ok-okozati összefüggések téves felfogásán alapul. A vetélés kockázata természetesen nagyobb az első trimeszterben, mint a második és harmadik trimeszterben. A terhesség bejelentése ezekben az első hetekben nincs hatással a vetélés kockázatára.

  Pocakmasszázs

  Bármilyen csábító is, egy Kínából származó régi női mese szerint a terhes nőnek tartózkodnia kell a kiálló hasa túlzott dörzsölésétől. Ha a nő túlzásba viszi a kényeztetést, a baba elkényeztetetté válik. Amit a mítosz sugall, az nagyon valószínűtlen. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a terhesség 10. hetében a fejlődő magzat már érzékeli az érintést, és az anya hasán keresztül történő bökdösésre válaszreakciókat produkál.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!