2024. április 19. péntek
More

    8 tényező, ami miatt hajlamosabb lehetsz a kiszáradásra – 2. rész

    Ajánló   8 tényező, ami miatt hajlamosabb lehetsz a kiszáradásra – 1. rész


    3. Elegendő folyadék fogyasztása kiegyensúlyozatlan elektrolitok mellett

    „Tartsd észben, hogy ha dehidratált vagy, és látszólag vég nélkül iszol vizet, akkor is lehet, hogy több elektrolitra van szükséged” – mondja Kylene Bogden, a BareOrganics regisztrált dietetikusa és a FWDfuel társalapítója. „Valaki, aki rendkívül aktív, különösen a hőségben, és csak vizet iszik, még mindig kiszáradhat. Amikor izzadsz, elektrolitokat is veszítesz, például nátriumot, káliumot és magnéziumot. Ezért népszerűek és hasznosak a sportitalok; ha nem rajongsz a gyakori márkák ízéért vagy cukormennyiségéért, akkor egy tubus tabletta, például a Nuun is egy lehetőség”.

    4. Koffeines italok fogyasztása

    Valószínűleg hallottál már arról, hogy a koffein dehidratáló hatású ital. Ez azért van, mert vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy több pisilésre késztet. „Ez azt jelenti, hogy pótolnod kell a koffeinfaktor miatt elvesztett folyadékot – ideális esetben minden egyes koffeintartalmú ital elfogyasztása után két pohár vizet kellene innod, hogy pótold azt, amit a koffein miatt veszítesz” – mondja Dr. Swartzon.

    5. Kettes számmal megyünk

    „Ismétlem, bármi, ami elhagyja a tested – a pisilés, az izzadság, a hányás, a hasmenés, sőt még a leheleted is – vízveszteséget okozhat” – mondja Bogden. Éppen ezért alvás közben is kiszáradhatsz egyik napról a másikra (különösen, ha hajlamos vagy a szádon keresztül be- és kilélegezni). Ezek mind a testi működés teljesen normális aspektusai, ezért a vízivás és az elektrolitok visszapótlása mindennapos szükséglet.

    De ezzel kapcsolatban tudnod kell, hogy a székeléstől is veszíthetsz vizet. Ez különösen igaz, ha hasmenésed van, ami különösen dehidratáló lehet. Bármikor, amikor kevésbé érzed magad jól, okos dolog, ha egy kis extra vizet iszol.

    6. Sok időt töltesz nehéz légzéssel

    Igen, tényleg. Gondolj arra, hogy télen látszik a lélegzeted – ez azért történik, mert a leheletedben lévő vízgőz annyira lehűl, hogy elkezd folyékonnyá válni. Ez a szóban forgó folyadék természetesen többnyire víz. „Ez a pára mindig is távozik a testedből; csak akkor láthatod, amikor kint vagy a hidegben” – mondja Bogden. „Ez a másik ok, amiért a szív pumpálását okozó fizikai tevékenységek, mint a futás, a súlyemelés és a sport, a dehidratáció fő okai.”

    7. Elfelejtjük a folyadékpótlást, mert nincs meleg odakint

    Sokan – akár sportolnak, akár nem – hajlamosak elfelejteni a megfelelő hidratálást, ha kint hideg van. Ne feledd: nem kell a rekkenő hőségben kardiót végezned ahhoz, hogy megtöltsd a vizes palackot! „Van értelme azt gondolni, hogy a hidegben nem fogyasztunk folyadékot, de határozottan így van, ám mindenképpen hidratálnunk kell” – mondja Bogden. „A fizikai aktivitás és a puszta létezés bármilyen időjárásban dehidratáló lehet, nem csak a forróságban.”

    8. Következetesen alultáplált vagy

    „Az ételek abszolút hidratálhatnak minket, és a heteken, sőt bizonyos helyzetekben napokon át tartó nem megfelelő kalóriabevitel abszolút dehidratációhoz vezethet” – mondja Bogden. „Mindenképpen fontos, hogy annyit együnk, amennyire a szervezetünknek szüksége van, mert ez segít abban, hogy rendszeresen tudatában legyünk az éhség- és szomjúságjelzéseknek. Néha, ha keveset eszel és iszol, a tested éhségre, szomjúságra és dehidratáltságra vonatkozó jelzéseit nehéz lehet észrevenni, vagy olyan kellemetlen tünetek formájában jelentkezhetnek, mint a gyomorfájás, gyomor-bélrendszeri problémák, zavartság, ingerlékenység vagy hasonlók.” – mondja.

    Hogyan lehet ellensúlyozni a kiszáradás ezen okait?

    „Kezdetnek mindenképpen fogyasszunk a víz mellett elektrolitokat is, különösen, ha aktívak vagyunk, vagy sokat izzadunk” – mondja Bogden. Az elektrolitok létfontosságúak az izom-, agy- és szívműködés szempontjából. A súlyos elektrolit-egyensúlyhiány, ha nem kezelik, élet-halál helyzetet jelenthet. „Emellett ügyeljünk arra is, hogy minden nap rendszeresen kiegyensúlyozottan étkezzünk. Ha olyan valaki vagy, aki nem szereti a víz ízét, adj egy facsart citromot vagy lime-ot a vízhez ízesítés céljából”.

    Dr. Swartzon azt is hangsúlyozza, hogy a dehidratáció nagyon gyorsan veszélyessé válhat az egészségre, ezért fontos, hogy egészséges szokásokat gyakoroljunk a hőségben való tartózkodás, az elegendő étkezés, a testméretünknek megfelelő napi ajánlott vízmennyiség elfogyasztása és a testünkre való korai hallgatás terén. A dehidratáció megelőzésében fontos az előre tervezés és a hidratálás napokkal egy nagyobb esemény vagy kinti kötelezettség előtt is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!