2024. április 23. kedd
More

    8 tényező, ami miatt hajlamosabb lehetsz a kiszáradásra – 1. rész

    Á, a jó öreg H2O – az életelixír. A Survivorman című sorozatban egy operatőr és túlélőszakértő, Les Stroud kamerákat állított fel szerte a világon, és túlélte az erdőket, a sivatagokat, a tundrákat, a szigeteket, sőt még egy tengeren úszó tutajt is. Az első dolog, amit mindig megtett, bármi is történt, az a víz keresése volt. A híres idézet, amelyet szinte minden epizódba sikerült belevinnie, az volt, hogy néhány napig (akár hetekig is) túlélhetünk élelem nélkül, de az emberi szervezet nem bírja túl sokáig víz nélkül – legfeljebb három napig.


    Tehát, persze, valószínűleg nem túlélési helyzetben vagy, de a szervezeted sok módon kiszáradhat. Órákon át megállás nélkül gépelni, és csak hideg sörrel táplálkozni. Ez egy eléggé kiszámítható módja annak, hogy kiszáradj, de mi a helyzet a dehidratáció nem annyira nyilvánvaló okaival? Mondanom sem kell, hogy ezeket az alattomos forgatókönyveket okos dolog a radarodon tartani.

    A dehidratáció kiszámítható és kiszámíthatatlan okai, amelyekre figyelni kell

    Először is, mindenekelőtt: „A dehidrációt több kulcsfontosságú tényező okozhatja, különösen az edzés vagy az edzés intenzitása, a környezeti feltételek és az elfogyasztott folyadék mennyisége” – mondja Dr. Michael Swartzon, a Baptist Health Orthopedic Care alapellátó sportorvos.

    Dr. Swartzon szerint, amint valaki a testtömegének két százalékát vagy annál többet veszít folyadékveszteségből, a teljesítményszintje gyorsan csökkenhet, a dehidratáltsági szint pedig fokozódik. Sajnos a legtöbb embernek nem igazán van mechanizmusa annak felmérésére, hogy mennyi testtömeget veszített az izzadással. Dr. Swartzon szerint egy jó ökölszabály, ha nem felejtjük el, hogy amikor bármi távozik a szervezetünkből, akkor vizet is veszítünk. „És ezt úgy értem, hogy bármit” – teszi hozzá.

    Mivel a dehidratáció előfordulhat a nyilvánvalóbb forgatókönyveken kívül is, és hogy kihívást jelenthet a kiszűrése – és könnyű figyelmen kívül hagyni néhány tünetét, melyek a dehidratáció kevésbé ismert okai, amelyekre érdemes odafigyelni ebben a szezonban?

    Ajánló   Hidratáljuk a bőrünket

    1. Új környezetben lenni

    „A hőséggel kapcsolatos betegségek, köztük a kiszáradás szempontjából nagyobb a kockázata azoknak, akik nem töltöttek sok időt a szabadban, és új környezetben vannak” – mondja Dr. Swartzon. Például amikor az északkeleten élő emberek melegebb éghajlatra utaznak, például Dél-Floridába. „Ha olyan barátokat vagy családtagokat látogatnak meg, akik hozzászoktak ahhoz, hogy állandóan hajón vannak, de ők nem, fontos, hogy odafigyeljünk rájuk. Győződjünk meg róla, hogy kalapot viselnek, vizet isznak és naptejet használnak” – mondja.

    Ez azokra is igaz, akik megváltoztatják a napi szokásaikat, például hétvégén felpörgetik a társasági tevékenységeket, kipróbálnak egy új edzésórát, vagy egész nap a napon csinálnak valamit, ami nem a szokásos rutinjuk. Ha a hőségben vízhez való hozzáférés nélkül vagyunk – például egy vidámparkban, tüntetésen, koncerten vagy túrán -, az szintén remek alkalom arra, hogy a dehidratáció úgy csapjon le ránk, mint egy tonna tégla.

    2. Napi ivás

    Persze, ha valaha is voltál már másnapos, akkor tudod, hogy az alkoholtól gonoszul kiszáradhatsz. A kiszáradás egyik alattomos oka azonban a nappali ivás. Gondolj csak bele! Egy vacsora vagy egy bárban töltött este általában háromszor-ötször rövidebb ideig tart, mint amikor az emberek egy napos ivást terveznek. Ezek az összefüggések jellemzően ráadásul olyan elemeknek vannak kitéve, mint egy forró tengerpart, egy forgalmas látványosság, vagy olyan hely, ahová esetleg megerőltető ingázást kell végezni.

    Ajánló   8 tényező, ami miatt hajlamosabb lehetsz a kiszáradásra – 2. rész

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!