2024. április 25. csütörtök
More

    Tanulmányok szerint a gyakori szelénhiány lehet az agyi köd, a hajhullás és a súlyingadozás oka

    Ahogy öregszünk, az egészséges táplálkozás egyre fontosabbá válik. Bizonyos tápanyagok, amelyeket csak az ételekből kaphatunk meg, segítenek megelőzni a betegségeket és fenntartani a működésünket az öregedés során. Az egyik ilyen tápanyag a szelén – és ha fáradtsággal, agyi köddel, hajhullással és plusz kilókkal küzdesz, amelyek nem akarnak eltűnni, bármit is teszel, akkor nagy az esélye, hogy szelénhiányban szenvedsz.


    Szelén és a te egészséged

    A szelén egy nyomelem, amely számos testi funkcióhoz szükséges. Ez az ásványi anyag kulcsszerepet játszik az öregedésben, mivel leginkább a pajzsmirigyre van hatással. A pajzsmirigy több szelént tartalmaz, mint a szervezet összes többi szerve. A szelén segít a pajzsmirigyhormonok termelésében, és védi a szervet a káros oxidatív stresszel szemben. Kimutatták, hogy a szelén jótékony hatással van azokra, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek. Tanulmányok áttekintése kimutatta, hogy a szelén három hónapon át történő pótlása javította a pajzsmirigy egészségét, a hangulatot és az általános közérzetet a Hashimoto-kórban szenvedő betegeknél. És mivel a pajzsmirigyednek lendületet ad, az anyagcserédet is fokozhatja.

    A szelén számos betegség hatékony kezelésének is bizonyult. Erős antioxidánsként semlegesíti a szervezetben lévő mérgező szabadgyököket, és csökkenti a betegségeket okozó oxidatív stresszt. Antioxidáns tulajdonságai segítenek megvédeni az egészséges sejteket a károsodástól, és elhárítják az olyan betegségeket, mint a rák, a szívbetegség és az Alzheimer-kór. Nem csak ez, de mivel a szelén ilyen erős antioxidáns, a bőrt is megvédi az életkorral összefüggő oxidatív károsodástól, és elhárítja az öregedés látható jeleit, például a finom vonalakat és a ráncokat.

    A szelénpótlással azonban óvatosan kell bánni – a túl sok szelén sem tesz jót. (Sőt, akár mérgező is lehet.)

    Ajánló   Szelén 1. – A szelén

    Hogyan állapíthatjuk meg, hogy szelénhiányunk van-e?

    Az élelmiszereinkben lévő szelén nagymértékben függ a termesztéshez használt talaj minőségétől. Tanulmányok áttekintésének becslései szerint világszerte 1 milliárd embernek van szelénhiánya. A Healthline szakértői szerint a szelénhiány néhány jelére érdemes odafigyelni. Ezek a következők:

    • meddőség férfiaknál és nőknél
    • károsodott pajzsmirigyműködés
    • izomgyengeség
    • fáradtság
    • agyi köd
    • hajhullás
    • legyengült immunrendszer (gyakori megbetegedés, autoimmun betegségben szenvedés)

    Bizonyos betegségekben szenvedők esetében további kockázati tényezők vannak. Ha te dialízis alatt állsz, HIV-fertőzött vagy vagy emésztési rendellenességben szenvedsz, mint például a Crohn-betegség, a szervezet szelénfelvevő képessége károsodhat. Beszélj az orvosoddal, ha szelénhiányra gyanakszol.

    Ajánló   Szelén 4. – A szelén hatása az immunrendszerre

    Hogyan lehet több szelént bevinni az étrendbe?

    Szerencsére a szelén hozzáadása az étrendhez meglehetősen egyszerű. Az ajánlott napi érték 137 százalékát már egyetlen brazil dió elfogyasztásával is beviheted. A szelénben gazdag egyéb élelmiszerek közé tartozik a laposhal, az osztriga, a sárgaúszójú tonhal, a szardínia, a shiitake gomba, a csirke, a tojás és a napraforgómag. A mediterrán étrend követése szintén megemelheti a szelénszintedet, mivel sok szelénben gazdag élelmiszerben bőségesen megtalálható. És persze mindig kipróbálhatsz egy szelén-kiegészítőt is. Csak mindenképpen beszélj az orvosoddal, mielőtt bármilyen új kiegészítő kúrát kipróbálsz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!