2024. április 20. szombat
More

    Ez a szerény leveles zöld egészségügyi és gyógyító szuperképességekkel rendelkezik

    Fiatalon hajlamosak vagyunk ódzkodni a zöld zöldségektől, de felnőttként tudjuk, hogy fogyasztásuk hozzájárul ahhoz, hogy öregedésünk során egészségesek és aktívak maradjunk. De ha úgy érzed, hogy zöldséghúzásban vagy (mennyi spenótot ehet meg egy ember?), fontold meg, hogy legközelebb, amikor az élelmiszerbolt terménysorán állsz, ragadj meg egy zacskó vízitormát. A leveles zöld ízletes; könnyen hozzáadható a salátákhoz, levesekhez és szendvicsekhez; és segíthet a ráncok csökkentésében, a rák kockázatának csökkentésében, valamint a szív egészségének megőrzésében.


    Valójában rengeteg okot találtunk arra, hogy a vízitorma gyorsan az új zöldségeddé váljon. Kezdjük azzal, hogy egy csészényi adag mindössze négy kalóriát tartalmaz, így annyit fogyaszthatsz belőle, amennyit csak szeretnél. A rukkolához hasonló csípős íze van, ami jól működik egy finom salátában, szendvicsben, vagy tojás mellé tálalva.

    Ajánló   A ritka betegségben szenvedőknek lényegesen magasabb egészségügyi költségei vannak

    Ha több vízitormát fogyasztasz, csodákat tehetsz a szíved egészségével is. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban közzétett kutatás szerint a keresztesvirágú zöldségek rendszeres fogyasztása a bioaktív fitokémiai vegyületeknek köszönhetően megakadályozza az artériákban a plakkok kialakulását.

    A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a vízitorma csökkenti a rák kockázatát. A kutatók azt állították, hogy a vízitorma fogyasztása után a karotinoidok, köztük a lutein és a béta-karotin megnövekedett szintje védte a sejteket a limfociták DNS-károsodásával szemben. Arra a következtetésre jutottak, hogy e zöld zöldség gyakori fogyasztása idővel csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

    Ajánló   A mediterrán diéta a szív számára egészséges étrend?

    A bőröd is lendületet kap a vízitorma fogyasztásától. Egy brit tanulmány szerint 11 nőből 10 (23 és 58 év közötti) javulást tapasztalt bőrének kinézetében és érzésében, miután négy hétig a napi étrendjükhöz adva 80 gramm vízitormát fogyasztottak. Az egyik résztvevő, az 54 éves Ruth McKechnie így áradozott a bőréről: „Érintésre simábbnak érzem, teltebbnek tűnik, és ami a legjobb, a ráncaim is csökkentek!”. A tanulmány szerzői a zöldség magas C- és E-vitamin-tartalmának tulajdonították, amely szükséges a bőr rugalmasságát és simaságát megőrző kollagén előállításához. Napi egy saláta távol tarthatja a ráncokat és a finom vonalakat!

    A fiatalos bőr, az egészséges szív és a csökkentett rákkockázat tagadhatatlanul csodálatos okok arra, hogy a vízitorma a következő bevásárlások alkalmával a kosárba kerüljön.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!