2024. április 25. csütörtök
More

    Figyelj utazás alatt is otthonodra!

    Néhány évvel ezelőtt ez egy sci-fi filmhez illő ötlet volt, ma pedig valósággá vált: otthonaink egyre okosabbak. De mi is pontosan az okosotthon, és miért jó nekünk?


    Vannak, akik nem szívesen használnak automatizált lakóépületeket, mert úgy érzik, nincs helyük az innovációban, de sokan közülük gyakran nincsenek tisztában az okosotthon-megoldásokban rejlő hatalmas lehetőségekkel.

    Lássuk, miért érdemes megfontolni otthonunk korszerűsítését.

    Ahogy a neve is sugallja, az okosotthon egy olyan épület, amelyben a benne található különféle rendszerek és eszközök egységként vannak szabályozva és felügyelve. Például elektromos, gépészeti vagy biztonsági rendszerek. Tehát bátran nevezhetjük épületfelügyeleti rendszernek, de a gyakoribb szavak a hangotthon, az okosotthon vagy az angol Smart Home.

    Az automatizált otthonoknak számos előnye van, de három fő érv szól a használatuk mellett.

    Az egyik az energiafelhasználás optimalizálása. Az okosotthonok nagyon gazdaságosak, mert szokásainknak megfelelően megtaníthatjuk a rendszert, szenzorok érzékelik a jelenlétünket, így például bármikor felfűthetjük otthonunkat az optimális hőmérsékletre, és az sem fordul elő, hogy a lámpákról megfeledkeznénk, vagy az üres szobában bekapcsolva marad a tévé.

    A kényelem is fontos szempont: az okosotthon rendszerek megtanulják a szokásainkat és „alkalmazkodnak” hozzánk – sok funkciót már automatikusan végrehajtanak, így nem kell foglalkoznunk velük.

    Képzeljük el, hogy a munka után belépünk otthonunkba, és azonnal felkapcsolnak a lámpák a kívánt fényerővel és színhőmérséklettel. Tökéletes a hőmérséklet az otthonunban, úgy, ahogy szeretjük – azonban egész nap nem volt bekapcsolva a fűtés, csak akkor kapcsol be ismét, mikor elérkezik az ideje, hogy a visszaérkezésünkre ismét el tudja érni a lakás a kívánt hőmérsékletet.

    A nappaliba lépve halk és nyugtató zene fogad minket – kedvenc választásunk akkor szólal meg, amikor a szenzor érzékel minket.

    Még ha meggondolod magad, könnyedén beállíthatod a fűtést, a világítást és a hangrendszert okostelefonod segítségével – nincs szükség milliónyi távirányítóra és fali kezelőszervre.

    Az energiafelhasználás és a kényelem optimalizálása mellett a biztonságról is szót kell ejteni. Az okosotthonokat távolról is könnyedén felügyelhetjük, a riasztók jeleznek, vagy úgy érezzük nyaralás közben, hogy valamiről megfeledkeztünk, a biztonsági kamera felvételeit egyszerűen csak megnyitjuk a telefonunkon. Ha elfelejted bekapcsolni a riasztót, semmi gond: egyetlen kattintással őrizd meg az értékeidet.

    Ha ezek a megoldások egy kicsit túl futurisztikusnak tűnnek számodra, érdemes elmenned egy bemutatóterembe vagy kiállításra, hogy a saját bőrödön tapasztald meg az otthontechnológia legújabb vívmányainak előnyeit.

    Rengeteg energiát takaríthatsz meg, ha egyszerűen optimalizálod a világítást vagy a fűtést, ezért mindenképp érdemes megfontolni a fejlesztést, ha ki akarod aknázni az otthonodban rejlő lehetőségeket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!