2023. március 27. hétfő
More

  Erdei túra? Ezekre figyelj!

  Tavasszal és nyáron gyakran megyünk ki a szabadba élvezni a friss levegőt. Időnként erdei túrákat is szervezünk, ám nem árt, ha vigyázunk az erdőben. Íme néhány tipp a kullancsok, atkák és más kártevők ellen:


  • Ügyelj arra, hogy kutyádat rendszeresen, lehetőleg évente egyszer ellenőrizze az állatorvos.
  • Vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, ha betegségre utaló jeleket, például lázat vagy hasmenést tapasztalsz.
  • Védd magad rovarriasztóval, amikor belépsz az erdőbe (ez segít megállítani a kullancscsípéseket).
  • Speciális ruházatot viselj a szabadban, ami kellően véd.
  • Napközben gyakran ellenőrizd magad, hogy nincsenek-e jelen kullancsok a bőrödben – fontos, hogy minden testrészedet ellenőrizd.
  • Ha kullancsot találsz a bőrödön, csipesszel távolítsd el az egészet anélkül, hogy károsítanád – majd alaposan mosd le a területet szappannal és vízzel.
  • Soha ne szedj fel kullancsot a földről, mert betegségeket okozó baktériumokat hordozhat.

  A kullancsok számos betegséget hordozhatnak, amik károsak ránk és családtagjainkra nézve, de még a házikedvenceket sem kíméli. Valójában kimutatták, hogy a kullancsok különféle betegségekkel fertőzik meg az állatokat, beleértve a Lyme-kórt, a Rocky Mountain foltos lázat, a tularémiát és az erlichiosisot, amelyek mindegyike az érintett állatok, sőt gazdáik számára is súlyos egészségügyi problémát jelenthet.

  A kullancsok gerinces gazdaszervezeteken keresztül táplálkoznak, és terjesztik ezeket a betegségeket. A rovar ezután a következő táplálkozási időszakban juttatja be az állatba a kórokozókat, ami betegségtüneteket okoz a gazdaszervezetben.

  Feltétlenül meg kell tanulnod felismerni ezeket az apró pókféléket, és meg kell tudnod, hogy kedvencedet vagy szeretteidet megcsípte-e, mivel egyes esetekben a tüneteket nehéz észrevenni, ami azt eredményezheti, hogy nem kezelik őket elég gyorsan.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!