2024. április 25. csütörtök
More

    A nárcisztikus összeomlás jelei a személyiségzavarra szakosodott pszichológus szerint

    Az emberek a „nárcisztikus” kifejezést használhatják egy bosszúálló és önző személy leírására, de legbelül az igazi nárcisztikusok rendkívül alacsony önbecsüléssel és szégyennel küzdenek.


    Amikor egy nárcisztikus mélyen gyökerező és gyakran rejtett önkritikája miatt eléri a töréspontot, akkor egy úgynevezett nárcisztikus összeomlást tapasztal, mondta az Insidernek Craig Malkin pszichológus, a „Rethinking Narcissism” című könyv szerzője.

    Malkin szerint annak, aki nárcisztikus összeomlást figyel meg, úgy érezheti, mintha „tojáshéjon járna” az összeomlóval. Úgy is tűnhet, hogy a nárcisztikus képtelen dolgozni, veszekedéseket szít, és visszaél a szerekkel – írta a Psychology Today-en Elinor Greenberg terapeuta, aki más terapeutákat tanít arra, hogyan diagnosztizáljanak olyan személyiségzavarokat, mint az NPD.

    Mivel a nárcizmus egy spektrumon létezik, mindenki átéli ezt a fajta összeomlást bizonyos mértékig, például amikor elutasítanak egy állásajánlatot vagy egy randit valakivel, aki igazán tetszik neki – mondta Malkin. De azok az emberek, akik a legszélsőségesebb formában, a nárcisztikus személyiségzavarban szenvednek, az összeomlás részeként legyengítő szorongást, depressziót és potenciálisan öngyilkosságot tapasztalnak.

    Az összeomlás a nárcisztikus típusától függően másképp néz ki, bár Malkin szerint a típustól függetlenül ugyanazt fogja érezni.

    Ajánló   A nappali fény javítja az alvást és a mentális egészséget

    Az összeomlás sokkal nyilvánvalóbb az introvertált nárcisztikusoknál

    Ellentétben egyes médiaképekkel, nem minden nárcisztikus érvényesíti önérzetét nyilvánvaló módon.

    Malkin szerint a rejtett nárcisztikusok például mindaddig belsővé teszik kivételességük érzését, amíg valaki vagy egy bizonyos helyzet ezt meg nem kérdőjelezi. Ezért nevezi ezt a típusú nárcisztikust „introvertáltnak”. Egy partin az introvertált nárcisztikus lehet, hogy egyedül ül a sarokban, és azon kesereg, hogy senki sem fordít rájuk annyi figyelmet, amennyit szerintük megérdemelnek.

    Amikor az ilyen típusú nárcisztikus összeomlik, Malkin szerint olyan érzés, mintha „tojáshéjon sétálnál” vele. Előfordulhat, hogy sírva fakadnak, vagy rossz a hozzáállásuk, amit nem próbálnak elrejteni. De ahelyett, hogy elmagyaráznák, miért éreznek így, inkább megköveznek téged, mondta Malkin.

    „Az az érzésünk, hogy kiszívják a levegőt a szobából, és hogy kudarcot vallunk, ha nem figyelünk minden pillanatban a fájdalmukra és a szenvedésükre” – mondta Malkin.

    Az összeomlás során egy introvertált nárcisztikus azt mondhatja, hogy megbántottad őt egy bizonyos cselekedettel vagy szavakkal, de nem fogja elmagyarázni, hogy miért bántottad meg, vagy hogyan dolgozzátok fel. Ehhez valódi sebezhetőségre lenne szükség, ami a nárcisztikusok legnagyobb félelme, mondta Malkin.

    Ajánló   A természet kulcsszerepet játszik a gyerekek mentális egészségében

    Az extrovertált nárcisztikusok kevésbé valószínű, hogy összeomlanak, mert hajlamosak arra, hogy az életüket a segítőik köré tervezzék

    A grandiózus nárcisztikusoknál, akik sármos, sikeres és közkedvelt vezetőként tűnnek fel, az összeomlás kevésbé valószínű, de ugyanolyan gyengítő, mondta Malkin.

    A grandiózus nárcisztikusokat „extrovertált” nárcisztikusoknak nevezi, mert kivételességüket a felelősségvállalás és mások megnyerése révén teszik külsővé. Az extrovertált vagy grandiózus nárcisztikusok mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék negatív tulajdonságaikat, vagy olyan információkat, amelyek miatt mások nem kedvelhetik őket – számolt be korábban az Insider.

    Ennek eredményeként színészi, politikai vagy más vezetői állást vállalnak, ahol ritkán kérdőjelezik meg vagy nézik le őket, így megakadályozzák az összeomlás lehetőségét – mondta Malkin.

    Ha azonban összeomlanak, az Greenberg szerint szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, ami megakadályozza, hogy felkeljenek az ágyból és normális szinten működjenek. Az összeomlás öngyilkossági kísérlethez is vezethet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!