2023. március 23. csütörtök
More

  A matcha tea előnyei, hogy fokozd a holisztikus egészséget – 2. rész

  Az élénkzöld matcha erőteljes tápanyagprofiljának köszönhetően gyorsan a wellness-ipar szinonimájává vált, és így világszerte az italok polcain, valamint a kávé- és teázókban az egészségmegőrzés jelképévé vált. Italkategóriaként az egészségügyi szakértők már dicsérik a teát, mint ami jobb a számodra, mint a koffeintartalmú kávé vagy a cukros energiaitalok. De a matcha különösen új szintre emeli ezt az egészséges előnyt, mivel ez a fényes zöld tea természeténél fogva sokkal kerekebb, magyarázza Amy Fischer, a Good Housekeeping Institute táplálkozási laboratóriumának bejegyzett dietetikusa.

  Ajánló   A matcha tea előnyei, hogy fokozd a holisztikus egészséget – 1. rész


  5) A Matcha kis szerepet játszhat a rák megelőzésében

  Bár a kutatások ezen a területen nem annyira megalapozottak, mint mások, és további felülvizsgálatra szorulnak, Fischer szerint vannak olyan egyedi tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a rák többféle formájának csökkent kockázatával. Az egyik legjobb jelzője ennek a kapcsolatnak kifejezetten a matcha esetében egy 2018-as, a Carcinogenesis című szaklapban közzétett elemzés, amely bemutatta, hogy a rendszeres teafogyasztás összefüggésbe hozható a petefészekrák csökkent kockázatával.

  A matcha és általában a zöld tea azért játszhat szerepet a rák kockázatának csökkentésében, mert a benne található EGCG, az a katechin, amelyet számtalan tanulmányban általában rákellenes előnyökkel hoznak összefüggésbe. Az egyik ilyen tanulmány, amely az EGCG ígéretét jelzi ezen a téren, 2001-ben jelent meg, miután korlátozott volt abban a tekintetben, hogy kizárólag patkányokra összpontosított, de megjegyezte, hogy a zöld tea kivonat kifejezetten csökkentette a mellrákos sejtek daganatának méretét és növekedését.

  6) A Matcha idővel segíthet a szív egészségének javításában

  Számos tanulmány utal a zöld tea fogyasztásával összefüggő koleszterinszint-csökkentő hatásra, bár sok közülük csak korlátozottan. A Nutrition Journal című szaklapban nemrégiben megjelent, a meglévő kutatások szisztematikus áttekintése szerint összefüggés van a zöld tea (beleértve a matchát is) rendszeres fogyasztásával és az LDL-koleszterinszint későbbi csökkenésével, de a HDL-koleszterinszintre gyakorolt hatás stagnál.

  Korábbi kutatások szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása hosszú távon a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkenésével járhat. Az ilyen megállapításokat színesítheti, hogy azok, akik hajlamosak rendszeresen matcha teát inni, más szívbarát életmódot is választhatnak, mégpedig a táplálkozási rutinjukban.

  “A felülvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy további kutatásokra van szükség a végleges következtetések levonásához” – mondja Fischer.

  7) A matcha tea rendszeres fogyasztása az egészséges, ragyogó bőrhöz kapcsolódik

  A C-vitamint már régóta többféleképpen, többek között helyileg alkalmazva is összefüggésbe hozzák a bőr optimális egészségével – de a matcha tea magas C-vitamin-tartalmáról azt is megállapították, hogy serkenti a bőr egészséges növekedését. Egy 2017-es Nutrients tanulmány szerint a C-vitamin közvetlenül serkentheti a kollagéntermelést, ami kulcsfontosságú az egészséges bőrszabályozáshoz. Ráadásul a matcha porban található egyéb alapvető tápanyagok is segíthetnek ennek a holisztikus wellness-előnynek a biztosításában, mondja Fischer.

  “Egy nemrégiben készült tanulmány felülvizsgálata szerint a zöld tea javíthatja a fényöregedés által érintett bőr állapotát, illetve a napozás káros hatásait” – magyarázza. “A zöld tea fogyasztása potenciális ránctalanító hatásúnak bizonyult, és kollagénfokozó tulajdonságokkal rendelkezik.”

  Az UV-expozíció előtt a bőrre kenve a zöld teában található polifenolok csökkentik a leégett sejtek számát, és védelmet nyújtanak a bőrpír és a DNS-károsodás ellen – tette hozzá Fischer, aki szerint más egészségügyi szakértők szerint a tea fogyasztása ugyanezt a hatást fejtheti ki.

  8) A Matcha tea segíthet a súlykontrollban

  Bár a táplálkozástudományi szaktekintélyek között erősen vitatott, számos tanulmány létezik, amely megpróbál kapcsolatot teremteni a zöld tea és a testsúlycsökkentési törekvések között, különösen az anyagcserére gyakorolt tartós hatás révén.

  A zöld tea (és később a matcha, mivel ugyanabból a növényből származnak) fogyókúrás célokra való felhasználásának számos támogatója hivatkozik egy 2009-es, 11 különböző tanulmányt tartalmazó áttekintésre, amely szerint a zöld tea fogyasztása tartós fogyást eredményezett; van egy kisebb, lektorált tanulmány is, amely szerint a zöld tea kivonat edzés közben 17%-kal javította a zsírégetést.

  A valódi ok, amiért a zöld tea és a matcha tea összefüggésbe hozható a testsúlycsökkentéssel, a jobb tápanyagprofiljuknak köszönhető, mint más lehetőségek, például a szóda vagy a cukros energiaitalok.

  “Néhány kutatás, amely a zöld teát és a fogyást vizsgálta, történelmileg szerény súlycsökkenést jelzett, amelyből nem tekintették klinikailag jelentősnek” – mondja Fischer. “A súlycsökkenésről azt is gondolták, hogy inkább a zöld teában található koffeinnel függ össze, mivel a koffein egyes embereknél csökkentheti az étvágyat.”

  Lehet naponta matcha teát inni?

  Miután többet hallottál a matcha porral kapcsolatos holisztikus egészségügyi előnyök egész soráról, talán elgondolkodtál – a matcha teát a napi italomnak kellene választanom más koffeintartalmú opciókkal szemben? Ha reggeli kávéhelyettesítőt vagy akár délutáni felüdülést keresel, Fischer szerint a konyhában elkészített tiszta matcha tea kiváló csere.

  A matcha teát gyakran koffeintartalmilag erősebbnek tartják, mint a hagyományos zöld teát és sok más kapható teát, mivel porát egész tealevelekből nyerik, amelyeket főzött italokba kevernek – teszi hozzá Fischer. Ez a különleges megkülönböztetés teszi jobb jelölté azok számára, akiknek reggelente ellenőrzött energiabomba kell, anélkül, hogy a kávéhoz kellene nyúlniuk.

  “Mind a matcha, mind a zöld tea tartalmaz egy aminosavat, az L-theanint, amely nyugtató hatásáról ismert, és potenciális szerepe van a koffein okozta “idegesség” ellensúlyozásában” – teszi hozzá. “A matcha tea így potenciálisan jobb választás, mint például a kávé, a koffeinérzékeny egyének számára.”

  A legújabb kutatások alátámasztanak egy 2012-es tanulmányt, amely szerint a napi háromtól öt csésze matcha tea fogyasztása – összesen körülbelül 300 mg EGCG-vel – lehet a legjobb hatással az általános egészségre, mondja Fischer.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!