2024. április 23. kedd
More

    A kávé jó és rossz oldala: magas a tápanyagtartalma, de függőséget okoz

    A kávé ellentmondásos ital. Számos egészségügyi előnye van, amelyeket ha megfelelően kihasználunk, csodákra képes. Másrészt viszont függőséget okoz, és a koffein kárt tehet. Nézzük meg tehát részletesen az egészségügyi hatását, és derítsük ki, hogyan működik hatékonyan.


    A kávé az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb ital világszerte. Fogyaszd forrón, hidegen, tejjel, jéggel vagy desszertben, sokoldalúságban semmi sem vetekszik a kávéval.

    A kávé az antioxidánsok erőműve, amelyek segítenek az immunrendszer építésében és a betegségektől való mentességben. Ugyanakkor függőséget okoz, és a koffein megzavarhatja az alvást és stresszt okozhat.

    A kávénak tehát különböző aspektusai vannak, amelyeket fel kell tárnunk, hogy megtudjuk, hogyan működik.

    Magas tápanyagtartalmú

    A kávé számos tápanyagot tartalmaz, például B2-vitamint, azaz riboflavint, B5-vitamint, azaz pantoténsavat, B1-vitamint, azaz tiamint, B3-vitamint, azaz niacint, valamint folsavat, mangánt, káliumot, foszfort és magnéziumot. Magas a betegségekkel szemben ható antioxidánsok tartalma is.

    Ajánló   Lehet túladagolni a koffeint?

    Serkenti az agyműködést

    A kávé a koffein segítségével serkenti az agyműködést. Blokkolja az adenozint, egy gátló neurotranszmittert, és csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget. A koffein emellett javítja a hangulatot és éberen tart.

    Véd a degeneratív betegségektől

    A kávé véd az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben is, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Különböző tanulmányok szerint azoknál, akik rendszeresen kávéznak, 65 százalékkal kisebb a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának.

    Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

    A kávé segít jelentősen csökkenteni a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

    Ajánló   Az alkohol és a koffein megemeli a vérnyomást?

    A kávé másik oldala

    A kávéfogyasztásnak számos negatív hatása lehet, mint például a szorongás és az álmatlanság.

    A kávé függőséget okoz

    A kávé függőséghez vezethet, amelyet a koffein okoz. A kávé elhagyása az egészségre is káros lehet, mivel olyan elvonási tüneteket okozhat, mint fejfájás, agyi köd, kimerültség és fokozott ingerlékenység.

    Szorongást okoz

    A túl sok kávé fogyasztása szorongáshoz, erős szívdobogáshoz, sőt egyes esetekben pánikrohamhoz is vezethet. Ez azért van, mert a koffein túlstimulálja az agyat.

    A cikkben említett tippek és javaslatok csak általános tájékoztatásul szolgálnak, és nem tekinthetők szakmai orvosi tanácsadásnak. Mindig konzultálj orvosoddal vagy egy dietetikussal, mielőtt bármilyen fitneszprogramba kezdenél, vagy bármilyen változtatást eszközölnél az étrendedben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!