2024. március 28. csütörtök
More

    Ha nincs étvágyad

    Az időjárás ide vagy oda, az élet, a rohanó hétköznapok ugyanazok, így ugyanazt az energiát kell bevinnünk a testünkbe, hogy az életszükségleteink részeként működjön. Aki viszont egészségtudatos, azaz odafigyel a magába bevitt ételre, annak egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. A cél nem csak a bendő feltöltése, hanem az, hogy az étel minél táplálóbb és egészségesebb legyen, ám a nagy melegben megváltozik a hangulatunk, a közérzetünk és az étvágyunk.


    Tikkasztó a nyár és kevés az energiánk, így elviselhetetlen a hőség. Nem mindig van lehetőségünk úszni, ezért másképp kell támogatni a szervezetünket. Kitaláltunk néhány nyári étkezési ötletet.

    Valami könnyűre, finomra és hidegre vágyunk,  ez a jéghideg gyümölcslevesben is megmutatkozik. Ez lehet mindenki mentőgondolata és szükséglete a hőséghullámban. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, a gyümölcsök keverhetők. Készíthetsz még este vagy reggel is egy finom levest aztán mehet a hűtőbe, hogy hűtve ehessük. Ez meglepő lehet, de a forró nyári napon forró italokat és leveseket fogyasztani legalább olyan hatékony, mint a hideg változatuk. Bár a közel negyven fokban a leves az első percekben megemeli a testhőmérséklet, ami nem feltétlenül kellemes, hosszú távon mégis remek hűsítő lehet. A forró leves ivásával megemelkedik a testhőmérsékletünk és izzadni kezdünk, aminek fő feladata a szervezet hűtése.

    A hőség ellenére megéhezünk, pedig ilyenkor nem kívánunk erős, zsíros ételeket. Mégis szükségünk van valamire, ami megtölti a gyomrunkat, kellően tápláló és egészséges, ám mégsem teszi tönkre az alakunkat. Ezért ajánlatos csirkét vagy pulykát használni, és minél több zöldséget készíteni. A gyümölcsöt is lehet hűteni. A gyümölcsök hámozása és felszeletelése egy kis előkészületet igényel, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülhet. Önmagában is kiváló uzsonna lehet, de turmixok, italok készítéséhez is használhatjuk őket.

    A fizikai munkát végző ember étvágya csökken a hőségben, így nem tud elég energiát összegyűjteni. A forró nyári időszakban szervezetünknek nincs szüksége ekkora energiabefektetésre a testhőmérséklet fenntartásához. Épp ellenkezőleg!

    Kánikulában a szervezetünk keményen dolgozik, hogy csökkentse testhőmérsékletünket, ezért izzadunk annyira, így több folyadékot és ásványi anyagot kell magunkhoz vennünk. Amikor nyáron eszünk, tulajdonképpen a táplálékfelvétel növeli a szervezet energiafelhasználását, ami megemeli a testhőmérsékletet és fokozza az étel termikus hatását. Ez azt jelenti, hogy a táplálékot a szervezet csak energia felhasználásával tudja feldolgozni, megemészteni és felhasználni. A meleg étel természetesen feltétlenül szükséges, de az étvágytalanság szervezetünk teljesen természetes védekező mechanizmusa.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!