2023. június 7. szerda
More

  Napi 3 csésze kávé a terhesség alatt befolyásolhatja a gyermeked kúszó- vagy járóképességét 1 éves korában

  Évek óta vitatott téma: biztonságos-e a nők számára a koffeinfogyasztás a terhesség alatt?


  Az NHS jelenleg azt tanácsolja, hogy a terhes nők naponta legfeljebb 200 mg koffeint fogyasszanak, ami két bögre instant kávénak felel meg.

  Egy új tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a kávéfogyasztás befolyásolhatja a gyermek kúszó- és járóképességét egyéves korban, még akkor is, ha mértékkel fogyasztják.

  A japán Hokkaidói Egyetem kutatói azt állítják, hogy a napi három csésze kávét fogyasztó anyák gyermekeinél 12 hónapos korban 1,11-szer nagyobb a motoros fejlődési elmaradás kockázata. Míg bizonyos életmódbeli szokások, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás a terhesség alatt, köztudottan befolyásolják a baba fejlődését, addig a koffeinfogyasztás hatásairól még nem alakult ki konszenzus.

  “Korlátozni kell a koffeinbevitelt, amikor babát vársz, és amikor terhes vagy” – tanácsolja az NHS. – “A magas koffeinbevitel összefüggésbe hozható a vetélés és az alacsony születési súly megnövekedett kockázatával.”

  A tanulmányban a kutatók azt akarták felmérni, hogy az anyai koffeinfogyasztás befolyásolja-e a gyermekek fejlődési eredményeit. A kutatócsoport 87 106 anya adatait elemezte egy országos vizsgálat keretében Japánban. Az adatok között szerepelt az anyák terhesség alatti koffeinfogyasztása, valamint a gyermek motoros képességei 6 és 12 hónapos korban.

  Az elemzés kimutatta, hogy a napi 300 mg-nál több koffeint fogyasztó anyák gyermekeinél 6 hónapos korban kisebb volt a fejlődési elmaradás kockázata. 12 hónapos korukra azonban 1,11-szeresére nőtt a motoros fejlődési elmaradás kockázata.

  A kutatók szerint a hat hónapos korban gyűjtött adatokat óvatosan kell értelmezni, mivel az anyáknak nehezebb volt felmérni a fiatalabb gyermek motoros képességeit.

  “A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a terhesség alatti anyai koffeinbevitel káros hatása a gyermekek fejlődésére 6 hónapos korban ritkán volt megfigyelhető, és hogy a fejlődési késések kockázatának csökkenése tekintetében összefüggés volt megfigyelhető” – magyarázta a kutatócsoport az Early Human Development című szaklapban megjelent tanulmányában.

  “A kiigazított modellben az anyai koffeinbevitel összefüggésbe hozható volt a fejlődési késés alacsonyabb kockázatával a kommunikáció, a durva motoros funkciók, a finommotoros funkciók és a problémamegoldás terén. Mindazonáltal 12 hónapos korban a 6 hónapos korban megfigyelt alacsonyabb kockázattal kapcsolatos minden összefüggés eltűnt.”

  Bár a kapcsolat oka egyelőre nem világos, a kutatók remélik, hogy az eredmények arra ösztönzik a terhes nőket, hogy korlátozzák koffeinfogyasztásukat.

  “További tanulmányok fontosak lesznek annak vizsgálatához, hogy a 12 hónapos korban a koffein expozíció okozta késés a bruttó motoros fejlődésben hatással van-e az eredményekre az életkor növekedésével” – állapították meg.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!