2024. április 26. péntek
More

    5 váratlan módon befolyásolja a kávé a viselkedésünket

    Mindenki tudja, hogy a kávé felpezsdíti a lelket. Röviddel azután, hogy a nektár áthalad az ajkunkon, agyunk figyelmes lesz, látásunk élesedik, és a fáradtság elmúlik.


    Ahogy Honoré de Balzac francia regényíró fogalmaz: „Ez a kávé a gyomrodba esik, és rögtön általános felfordulás támad. Az ötletek úgy kezdenek mozogni, mint a nagy hadsereg zászlóaljai a csatatéren”.

    A koffein a kávéban található elsődleges vegyi anyag, egy pszichoaktív drog, amely megváltoztatja az érzéseinket és a viselkedésünket. A koffein molekulái hasonlítanak a szervezet adenozin molekuláihoz, amelyek annál inkább felhalmozódnak az agyban, minél tovább vagyunk ébren. És mivel a koffein hasonlít az adenozinra, képes blokkolni az érzékelőket, és becsapni az agyat, hogy ébren maradjon.

    Népszerűségére való tekintettel a tudósok számos tanulmányt végeztek a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban, hogy megismerjék a kávé egészségre és viselkedésre gyakorolt hatását. Íme öt kevésbé ismert meglepetés, amelyet felfedeztek.

    1. A kávé miatt többet költesz

    Ha kialakult a kávézás szokása, akkor több pénzt fogsz költeni rá. A kutatók pedig azt is megállapították, hogy a koffeines vásárlás hatással van arra, hogy mit vásárolsz és mennyit költesz.

    A Dél-Floridai Egyetem kutatói normál kávét, koffeinmentes kávét vagy vizet adtak a vásárlóknak, amikor beléptek egy üzletbe. Azok, akik a kávét itták, körülbelül 50 százalékkal több pénzt költöttek és közel 30 százalékkal több terméket vásároltak, mint azok a vásárlók, akik koffeinmentes italt fogyasztottak. Ráadásul a kávéivók többet költöttek impulzusvásárlásra.

    Más tanulmányok megerősítik, hogy a koffein hatással lehet a költségvetési döntéshozatalra. Egy szerencsejátékosok körében végzett vizsgálat során a kutatók a kávéfogyasztást a kockázatosabb fogadásokkal hozták összefüggésbe. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a koffein növeli az impulzivitást.

    A kávé még a hőmérsékletén keresztül is befolyásolhatja a jótékonyságot. A Yale Egyetem pszichológusa, John Bargh vezetésével egy vizsgálatban az embereknek választaniuk kellett, hogy egy ajándékot egy barátjuknak adnak-e, vagy megtartják maguknak. Azok a résztvevők, akik meleg terápiás párnát tartottak a kezükben, nagylelkűbbek voltak, és továbbadták az ajándékot, de azok, akik hideg párnát tartottak a kezükben, megtartották maguknak.

    2. A kávé segít az együttműködésben

    A kávé közismerten emeli a hangulatot, és kutatók megállapították, hogy a koffeines csapatok jobban együttműködnek. Az Ohiói Állami Egyetemen végzett tanulmány szerint azok a csoportok, amelyek egy vitás téma megvitatása előtt kávét ittak, jobban értékelték csapatuk teljesítményét, mint azok, akik koffeinmentes kávét ittak.

    A koffeint fogyasztó résztvevők többet beszéltek a vita során, könnyebben maradtak a témánál, és kijelentették, hogy szívesen dolgoznának újra a csoporttal, mint azok, akik nem fogyasztottak koffeint.

    A kutatók ezt az együttműködő légkört a kávétól megnövekedett éberségnek tulajdonítják. Ehhez hozzájárulhat a koffein problémamegoldásra gyakorolt bizonyított hatása is, ami szintén hozzájárulhatott a produktívabb megbeszélések kialakulásához. Egy vizsgálatban a koffeintablettát szedő résztvevők több megoldással álltak elő, mint azok, akik placebót szedtek.

    3. A kávé keményebbé tesz

    Az elme élesítése mellett a kávé a jelek szerint növeli a fájdalomtűrő képességet. Burel Goodin pszichológus az Alabamai Egyetemen azt találta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak koffeines termékeket, jobban bírják a kellemetlen fizikai megterhelést. Azok az emberek, akik koffeint ittak, kevésbé voltak érzékenyek a hőre és a mechanikai nyomásra.

    Ez megmagyarázhatja, hogy azok, akik edzés előtt koffeint fogyasztanak, miért teljesítenek jobban. A koffein az egyik legszélesebb körben használt kiegészítő, amely a sportolási képességek növelésére szolgál a legkülönbözőbb sportágakban és tevékenységekben. A Granadai Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy egy erős kávé fogyasztása fél órával edzés előtt fokozhatja a zsírégetést. A megszokott felhasználóknál azonban kialakulhat egy olyan szintű tolerancia a koffeinnel szemben, amely semmissé teszi a teljesítményfokozó előnyeit.

    A tanulmányok azt is sugallják, hogy a kávéfogyasztók általában tovább élnek, és alacsonyabb a kockázata több betegségnek, köztük a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és egyes rákos megbetegedéseknek. A tudósok nemrégiben felfedezték a koffein egyik védő tulajdonságát, amely mélyen a testünk sejtjeiben működik: Fokozza a mitokondriumok működését.

    A mitokondriumok a sejt úgynevezett „erőművei”, amelyek energiát termelnek. A kutatók megállapították, hogy a koffein megvédte a szív- és érrendszeri sejteket a károsodástól. Más tanulmányok szerint a koffein ellensúlyozza a szervezetben az öregedés során felhalmozódó gyulladáskeltő molekulák hatását.

    4. A kávé tudattalan hatással van

    A kávé élénkítő hatása anélkül is befolyásolhatja elménket és viselkedésünket, hogy akár csak egy kortyot is vennénk belőle. A Torontói Egyetemen végzett tanulmány szerint azok az alanyok, akiket pusztán kávés jelzéseknek tettek ki – egy kávéscsészét vagy egy Starbucks üzletet látva -, éberebbek és figyelmesebbek lettek. Figyelemre méltó, hogy a kávéjelzések jobban hatottak a nyugati kultúrákból származó résztvevőkre, mint azokban, ahol a kávé kevésbé dominál a társadalmakban.

    Adriana Madzharov, a Stevens Institute of Technology viselkedéskutatója hasonló vizsgálatot vezetett, és arra kérte a résztvevőket, hogy algebrai feladatokat oldjanak meg egy illat nélküli vagy egy kávéillatú szobában. Azok, akik a kávé kellemes illatával dolgoztak, jobban teljesítettek. Ezen eredmények alapján Madzharov azt javasolja, hogy a munkáltatók és a kiskereskedők „finom illatokkal segíthetnek alakítani az alkalmazottak vagy a lakók környezetükkel kapcsolatos élményeit”.

    Egy másik tudattalan befolyásoló tényező az, hogy az emberek hogyan szeretik a kávéjukat. A Pennsylvaniai Egyetem tanulmánya szerint az amerikai liberálisok majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel isznak tejeskávét, mint a konzervatívok. A felmérések azt sugallták, hogy a liberálisok talán nyitottabbak a globalizációra, míg a konzervatívok inkább idegenkednek az általuk „idegennek” tartott termékektől.

    5. A kávé iránti vonzalmad a génjeidben rejlik

    Két fő oka van annak, hogy egyesek miért nem imádják a kávét: Az egyik a nyelvvel, a másik a májjal kapcsolatos.

    Az emberek körülbelül 25 százaléka „szuperízlelő”, ami az ételek és italok ízét adó vegyi anyagokra való fokozott érzékenységet jelenti. Az úgynevezett TAS2R gének genetikai eltérései befolyásolják az ízlelőbimbók konfigurációját, és befolyásolják, hogy az emberek hogyan érzékelik a különböző ízeket. A szupersztárok a kávéban lévő keserű vegyi anyagokat, például a koffeint és a kinint, nyomasztónak találhatják.

    Más típusú genetikai eltérések nem tudják ellensúlyozni a keserű kávét cukorral vagy tejszínnel. A CYP1A2 például egy olyan gén, amely a koffeint lebontó májenzimet termeli. Azok az emberek, akiknek ennek a génnek egy CYP1A2*1F néven ismert változata van, nem dolgozzák fel olyan gyorsan a koffeint. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hatóanyag hosszabb ideig marad aktív a szervezetben, ami remegést és hányingert okozhat.

    A koffeint lassan feldolgozó embereknél a túlzott koffeinbevitel esetén a szívroham és a magas vérnyomás kockázata is megnőhet. Mint minden kábítószer esetében, a szervezet alkalmazkodik és toleranciát épít ki, ami azt jelenti, hogy többre van szükség a hatás érzéséhez.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!