2022. november 29. kedd
More

  Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 2. rész

  Sokan el sem tudják képzelni, hogy a napjukat egy csésze kávé vagy tea nélkül kezdjék. A koffein fogyasztása még a délutáni pangáson is átsegítheti az embereket. A felnőttek körülbelül 85%-a fogyaszt naponta 135 milligramm koffeint. Ez 12 uncia kávénak felel meg, ami a felnőttek leggyakoribb koffeinforrása.

  Ajánló   Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 1. rész


  A koffein segíthet a testmozgásban

  “Valójában segíthet a testmozgásban is” – mondta Dr. Kilgore. “Kimutatták, hogy javítja az állóképességet és a sebességet, valamint a fáradtságérzetet is csökkenti.”

  “A koffein különböző formáinak használatával az emberek talán képesek lesznek hosszabb ideig fenntartani a testmozgást” – mondta, megjegyezve, hogy a sportolók gyakran szándékosan veszik be edzés előtt.

  Néhányan szoronghatnak

  “Aggodalomra ad okot, hogy egyeseknél fokozódhat a szorongás” – mondta Dr. Clark. Ez azért van, mert a koffein stimuláns, és serkenti az agyban lévő néhány vegyi anyagot, felgyorsítva mindent.

  “Még mérsékelt mennyiségben is okozhat idegességet és szorongást” – mondta Dr. Kilgore, megjegyezve, hogy a koffein növelheti a légzésszámot, a szívritmust és a vérnyomást is, ami a legtöbbször normális embereknél rendben van, de ha könnyű egészségi állapotuk van, megfontolandó.

  A főzési módszer befolyásolja a koleszterinszintet

  “Érdekes módon a főzési mód valóban számít” – mondta Dr. Devries, megjegyezve, hogy a francia presszóval vagy török stílusban készült szűretlen kávé, és kisebb mértékben az eszpresszó, az LDL-koleszterinszint kismértékű, de jelentős emelkedésével jár, ami a szűrt kávé esetében nem következik be.

  “Ennek oka az, hogy a szűrt kávé eltávolítja a kávéesztol nagy részét, egy olyan, a kávéban természetesen megtalálható vegyületet, amely megemeli a vér koleszterinszintjét” – tette hozzá.

  Létezhetnek elvonások

  “A kávéval kapcsolatos leggyakoribb aggodalom az, hogy elvonási szindrómával jár” – mondta Dr. Kilgore. Amikor ez bekövetkezik, az emberek úgy érzik, hogy tovább kell használniuk, még akkor is, ha az adott napon nincs szükségük rá, mert a kávé célja az éberség növelése; és ez az elvonási hatás már 12 órával az utolsó kávé után is jelentkezhet azoknál, akik rendszeresen használják.

  “Akár egy-két napig is eltarthat, ha hosszan tartó használat után szándékosan abbahagyják” – tette hozzá, megjegyezve, hogy egyes hatások akár kilenc-tíz napig is eltarthatnak fejfájással, idegességgel és fáradtsággal.

  A túl sok fejfájáshoz vezethet

  “Ha túl sok koffeint fogyasztunk, az fejfájást is okozhat” – mondta Dr. Clark. Ez gyakran az idegesség és szorongás érzése mellett jelentkezik.

  A koffein azonban néha segíthet a fejfájáson – mondta, megjegyezve, hogy egyeseknél valóban kezeli a fejfájást vagy a migrént.

  “A koffein orvosilag is alkalmazható a fejfájás kezelésére, mivel javítja más fájdalomcsillapítók felszívódását” – mondta Dr. Kilgore. Valójában érszűkületet okoz. Ez önmagában is elmulaszthatja a fejfájást. Tehát okozhat fejfájást, és segíthet is rajta.

  A súlygyarapodás csökkenhet

  “A koffein valóban csökkentheti a súlygyarapodást – nem feltétlenül okozhat fogyást” – mondta Dr. Kilgore. “Növeli az alapanyagcserét, és egy kicsit elnyomhatja az étvágyat, ami hasznos, ha valaki azon gondolkodik, hogy megpróbál odafigyelni a súlyára.”

  “A fontos dolog persze az, hogy a kávénk nagy része hozzáadott tejszínt és cukrot tartalmaz, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz” – mondta. Tehát ez tényleg csak a feketekávéra vonatkozik, ami két kalóriát tartalmaz egy csészében. – “Mert ettől kevésbé érezhetjük magunkat éhesnek, és csökkenthetjük a sóvárgást, de aztán azoknál, akiknek mindig van cukor a kávéjukban, valószínűleg növeli a sóvárgást a cukor miatt” – tette hozzá Dr. Kilgore.

  A koffeinmentes kávé nem koffeinmentes

  “A koffeinmentes kávéban csak valamivel alacsonyabb a polifenolok szintje, mint a hagyományos kávéban” – mondta Dr. Devries. A magas polifenolszint megőrzése miatt a koffeinmentes kávéfogyasztás és a jobb élettartam közötti összefüggés továbbra is fennáll.

  Fontos kiemelni, hogy a koffeinmentes kávé nem nulla koffein, de biztosan sokkal kevesebb – mondta Dr. Kilgore. “Sokan azt hiszik, hogy koffeinmentes, pedig nem az. Ez körülbelül 2-15 milligramm, tehát biztosan sokkal kevesebb, mint a koffeines.

  “De még ha át is állnál a koffeinmentes kávéra, valószínűleg elvonási tüneteid lennének, ha nem megfontoltan vonnád vissza” – tette hozzá.

  Próbáld meg elkerülni az energiaitalokat

  “A koffein komolyabb kockázatai leginkább az energiaitalokban és étrend-kiegészítőkben való nagymértékű fogyasztással kapcsolatosak” – mondta Dr. Devries. “A szorongás és a bizonytalan viselkedés – különösen a serdülőknél – összefügg az energiaitalok fogyasztásával.

  “A magas vérnyomás, a szívdobogás és a ritmuszavarok további lehetséges kockázatai a magas koffeinbevitelnek” – tette hozzá.

  Ne vágd el a koffeint azonnal

  “Fontos tudni, hogy egyáltalán mennyit iszunk, ezért legyünk őszinték magunkkal, és néhány napig kövessük nyomon a fogyasztást” – mondta Dr. Kilgore. Ez lehetővé teszi, hogy valódi képet kapj arról, mennyi koffeint fogyasztasz.

  “Ha csökkenteni kell a koffeinfogyasztást, lassan csökkentsük a bevitelt” – mondta Dr. Clark.

  “Ne hagyd el teljesen a koffeint hirtelen, mert rossz elvonási tüneteket tapasztalhatsz” – mondta. “Ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy hogyan csökkentsd a beviteled, vagy fejfájást kapsz, amikor megpróbálsz leszokni a koffeinről, beszélj az orvosoddal.”

  Terhesség esetén csökkenteni kell a bevitelt

  “Terhesek esetében csökkenteni kell a koffeinbevitelt” – mondta Dr. Clark. Ez azért van így, mert a koffein valóban eljut a babához, és felgyorsíthatja a baba szívverését.

  Ezenkívül a baba függővé válhat a koffeintől, és elvonási tünetei lehetnek, amikor a baba megszületik – mondta. Ezért drasztikusan korlátozni kell a koffeinbevitelt terhesség alatt. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium azt ajánlja, hogy a várandósok korlátozzák a koffeinbevitelt napi 200 milligrammnál kevesebbre.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!