2024. április 19. péntek
More

    Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 2. rész

    Sokan el sem tudják képzelni, hogy a napjukat egy csésze kávé vagy tea nélkül kezdjék. A koffein fogyasztása még a délutáni pangáson is átsegítheti az embereket. A felnőttek körülbelül 85%-a fogyaszt naponta 135 milligramm koffeint. Ez 12 uncia kávénak felel meg, ami a felnőttek leggyakoribb koffeinforrása.

    Ajánló   Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 1. rész


    A koffein segíthet a testmozgásban

    „Valójában segíthet a testmozgásban is” – mondta Dr. Kilgore. „Kimutatták, hogy javítja az állóképességet és a sebességet, valamint a fáradtságérzetet is csökkenti.”

    “A koffein különböző formáinak használatával az emberek talán képesek lesznek hosszabb ideig fenntartani a testmozgást” – mondta, megjegyezve, hogy a sportolók gyakran szándékosan veszik be edzés előtt.

    Néhányan szoronghatnak

    „Aggodalomra ad okot, hogy egyeseknél fokozódhat a szorongás” – mondta Dr. Clark. Ez azért van, mert a koffein stimuláns, és serkenti az agyban lévő néhány vegyi anyagot, felgyorsítva mindent.

    „Még mérsékelt mennyiségben is okozhat idegességet és szorongást” – mondta Dr. Kilgore, megjegyezve, hogy a koffein növelheti a légzésszámot, a szívritmust és a vérnyomást is, ami a legtöbbször normális embereknél rendben van, de ha könnyű egészségi állapotuk van, megfontolandó.

    A főzési módszer befolyásolja a koleszterinszintet

    „Érdekes módon a főzési mód valóban számít” – mondta Dr. Devries, megjegyezve, hogy a francia presszóval vagy török stílusban készült szűretlen kávé, és kisebb mértékben az eszpresszó, az LDL-koleszterinszint kismértékű, de jelentős emelkedésével jár, ami a szűrt kávé esetében nem következik be.

    „Ennek oka az, hogy a szűrt kávé eltávolítja a kávéesztol nagy részét, egy olyan, a kávéban természetesen megtalálható vegyületet, amely megemeli a vér koleszterinszintjét” – tette hozzá.

    Létezhetnek elvonások

    „A kávéval kapcsolatos leggyakoribb aggodalom az, hogy elvonási szindrómával jár” – mondta Dr. Kilgore. Amikor ez bekövetkezik, az emberek úgy érzik, hogy tovább kell használniuk, még akkor is, ha az adott napon nincs szükségük rá, mert a kávé célja az éberség növelése; és ez az elvonási hatás már 12 órával az utolsó kávé után is jelentkezhet azoknál, akik rendszeresen használják.

    „Akár egy-két napig is eltarthat, ha hosszan tartó használat után szándékosan abbahagyják” – tette hozzá, megjegyezve, hogy egyes hatások akár kilenc-tíz napig is eltarthatnak fejfájással, idegességgel és fáradtsággal.

    A túl sok fejfájáshoz vezethet

    „Ha túl sok koffeint fogyasztunk, az fejfájást is okozhat” – mondta Dr. Clark. Ez gyakran az idegesség és szorongás érzése mellett jelentkezik.

    A koffein azonban néha segíthet a fejfájáson – mondta, megjegyezve, hogy egyeseknél valóban kezeli a fejfájást vagy a migrént.

    „A koffein orvosilag is alkalmazható a fejfájás kezelésére, mivel javítja más fájdalomcsillapítók felszívódását” – mondta Dr. Kilgore. Valójában érszűkületet okoz. Ez önmagában is elmulaszthatja a fejfájást. Tehát okozhat fejfájást, és segíthet is rajta.

    A súlygyarapodás csökkenhet

    „A koffein valóban csökkentheti a súlygyarapodást – nem feltétlenül okozhat fogyást” – mondta Dr. Kilgore. „Növeli az alapanyagcserét, és egy kicsit elnyomhatja az étvágyat, ami hasznos, ha valaki azon gondolkodik, hogy megpróbál odafigyelni a súlyára.”

    „A fontos dolog persze az, hogy a kávénk nagy része hozzáadott tejszínt és cukrot tartalmaz, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz” – mondta. Tehát ez tényleg csak a feketekávéra vonatkozik, ami két kalóriát tartalmaz egy csészében. – „Mert ettől kevésbé érezhetjük magunkat éhesnek, és csökkenthetjük a sóvárgást, de aztán azoknál, akiknek mindig van cukor a kávéjukban, valószínűleg növeli a sóvárgást a cukor miatt” – tette hozzá Dr. Kilgore.

    A koffeinmentes kávé nem koffeinmentes

    „A koffeinmentes kávéban csak valamivel alacsonyabb a polifenolok szintje, mint a hagyományos kávéban” – mondta Dr. Devries. A magas polifenolszint megőrzése miatt a koffeinmentes kávéfogyasztás és a jobb élettartam közötti összefüggés továbbra is fennáll.

    Fontos kiemelni, hogy a koffeinmentes kávé nem nulla koffein, de biztosan sokkal kevesebb – mondta Dr. Kilgore. „Sokan azt hiszik, hogy koffeinmentes, pedig nem az. Ez körülbelül 2-15 milligramm, tehát biztosan sokkal kevesebb, mint a koffeines.

    „De még ha át is állnál a koffeinmentes kávéra, valószínűleg elvonási tüneteid lennének, ha nem megfontoltan vonnád vissza” – tette hozzá.

    Próbáld meg elkerülni az energiaitalokat

    „A koffein komolyabb kockázatai leginkább az energiaitalokban és étrend-kiegészítőkben való nagymértékű fogyasztással kapcsolatosak” – mondta Dr. Devries. „A szorongás és a bizonytalan viselkedés – különösen a serdülőknél – összefügg az energiaitalok fogyasztásával.

    „A magas vérnyomás, a szívdobogás és a ritmuszavarok további lehetséges kockázatai a magas koffeinbevitelnek” – tette hozzá.

    Ne vágd el a koffeint azonnal

    „Fontos tudni, hogy egyáltalán mennyit iszunk, ezért legyünk őszinték magunkkal, és néhány napig kövessük nyomon a fogyasztást” – mondta Dr. Kilgore. Ez lehetővé teszi, hogy valódi képet kapj arról, mennyi koffeint fogyasztasz.

    “Ha csökkenteni kell a koffeinfogyasztást, lassan csökkentsük a bevitelt” – mondta Dr. Clark.

    „Ne hagyd el teljesen a koffeint hirtelen, mert rossz elvonási tüneteket tapasztalhatsz” – mondta. „Ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy hogyan csökkentsd a beviteled, vagy fejfájást kapsz, amikor megpróbálsz leszokni a koffeinről, beszélj az orvosoddal.”

    Terhesség esetén csökkenteni kell a bevitelt

    “Terhesek esetében csökkenteni kell a koffeinbevitelt” – mondta Dr. Clark. Ez azért van így, mert a koffein valóban eljut a babához, és felgyorsíthatja a baba szívverését.

    Ezenkívül a baba függővé válhat a koffeintől, és elvonási tünetei lehetnek, amikor a baba megszületik – mondta. Ezért drasztikusan korlátozni kell a koffeinbevitelt terhesség alatt. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium azt ajánlja, hogy a várandósok korlátozzák a koffeinbevitelt napi 200 milligrammnál kevesebbre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!