2024. április 25. csütörtök
More

    Martilapu

    Tavasszal, amikor még alig zöldellnek mezőink, rétjeink, a kora tavasz első hírnöke, a martilapu (szattyu, farkastalpfű, kisédeslapu, körömfű, lókörmű martilapu) kibontja élénksárga fészkelővirágzatait.


    Nedves mezők, töltésoldalak, kavicsgödrök, cserjék és avarhegyek mentén nagyszámú matilapu virágait, jóval a levelek megjelenése előtt. Ez az első táplálék a méhek és rovarok számára. A martilapu csak agyagban képes életben maradni, ezért is mondható, hogy ez az egyik ismertetőjegye.

    Ezek a virágok az első téli készlet, amiket gyűjthettünk. Köptető és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt eredményesen alkalmazható hörghurut, gége- és torokgyulladás, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt korai stádiumú tuberkulózis kezelésére is. Hosszan tartó köhögés és elviselhetetlen rekedtség esetén ajánlott naponta többször inni forró martilaputeát és mézet.

    Május végén felül zölden, alul ezüstfehéren szőrös levelek jelennek meg, magas C-vitamin tartalma miatt levesnek, tavaszi salátának is használható. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezeket is össze kell gyűjteni, hogy teakeveréket készítsünk a kettőből.

    Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    Az ősi természetgyógyászoktól a tiszteletreméltó Kneippig a martilaput egyöntetűen dicsérik. A friss leveleket megmossuk, összetörjük, a pépet a mellkasra visszük, ez segít a tüdőbetegségek, orrnyálkahártya, szövetkárosodás, kékes-piros duzzanat kezelésében, és segít a nyálkahártya-gyulladásban is. Ez a krémes gipsz nagyon jól működik. A scrofula fekélyt martilapu levelek erős főzetéből készült kenőccsel lehet kezelni. A leveleket párolhatjuk a krónikus hörghurut és a fullasztó légszomj megelőzésére, amelyet naponta többször kell belélegezni. A duzzadt lábakat naponta többször fürdessük martilapulevél főzetével.

    A martilapu leveleiből szörpöt készíthetünk, nagyon hatásos tüdőbetegség és hörghurut ellen. Felváltva tölts meg egy agyagedényt vagy uborkás üveget egy réteg levéllel és egy réteg nyerscukorral, hagyd leülepedni, és töltsd fel addig, amíg az edény meg nem telik. Kösd meg duplán hajtogatott, erős pergamennel vagy celofánnal, és helyezd egy,  a kertben lévő lyukba, védett helyre. Deszkát tegyél rá, és lapátolj rá némi földet. Nyolc hét után kivesszük az edényt a földből, és egyszer-kétszer felforraljuk a martilapuszirupot. Kihűlés után kisebb üvegekbe töltjük. Vegyél be egy teáskanálnyi adagot, hogy védelmet nyújtson az influenza ellen.

    Asztma, tartós hörghurut és dohányos légcsőbetegség esetén tavasszal nagyon hasznos lehet két-három teáskanál frissen facsart lé martilapubalevélből egy pohár húslevessel vagy meleg tejjel. Vérhártyagyulladás esetén összetört friss levelekből és tejszínhabból (tejszínből) kenőcsszerű anyagot készíthetünk, amelyet a gyulladt testrészre kenünk, majd kendővel enyhén átkötjük. A frissen facsart martilapulé csepegtetése a fülbe enyhítheti a fülfájást.

    Ajánló   Gyógynövények, amelyek oldják a szorongást

    Köhögés elleni tea

    Ha köhögéscsillapító és köptető teát szeretnél főzni, akkor egyenlő mennyiségben keverhetsz martilaput (virágot és levelet is), ökörfarkkóró virágot, tüdőfüvet és útifű levelet. Adj hozzá két teáskanálnyi keveréket ¼ liter vízhez, és forrald fel. Napi három csészével mézzel édesítve kortyolgasd.

    Használata

    Tea készítése: Adj hozzá 1/4 liter vízhez 1 teáskanál virágot (később egyenlő arányban virágokkal és levelekkel keverve), forrald fel és párold rövid ideig.

    Pakolás: A friss leveleket nyomkodjuk pépesre, és helyezd fel.

    Inhalálás: Forralj fel egy evőkanál virágot és levelet, és lélegezd be a gőzt egy ruha alatt. Ismételd meg naponta többször.

    Lábfürdő: Vegyél egy marék martilapu levelet és tedd megfelelő mennyiségű vízbe, forrald fel és hagyd állni egy kicsit. Fürdési idő: 20 perc.

    Friss lé: A friss, alaposan megmosott levelekből facsaró segítségével vond ki a levet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!