2023. március 25. szombat
More

  A gasztroenterológus szerint a 7 legrosszabb étel a bélrendszer egészségére nézve – 2. rész

  Ha megpróbálod javítani (vagy legalábbis gondozni) a bélrendszered egészségét, a napi étrended fontos szerepet játszik.

  Ajánló   A gasztroenterológus szerint a 7 legrosszabb étel a bélrendszer egészségére nézve – 1. rész


  5. Mesterséges édesítőszerek

  A cukor cseréje mesterséges édesítőszerekre sem biztos, hogy okos stratégia.

  “A mesterséges édesítőszerek, mint például a cukoralkoholok, puffadást, gyomorfájást, fájdalmas gázokat és hasmenést okozhatnak” – mondja Taub-Dix. “Nem mindenkinél jelentkeznek ezek a reakciók, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a cukoralkoholokat tartalmazó élelmiszerek felboríthatják a bélrendszerünket.”

  Mi több, “a mesterséges édesítőszerek potenciálisan megváltoztathatják az anyagcseréért felelős bélbaktériumokat, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet” – mondja Dr. Ivanina.

  Kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek a bélbaktériumokra – olvasható a Molecules című szaklapban 2018 szeptemberében megjelent tanulmányban.

  A mesterséges édesítőszerek elkerülése érdekében ellenőrizd az élelmiszerek címkéjét. “Keresd az “-ol” végződésű szavakat, hogy azonosítsd az olyan cukoralkoholokat, mint a szorbit” – mondja Taub-Dix.

  6. Erősen feldolgozott élelmiszerek

  Tagadhatatlan, hogy az előre elkészített ételeket és a készételeket (gondoljunk csak a fagyasztott pizzára és a mikrózható vacsorákra) egy pillanat alatt könnyű elkészíteni. De a bélrendszered egészsége lehet, hogy prémium árat fizet a feldolgozott élelmiszerek kényelméért.

  Sajnos “az ultra-feldolgozott élelmiszerek az IBD fokozott kockázatával járnak együtt” – mondja Dr. Ivanina.

  Az élelmiszerek tartósítása és jó ízűvé tétele érdekében az ultrafeldolgozott élelmiszerek mesterséges összetevőket, például hozzáadott édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, sűrítőanyagokat és ízesítőket tartalmaznak, amelyek mind károsak lehetnek a bélrendszer egészségére.

  “Az étrendi emulgeálószerek például bizonyítottan elősegítik a vastagbélgyulladást azáltal, hogy megváltoztatják a mikrobiomot és károsítják a bélnyálkahártyát” – mondja Dr. Ivanina.

  Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell minden feldolgozott élelmiszert leírni. “A hasznos vagy káros élelmiszerek esetében nem csak a feldolgozásukról van szó, hanem az összetevők listájáról is” – mondja Taub-Dix.

  A legtöbb feldolgozott élelmiszert korlátozni vagy kerülni kell, de sok tápláló készétel is létezik. Például a babkonzerv, a halkonzerv és a fagyasztott zöldségek technikailag mind “feldolgozott” élelmiszerek, de az összetevők listája általában három vagy annál kevesebb egyszerű összetevőből áll, ami tápláló választássá teszi őket.

  7. Tejtermékek

  Egyesek számára a tejtermékek károsak lehetnek a bélrendszer egészségére.

  “A tejtermékek általában többféle mechanizmuson keresztül okoznak tüneteket, beleértve a laktóz-intoleranciát, a csökkent laktáz enzimet, a FODMAP-intoleranciát vagy a tejallergiát” – mondja Dr. Ivanina. Egyes tejtermékek potenciálisan káros hormonokat és antibiotikumokat is tartalmaznak.

  “Bár az antibiotikumok fontosak, sőt néha elengedhetetlenek a rossz baktériumok elpusztításához, a jó baktériumokat is károsíthatják vagy elpusztíthatják” – mondja Taub-Dix. Ez azt jelenti, hogy felboríthatják a bélrendszer barátságos flórájának egyensúlyát.

  Most talán arra gondolsz, hogy le kell mondanod ezekről az ételekről?

  Taub-Dix biztosít minket arról, hogy minden ételnek van helye az étkezési tervben. “A fenti élelmiszerek egyikét sem kell “kerülni”, ha az étrendünk alapvetően kiegyensúlyozott, és változatos, teljes értékű élelmiszerekből áll” – mondja. “Inkább az jelenthet problémát, hogy milyen gyakran fogyasztod őket”.

  Dr. Ivanina egyetért azzal, hogy a mértékletesség a kulcs: “A kockázat annál nagyobb, minél többet eszik valaki a káros élelmiszerből. Ha valaki a születésnapján vörös húst eszik egy steakhouse-ban, az nem vezet rákhoz, de rendszeresen fogyasztva mindenképpen kockázatot jelent”.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!