2024. április 18. csütörtök
More

    A várandósság és a magas vérnyomás összefüggése

    A cím nem játék a szavakkal, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy a terhes nők magas vérnyomását több betegség is okozhatja. Létezik egy egyedülálló betegség, a terhességi magas vérnyomás, más néven preeclampsia, toxémia, mérgezés és terhességi toxicitás.


    Ha nem kezelik, a betegség súlyos, életveszélyes következményekkel járhat az anyára és a magzatra nézve. Ha a vérnyomás két alkalommal mérve 140/90 Hgmm vagy magasabb, azt magas vérnyomásnak nevezzük. A terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) csak akkor tekinthető rendellenességnek, ha a terhesség 20 hete után magas vérnyomás alakul ki, a vizeletben fehérje jelenléte (proteinuria) mellett.

    Lehetséges, hogy a nőknek a terhesség előtt magas volt a vérnyomása, vagy vesebetegségük volt, ami szintén összefüggésbe hozható a terhességi magas vérnyomással. Ezt szuperponált terhességi hipertóniának nevezik. Ismert az átmeneti terhességi hypertonia is, amely a terhesség alatt, vajúdáskor vagy a szülés után egy napon belül kialakuló magas vérnyomás, proteinuria nélkül, és a szülés után 10 napon belül megszűnik.

    Mi az a preeclampsia?

    A terhességi hipertónia és annak egymásra épülő formái a preeclampsiának minősülnek. A betegeket a betegség súlyossága szerint három különböző csoportba (enyhe, közepes, súlyos) osztották, és ennek megfelelően döntöttek a kezelésről.

    Mi az oka?

    Maga a terhesség terhességi magas vérnyomást okozhat. Számtalan elmélet létezik arról, hogy pontosan mi váltja ki a betegséget egyes nőknél, és mi véd meg más nőket ettől.

    A betegség kialakulásának legelfogadottabb magyarázata, hogy kialakulásuk során a méhlepény apró sejtjei károsodnak, ez okozza a problémát, mert a méhlepényen átfolyó és a magzatot tápláló vérnek a normálisnál nagyobb ellenálláson kell átmennie.

    Ajánló   Terhességi teendőlista

    Kit fenyeget a preeclampsia?

    Lehetetlen megjósolni, hogy kinél alakul ki terhességi magas vérnyomás, de egyes nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenek például azok, akik tudatában voltak magas vérnyomásuknak, terhesség előtt kezelték őket, vesebetegségben szenvedtek, vagy preeclampsiában szenvedtek a várandós anya családjában. Még ikerterhesség és cukorbetegség esetén is valószínűbb a terhességi magas vérnyomás.

    • Optimális vérnyomás   → < 120 / < 80
    • Normális vérnyomás   → 120-129 / 80-84
    • Emelkedett-normális vérnyomás   → 130-139 / 85-89
    • Kóros vérnyomás – hipertónia   → 140 < / 90 <
    • I. fokozat (enyhe hipertónia)   → 140-159 /90-99
    • II. fokozat (középsúlyos)   → 160-179 / 100-109
    • III. fokozat (súlyos hipertónia)   → > = 180 / > = 110
    • Izolált diasztolés hipertónia   → < 140 / > 89
    • Izolált szisztolés hipertónia   → > = 140 / < 90

    Mik a tünetek?

    A terhes nőknek tisztában kell lenniük a preeclampsia tüneti jellemzőivel, mivel az időben történő felismerés és kezelés megakadályozhatja a súlyos szövődmények kialakulását.

    A preeclampsia tünetei, előfordulási gyakorisági sorrendben: fejfájás, fokozott reflexek (orvosi ideggyógyászati ​​vizsgálat során), fehérje jelenléte a vizeletben, víz (ödéma), izomgörcsök, izomrángások, látászavarok, gyomorfájdalom. Ezeket a panaszokat olvasva láthatjuk, hogy egyik sem gyakori panasz a terhes nőknél.

    Más betegségek is felmerülnek. Gyomorfájás például gyomorrontás, refluxbetegség vagy epehólyag-gyulladás esetén is előfordulhat, ami szintén gyakoribb a terhesség alatt. Emiatt alakul ki súlyos preeclampsia, amely súlyosan veszélyezteti az anya és a magzat egészségét.

    Mit okoz a magas vérnyomás a terhesség alatt?

    Súlyos esetekben a preeclampsia az epilepsziához leginkább hasonló görcsrohamokat, úgynevezett eclampsiát okozhat a terhes nőkben. A legrosszabb szövődménye azonban nem ez a rettegett görcs, hanem a HELLP-szindróma. A HELLP kifejezés a vörösvérsejtek lebomlását, a májenzimek megnövekedett szintjét és az alacsony vérlemezkeszámot jelző kezdőbetűket tartalmazza.

    Emellett előfordulhatnak magzati szövődmények: koraszülés, tartós magzati hypoxia in utero, magzati növekedési retardáció. Szintén fontosak az anyai szövődmények, amelyek a következők lehetnek: görcsök (eclampsia), már említett HELLP szindróma, tüdőödéma, coagulopathia, placenta leválás.

    Ajánló   Ezekre figyelj a terhesség alatt!

    Hogyan lehet megelőzni?

    A várandós gondozás során a szülésznők vérnyomás- és testsúlymérést végeznek, az első trimesztertől kezdve minden alkalommal vizeletvizsgálatot végeznek. A további laborvizsgálatok ellenére az előírásnak megfelelően időben elvégzik.

    Ha a leendő anyának volt preeclampsiája egy korábbi terhességben, vagy bármely tünete aggodalmát fejezte ki a betegség lehetőségével kapcsolatban, fokozottan figyelni kell a laboratóriumi eredményeket, máj-, vese- és egyéb vérvizsgálatokat végeznek. Szemészet, neurológia, EKG és ultrahang.

    Ezt a gyakoriságot a szülészorvos határozza meg, aki szorosan figyelemmel kíséri a terhes nőt. Így nem magát a betegséget előzhetjük meg, hanem a betegség súlyosbodását, akár halálos szövődményeket is.

    Hogyan kell kezelni?

    A szülésznő/nőgyógyász tanácsával érdemes felkeresni egy táplálkozási tanácsadót vagy dietetikust, aki segít a megfelelő táplálkozási terv kidolgozásában. Mindenképpen sószegény, fehérje- és vitamindús étrendet kell követned. Általában nincs ok a folyadékbevitel korlátozására, kivéve, ha a kezelőorvos úgy dönt.

    Enyhe preeclampsia esetén elegendő lehet az ágynyugalom, a szoros megfigyelés és a diéta betartása. Ha a tünetek súlyosbodnak, azonnali kórházi kezelésre lehet szükség. Ágynyugalom, vérnyomáscsökkentő vagy gyógyszeres kezelés, valamint az anya és a magzat szoros megfigyelése szükséges. A nyugodt, stresszmentes környezet elengedhetetlen. A családok segíthetnek ennek megteremtésében.

    Súlyos preeclampsia esetén a terhesség megszakítása javasolt. A módszert, a császármetszést vagy a hüvelyi szülést a kezelőorvos határozza meg a beteg panaszainak és tüneteinek laboratóriumi leletei, valamint szülészeti, orvosi és neurológiai leletek alapján.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!