2023. április 1. szombat
More

  Mit jelent a HgbA1c a laborleleteken? – 2. rész

  Az A1c teszt egy olyan vérvizsgálat, amely információt nyújt egy személy átlagos vércukorszintjéről, a mérést megelőző 3 hónap átlagában. Az A1c tesztet általában hemoglobin A1c, HgbA1c vagy glikált hemoglobin tesztnek is nevezik. Elsődleges tesztként használják a cukorbetegség kezelésében és kutatásában, de önmagában ritkán nyújt hasznos információkat.

  Ajánló   Mit jelent a HgbA1c a laborleleteken? – 1. rész


  Mi a teendő, ha az A1c teszt és a rutin vércukorszint-teszt eltérő eredményeket mutat?

  Egyes esetekben az A1c szint cukorbetegségre utalhat, míg a hagyományos vércukorszint nem, és fordítva. Ebben az esetben a diagnózis felállítása előtt ismételd meg a vizsgálatot. Különböző kimenetelek esetén a betegség korábbi stádiuma lehet az egyik oka az eltérő kimeneteleknek. Ebben az esetben a vércukorszint nem emelkedett annyira, hogy minden vizsgálat kimutathassa. A teszt néha olyan egyszerű életmódbeli változásokat is kimutathat, mint például a fogyás és a fokozott fizikai aktivitás, ami segíthet késleltetni vagy akár visszafordítani a korai cukorbetegség kialakulását.

  Ajánló   Tények a cukorbetegségről

  HgbA1C értékelés – mit jelentenek az eredmények?

  Az A1c teszt eredményeit százalékban fejezzük ki. A magasabb százalék magasabb vércukorszintet jelez az alanyban.

  • < 5,6%-a az optimális érték (< 38 mmol/mol)
  • A normál érték 4,5-5,7%-a (26-39 mmol/mol)
  • 5,8-6,4% jelentős inzulinrezisztenciát jelez (40-46 mmol/mol)
  • > 6,4% cukorbetegség esetén (> 46 mmol/mol)

  A megcélzott teszteredmények személyenként változhatnak, az egyéni állapotuktól és a cukorbetegség stádiumától függően. Ezért minden egyes személynél meg kell határozni az A1c célértéket, bővebb információ a szakember időpont egyeztetésekor nyújt.

  Egyes esetekben az A1c teszt hamis eredményeket adhat. Ez vértermelési vagy hemoglobinproblémákkal küzdő betegeknél fordul elő. Ebben az esetben a teszt nagyon eltérő eredményeket adott a hagyományos cukorbetegség meghatározásához használt mérésektől.

  A következő tünetek eltérő eredményekhez vezethetnek:

  • sarlósejtes vérszegénység,
  • talaszémia,
  • anémia,
  • erős vérzés
  • veseelégtelenség,
  • májbetegség
  • vashiány.
  Ajánló   Mi a cukorbetegség?

  Mikor kell teszteket használni?

  Az A1c teszt használható az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség ellenőrzésére, valamint a cukorbetegség kezelésének hatékonyságának mérésére, de terhességi cukorbetegség tesztelésére nem áll rendelkezésre.

  A 2-es típusú és a prediabétesz diagnosztizálására továbbra is a hagyományos vércukorszint-vizsgálat javasolt, de az A1c-teszttel is megerősíthetjük a vércukorszint-vizsgálat eredményeit.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!