2024. március 28. csütörtök
More

    Hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek a termelékenységet? – 2. rész

    Ha valaha is érezted már azt az őrült rohanást, miután egy hétig halogattad mindazt, amit el kellett volna végezned, akkor tudod, miért fontos a termelékenység. Ugyanakkor, ha valaha is érezted már azt a pozitív érzelemkitörést, ami azzal jár, hogy a házimunkák, a munkafeladatok és a hobbik csúcsán vagy, akkor megtapasztaltad a termelékenység előnyeit.

    Ajánló   Hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek a termelékenységet? – 1. rész


    Miért fontos a termelékenység?

    A mai világ versenyképes és néha túlterhelt. Ennek hatását a gyerekek is érzik, a 3-17 éves korosztály 7%-a szorongással küzd. A szorongással, depresszióval és koncentrációs problémákkal küzdő gyermekek száma egyre nő.

    A jobb időbeosztás csökkentheti a stresszt, és segíthet a gyerekeknek, hogy sikeresebbek legyenek az iskolában. A korai tanulmányi sikerek összefüggnek a későbbi tanulmányi eredményekkel. Ez segíthet a gyerekek karrierlehetőségeit növelni, és felkészítheti őket arra, hogy a munka világában és a magánéletük kezelésében is sikeresek legyenek.

    „Egy olyan globalizált világban, ahol az igények meghaladhatják az egyén személyes képességeit, az olyan készségek, mint a termelékenység elsajátítása, elengedhetetlenek a személyes és szakmai célok eléréséhez a jövőben” – mondja Horta-Granados. „Ha a gyerekeket már kora gyermekkortól kezdve megtanítják arra, hogy szervezetten végezzék az iskolát és a házi feladatokat, tolerálják a frusztrációt, koncentráljanak egy feladat elvégzése során, és kitartóan tartsanak ki céljaik mellett, olyan készségeket tanítanak nekik, amelyek felkészítik őket a tanulmányi sikerre és a szakmai jövőjükre.”

    A szülők és a tanárok létfontosságú és szerves szerepet játszanak a gyerekek termelékenységének fejlesztésében. A termelékenység tanítása részben gyakorlati készségek, részben érzelemszabályozási készségek tanítása. „Amikor egy gyermek, aki már elsajátította a produktivitáshoz szükséges készségeket, ismeretlen kihívással szembesül, frusztrált lehet, mert nem tud megfelelni neki” – magyarázza Horta-Granados. „Ha rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyekkel szabályozni tudják az érzelmeiket, képesek lesznek túllépni számos lehetséges kihíváson”.

    Hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek a termelékenységet?

    Íme néhány ötlet, amely segít megtanítani gyermekének a termelékenységhez szükséges készségeket.

    Napi teendők listája

    A vizuális emlékeztetők általában nagyon hasznosak a gyerekek számára. Az olvasás előtt álló gyermekek számára rajzolt listát készíthetünk, vagy kinyomtathatunk fényképeket, amelyeken gyermekünk az egyes feladatokat végzi, hogy azokat kifüggeszthessük. Idősebb gyermekek számára írásos listát is használhatsz. „Írjátok le a naponta elvégzendő feladatokat, hogy tudjátok, mit kell tenetek” – javasolja Horta-Granados. Azt is leírhatjátok, hogy mit szeretnétek csinálni, ha elvégeztétek a feladatokat, így már alig várjátok a szabadidőt.

    Naptár

    A naptár használata segít megismertetni a gyerekekkel az idő fogalmát nagyobb léptékben, és lehetővé teszi számukra, hogy megtanuljanak előre tervezni. A hetente ismétlődő házimunkák, például a padlódeszkák letörlése vagy egy adag mosás, jól működnek a naptárban. Ha konkrétabb házimunkákat választunk, mint például az előszoba porszívózása, szemben a ház takarításával, ami túl homályos, az segít a gyerekeknek a sikerben. Azt is beírhatod, hogy mikor játszhatnak a szabadban vagy használhatják a képernyőre szánt időt, ami segít megtanítani nekik, hogy a produktivitás és a pihenés egyaránt fontos.

    Frusztráció tolerancia

    A frusztráció elkerülhetetlen, és ha nincs meg a készséged, hogy átvészeld, akkor a sok apró kellemetlenség közül egy hiba kisiklathatja a termelékenységet. Ha hagyjuk, hogy a kisgyermekek megtapasztalják a frusztrációt, az fontos része annak, hogy segítsük őket a frusztráció kezelésében. Nem kell például rögtön odarohannod, hogy segíts a gyerekednek megépíteni egy nehéz tornyot, vagy bezárni egy problémát, amivel küszködik. Már az is jó első lépés, ha vársz egy rövid ideig, amíg segítséget kér.

    Azokban az időkben, amikor gyermekedet elönti az érzelem, biztosíts számára egy biztonságos, nyugtató helyet, ahol elkezdheti átérezni az érzéseit, és feldolgozhatja azokat. Ez lehet az öledben, vagy veled együtt a szobájában, miközben mély lélegzetvételeket modellezel. Egyes gyerekek akkor nyugszanak meg a legjobban, ha egyedül maradnak. Ez a gyermekedtől függ, a végső cél pedig az, hogy segítsünk neki megtanulni, hogyan tud megnyugodni, amikor erős érzelmeket él át.

    Mindfulness

    A mindfulness azt jelenti, hogy egyszerre csak egy dolgot teszünk, és az adott feladatot gyakoroljuk. Ez a gyakorlat fontos gyermeked általános termelékenységében. „Amikor sietünk, bekapcsoljuk a stressz üzemmódot, és nehezebben tudunk koncentrálni, ha több feladatot is ellátunk, szorongunk vagy sietünk” – magyarázza Tejal Patel, a gyerekeknek és szülőknek szóló mindfulness és meditáció szakértője.

    Könnyű lehet azt gondolni, hogy jobb, ha mindent egyszerre csinálsz, de valószínűleg gyorsabban végzel, ha egyszerre csak egy dologra fordítod a teljes energiádat.

    Modell termelékenység

    Bármit is mondunk, az van a legnagyobb hatással a gyerekeinkre, amit mi magunk teszünk. Írd meg a saját napirended, és tedd ki valahova, ahol a gyerekek észreveszik. Készíts saját naptárat, és végezd el a házimunkát, amikor hazaérsz, mielőtt elnyújtózol a kanapén, hogy élvezd a forró italt és a kedvenc tévéműsorod.

    Mesélj, mondj a gyerekeidnek valami olyasmit, mint például: „Annyira örülök, hogy végeztem a házimunkával, így pihenésre is jut időm!”. Vagy mondd el nekik, mennyire örülsz, hogy végeztél a feladataiddal, így egy kis időt tölthetsz velük. A produktív szokások és a pihenési szokások modellezése egyaránt segít a gyermekednek a sikerre való felkészülésben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!