2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan neveljünk olvasni szerető gyermeket? – 1. rész

  A legtöbb kisgyerek, a csecsemőtől az óvodásokig, örömmel hallgat meséket. Ez jó dolog, hiszen az olvasás fontos a gyermek fejlődése, tanulása és jövője szempontjából. Sok idősebb gyermek számára azonban az olvasás kezdhet úgy tűnni, mint egy házimunka, különösen, ha az elektronika kezd versenyezni a szabadidejükért.


  Az iskola és a szülők gyakran írják elő a gyerekeknek az olvasásra szánt időt, de ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek beleszeretnek az olvasásba. Sőt, néha az a próbálkozás, hogy rávegyük a gyermeket, hogy könyvet vegyen a kezébe, konfliktusokat és negatív hozzáállást szíthat az olvasással kapcsolatban.

  Szerencsére számos hatékony stratégia létezik, amellyel a szülők segíthetnek a gyermeküknek abban, hogy ne rettegjen, hanem élvezze az olvasást. “A pozitív könyv- és olvasási élményeket elősegítő szülők megalapozzák a könyvek, az olvasás és a tanulás szeretetét” – magyarázza Dana Reisboard, a pennsylvaniai Widener Egyetem Humán Szolgáltatások Főiskolájának professzora.

  Az alábbiakban többet megtudhatsz arról, hogyan nevelj olyan gyermeket, aki valóban szeret olvasni.

  Ajánló   Mi a teendő, ha nem ért egyet partnerével a gyerekvállalással kapcsolatban?

  Miért fontos az olvasás a gyerekek számára?

  Az olvasás sok szempontból megalapozza azokat a készségeket, amelyekre a gyerekeknek felnőttként szükségük lesz. Az olvasás az iskola és a tanulmányok szerves része, valamint fontos tényező a körülöttünk lévő világ jobb megismerésének elősegítésében. Ráadásul segíthet a mentális egészség javításában is.

  Tanulmányi teljesítmény

  A műveltség és az olvasás kéz a kézben jár. “A gyermeknek való olvasás fejleszti a betűérzékelést, a szavak tudatosságát és az ábécés elvet” – mondja Dr. Reisboard.

  Ez az alapja a sikerességnek sok más tantárgyban is. Minden más tantárgyat és tudományos területet az olvasáson keresztül tanulunk meg, mondja Claire Cameron, a Buffalói Egyetem (SUNY) Tanulási és Oktatási Tanszékének docense és a korai gyermekkori EdM és PhD programok igazgatója.

  Emellett az erősebb olvasóképességű gyermekek általában jobb tanulmányi eredményt és teljesítményt érnek el. Ez az iskolai sikeresség más mutatóit is magában foglalhatja, például a tanárok által adott értékeléseket – mondja Dr. Cameron. A korai olvasási készségek továbbá kapcsolatban állnak az érettségi arányokkal. “A 3. osztályban szint alatt olvasó gyermekek közel 20%-a nem érettségizik le a középiskolában” – mondja. “Míg a 3. osztályban jól olvasóknak csak 4%-a nem érettségizik le időben”.

  Ajánló   A természet kulcsszerepet játszik a gyerekek mentális egészségében

  Kapcsolat a társadalommal

  A kutatások azt mutatják, hogy az olvasás számos előnye jóval túlmutat a műveltségen, beleértve a nagyobb érzelmi intelligenciát és még a hosszabb élettartamot is. Az olvasás kapcsolatot, hozzáférést biztosít a tudáshoz és inspirációt. Emellett számos fejlődési, tanulmányi, társadalmi-érzelmi és kognitív készséget erősít – magyarázza Molly Ness, az írástudás szakértője és a New York-i Fordham University Graduate School of Education gyermeknevelési docense.

  Az olvasás elősegítheti a kíváncsiságot és a kapcsolatot a körülöttünk lévő világgal – magyarázza Hirokazu Yoshikawa, a New York-i Steinhardt Egyetem Courtney Sale Ross Globalizáció és Oktatás professzora és az Alkalmazott Pszichológia Tanszék professzora. “Ez egy olyan kritikus társadalmi tevékenység, amely társadalmunk jövőjének alapját képezi” – mondja. Emellett az olvasás bővíti a szókincset, háttérismereteket épít, és elősegíti mások megértését.

  A cikk 2. része ezen a linken elérhető!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!