2023. április 1. szombat
More

  Folyamatosan viszket? Ezt tedd dermatitis ellen!

  Elviselhetetlen viszketés, akár a nap 24 órájában a gyulladásos fázisban – ez az atópiás dermatitis. Hogyan lehet könnyen enyhíteni a kínzó tüneteket?


  Az atópiás dermatitisz – AD, más néven atópiás ekcéma – világszerte előforduló betegség. Jelenleg arra törekszünk, hogy megértsük, miért alakul ki embereknél. Dr. Antonio Torrelo, a Madridi Egyetem Csecsemőkórházának bőrgyógyásza elmondta: „Különböző géneket vizsgáltunk, amelyek határozottan szerepet játszanak ebben, de ez a bőrbetegség nem tudható be teljesen a genetikai háttérnek. A betegség bőrtípustól független, és korábban soha nem látott családokban fordul elő, ami arra utal, hogy számos genetikai és környezeti tényező szerepet játszhat a kialakulásában.”

  Egy dolog világos: az atópiás dermatitisz visszatérő bőrprobléma. A “normál” stádiumban a bőr tünetmentesnek tűnik a felszín alatti gyulladás ellenére.

  Az AD-betegek bőre gyakran nagyon érzékeny. Az érzékeny bőr könnyen irritálható és viszkető – a vakarás a legjobb módja ennek enyhítésére. Ez egy ördögi kör, mivel a viszketés utáni vakarás a bőrproblémák akut gyulladt fázisához vezethet. A vakarás gyengíti a bőr természetes védekezőképességét. A baktériumok ezután könnyen bejuthatnak a bőrbe, és fertőzést okozhatnak.

  “Ha a betegek betartanak néhány olyan szabályt és tanácsot, amelyek viszonylag könnyen beilleszthetők a mindennapi életükbe, a probléma súlyosságától függően enyhíthetik a tüneteket, minimalizálhatják az akut fázist, és végül megtörhetik az AD ördögi körét. Általános szabályként, mindig vigyázz a bőrödre, és kerüld a probléma forrását”.

  Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

  Tanácsok

  Zuhanyozás meleg vízzel: A langyos víz gyengédebb a bőrhöz, mint a forró víz. Az atópiás dermatitiszben szenvedőknek nem ajánlott a hosszan tartó fürdés, és tanácsos kerülni a forró fürdőt, mert jobban kiszáríthatja a bőrt. Ezt elkerülheted, ha néhány csepp fürdőolajat teszel a kádba. Bőrmosás után a legjobb, ha gyengéden felitatod a vizet egy törölközővel, nem pedig törlöd.

  Rendszeres és megfelelő bőrápolás: A folyamatos napi bőrápolás kulcsszerepet játszik az atópiás dermatitisz sikeres kezelésében. Fontos az is, hogy kifejezetten atópiás dermatitiszben szenvedők számára kifejlesztett termékeket használjunk. A betegeknek azt tanácsolják, hogy kerüljék a “normál” testápolókat, mivel gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek további irritációt okozhatnak az érzékeny bőrön.

  Korai bőrápolás: Az atópiás dermatitis gyakran fordul elő csecsemőknél és gyermekeknél. Rendkívül érzékeny bőrük intenzív ápolást igényel különösen gyengéd termékekkel. Ennek az állapotnak a kezelésekor fontos, hogy a bőrápolási rutint szórakoztató módon alakítsuk ki, mert ez azt az érzést kelti, hogy a legtöbb esetben normális életet lehet élni ezzel a bőrproblémával.

  Igazítsd a bőrápolási rutinod a bőrállapotodhoz: A tünetmentes szakaszban fontos, hogy bőrödet tisztán tartsd és rendszeresen ápold. Az atópiás dermatitisz gyulladásos szakaszában a bőrnek az alapvető bőrápoló szereken kívül más termékekre is szüksége van, amelyek megakadályozzák a gyulladások kialakulását és enyhítik a viszketést.

  Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

  A túlzott izzadás elkerülése érdekében enyhébb gyakorlatokat kell végezni: A túlzott izzadás súlyosbíthatja a tüneteket, mert kiszárítja a bőrt, és az atópiás dermatitisz által érintett bőr már kevesebb zsírt és természetes hidratálószert termel, mint az egészséges bőr. A könnyű séta vagy a mérsékelt kerékpározás megfelelőbb választás, mint a nagy intenzitású aerob gyakorlat vagy a hosszan tartó úszás. Az allergiaszezonban az atópiás dermatitiszben szenvedőknek azt tanácsolják, hogy teljesen kerüljék a szabadtéri testmozgást, mivel a pollen gyakran kiváltja a fellángolásokat.

  Ügyelj a ruházatban használt anyagokra és vegyszerekre: Az atópiás dermatitiszben szenvedőknek különösen bőrbarát ruházatot kell viselniük. Ebben a tekintetben a legjobbak a kezeletlen pamuttextíliák és a természetes szálakból készült anyagok, például len és selyem. Az atópiás dermatitiszben szenvedőknek kerülniük kell a gyapjút, szőrmét és durva anyagokat. A bőrrel érintkező ruházat, például fehérnemű, lehetőleg színtelen legyen, mert a színes ruházat még többszöri mosás után is pigmentet bocsáthat ki. Különösen az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek anyukáinak érdemes természetes rostokból készült ruhákat választaniuk, hogy a meglévő bőrproblémák mellett ne okozzanak további irritációt a baba érzékeny bőrén.

  Kiegyensúlyozott és egészséges étrendet kell követni: Bár az atópiás dermatitiszben szenvedőknek nincsenek specifikus étkezési szokásai, ajánlott a vitaminokban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása. Emellett nem ajánlott a fűszeres ételek és a citrusfélék fogyasztása, illetve a túl szénsavas üdítőitalok sem ajánlottak. Általában ajánlott sok vizet inni és kerülni az alkoholt, mivel ezek elsősorban javítják a bőr állapotát. Bár az atópiás dermatitiszben szenvedők körülbelül egyharmada ételallergiában szenved, az étrendet eseti alapon kell meghatározni. Ezért a kisgyermekes anyukáknak különösen érdemes odafigyelni arra, hogy gyermekeik hogyan reagálnak az egyes ételekre. Rendellenesség esetén további tanácsért orvoshoz kell fordulni!

  Kirándulások: Sok atópiás dermatitiszben szenvedő ember azt mondja, hogy a rövid tengerparti kirándulások és a meleg, párás éghajlatú helyekre tett látogatások előnyösek. Általános megfigyelés, hogy a bőr nyáron kevésbé hajlamos a fellángolásra, mint télen, mivel a rendkívül hideg és meleg levegő negatívan befolyásolhatja a bőr védő funkcióját. Ezenkívül a rövid utazások segíthetnek csökkenteni a stresszt, amely gyakran súlyosbodáshoz vezet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!