2022. augusztus 16. kedd
More

  Ezért fogyassz nyáron is sok vizet

  A víz minden sejtünkben jelen van. Táplál, energetizál, frissít, nyugtat, gyógyít, méregtelenít és szépít. Enélkül valójában nem is tudnánk létezni.

  Míg evés nélkül akár több hétig is kihúzhatjuk, addig ivás nélkül csak három napig bírnánk, mert szervezetünk 75%-a víz. Ugyanez igaz bizonyos szervekre – pl. agyszövet, máj, szív – az arányok még magasabbak is lehetnek. Segíti szervezetünknek biztosítani a megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és méreganyagokat. Szükséges a vérképzéshez, az emésztéshez, az idegi és hormonális folyamatok szabályozásához, a testhőmérséklet fenntartásához és sok más élettanilag szükséges folyamathoz.

  A fentiek ismeretében nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy megértsük, ha nincs elég víz a szervezetünkben, mert nem iszunk eleget – vagy nem a megfelelő italt isszuk –, akkor a szervezet összezavarodik. Ha ez a zavar továbbra is fennáll, a szervezet hiába üzemeltet egy egyedülálló többlépcsős vízellátó és elosztó rendszert, amelynek szűkös készletei idővel kimerülnek, a rendszer összeomlik, és betegségek jelennek meg.

  A szervezet vízszükségletét számos tényező befolyásolja. Nem számít, hogyan eszel, milyen típusú munkát végzel, vagy milyen szezonban vagyunk. Gyakran mondják, hogy az orvosok napi két liter folyadék elfogyasztását javasolják, beleértve az étellel elfogyasztott mennyiséget is, de sok szakértő szerint ez nem elég. Az étellel elfogyasztott víz nem számít folyadékpótlásnak, szinte kizárólag élelmiszer-feldolgozásra, szervezet méregtelenítésére használják fel. Például a magas só- és fehérjetartalmú étrend sok vizet eltávolít a szervezetből, akárcsak a feldolgozott kávé, tea vagy a cukorral édesített italok. Ez azt jelenti, hogy ha egy meleg nyári napon jéghideg kólával oltod a szomjad, az nemcsak hogy nem segíti a szervezet kiszáradásának megakadályozását, de paradox módon még növeli is annak esélyét.

  A vizeletünk színéből könnyen látható a vízszintünk. Az ideális vizelet világos színű, szinte színtelen, így ha erős szagú sötétsárgává válik, a szervezet kiszáradással küzd. A vesék ezután hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a méreganyagokat erősen koncentrált vizelet formájában ürítsék ki.

  Általánosságban elmondható, hogy napi 10 testtömeg-kilogrammonként 350 ml víz fogyasztása javasolt, vagyis normál hőmérsékleti viszonyok és átlagos fizikai aktivitás mellett egy 70 kg körüli embernek 250 ml víz fogyasztása javasolt 8-10 alkalommal, de egy meleg nyári napon ez a követelmény lehet 12 pohárnyi is.

  Nem jó reggel meginni az egész napos adagot, délután pedig egy cseppet sem inni, mert a szervezet víztároló képessége korlátozott. A főétkezés előtt fél órával és utána két órával érdemes inni, így nem hígulnak az emésztőnedvek, és a szükséges mennyiség kényelmesen csúszik le belőle.

  Sokan csak akkor isznak vizet, ha szomjasak, néha egyáltalán nem is. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a szomjúságüzeneteket – ha nem reagálunk, a szervezet egy idő után nem riaszt. Az emberek túlnyomó többsége azzal magyarázza alacsony vízfogyasztását, hogy nem szomjas. A teste már nem jelezte, hogy kiszáradt! Különösen fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a tudatos vízivásra, mert érzékenyebbek a szűkösségre, és ha gyermekkorban hozzászoktak a kevesebb víziváshoz, felnőttkorukban még kevésbé valószínű, hogy egészséges reakcióik lesznek.

  Amikor kiszáradás következik be, a szervezet elkezdi átcsoportosítani a vizet a szervezetben, hogy a létfontosságú szerveket nedvesen tartsa. A kevésbé kritikus területeken (bőr, izmok, csontok) távolítja el elsőként a vizet a sejtekből, hogy megvédje a magasabb vízigényű területeket. Bezárja a kisebb kapillárisokat, növeli a nyomást a többi véredényre, ami megváltoztathatja egyes sejtek azon képességét, hogy vizet adjanak le.

  Magas vérnyomás: Minél kisebb a szervezetben keringő folyadék mennyisége, annál kisebb az erek keresztmetszete, hiszen a vér nem tudja kitölteni a teret. A magas vérnyomás okozta kiszáradást paradox módon a vízhiány okozza, mivel a szervezet igyekszik biztonságos víztartalékot felépíteni.

  Ízületi betegségek: A porcok sok vizet tartalmaznak. Ha a test jól hidratált, az egymással szemben lévő porcfelületek kényelmesen elcsúsznak egymáson, de ha nincs elegendő folyadék, a súrlódás okozta sérülések fájdalmat okozhatnak.

  Agyfunkció: Képzeld el a szőlőt mazsolaként – víz nélkül az agysejtek ugyanúgy zsugorodnak, és a neurotranszportrendszerek nem működnek megfelelően. Tanulmányok kimutatták, hogy a kiszáradás a demencia és az Alzheimer-kór megjelenésével is összefügg.

  Magyarországon a csapvíz a legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amely mintegy 200 összetevőt tartalmaz, a törvény által meghatározott határértékig. A magyar vízmű szakemberei szerint a csapvíz ideálisabb, mint az ásványvíz, mert kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz esszenciális ásványi anyagokat, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy ásványi anyagok fölöslegei kerüljenek a szervezetbe.

  A palackozott víz nagyon népszerűvé vált az elmúlt évtizedben. A hétköznapi fogyasztóknak – különösen a betegeknek – jobban oda kell figyelniük a termékek ásványianyag-tartalmára (például magas magnézium- vagy kalciumtartalomra), hogy elkerüljék a szervezet egyensúlyának hosszú távú felbomlását.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!