2024. március 28. csütörtök
More

    7 módszer, hogy újdonsült anyaként magabiztossá válj – 1. rész

    Mielőtt gyermeketek született, talán éltétek az életeteket, csináltátok a dolgotokat, és elég magabiztosan éreztétek magatokat. Talán volt egy olyan munkád, amit elsajátítottál, egy olyan oktatás, amiért keményen megdolgoztál, vagy olyan tevékenységek és felelősségek keveréke, amiket tudtál kezelni. Aztán egy új kis emberke érkezett a helyszínre, és az önbizalmad a mélybe zuhant.


    A szülővé válás elég ahhoz, hogy bárki kevésbé érezze magát magabiztosnak. A szoptatástól kezdve az új (és állandóan változó) alvási rend kezeléséig rengeteg ismeretlen dolog jár együtt egy aprócska kis emberrel. És hacsak nem vettél részt intenzív szülői tanfolyamokon a baba előtt, vagy nem volt kisebb testvéred, sok mindenre senki sem készít fel igazán.

    Teljesen normális, hogy újdonsült anyukaként nem vagy teljesen biztos a képességeidben. De a jó hír az, hogy számos módja van annak, hogy folyamatosan építsd a kompetenciádat és az önmagadba vetett bizalmat. Íme, hét lépés, hogy megtaláld a helyes irányt.

    Ajánló   Amikor a baba nem alszik. Ételallergia?

    Építsd a babáról a tudásod

    Ha nem tudod, hogyan kell valamit csinálni, mit szoktál csinálni? Tördeled a kezed? Ragyogtatod a denevérjelet az égre? Nem! Valószínűleg lépéseket teszel a műveltség megszerzése érdekében. Mint minden máshoz, a szülői lét elsajátításához is időre van szükség – és talán egy kis tanulásra. Ideális, ha már a terhesség előtt elkezded az információgyűjtést, de még ha már megszületett a babád, akkor sem késő megtalálni a megfelelő forrásokat, hogy bővítsd a tudásodat.

    „A magabiztosság megszerzéséhez könyvek, videók, élő workshopok, valamint próbálgatás és tévedés keverékét ajánlom” – mondja Katie Ziskind, házasság- és családterapeuta. A babakönyvek olvasása, az új szülőknek szóló weboldalak átfésülése vagy az anyuka-podcastok meghallgatása mind-mind sokat segíthet abban, hogy biztos fogást találj a babavállalással kapcsolatos tudnivalókon. Sok közösségi központ vagy női segélyközpont is kínál bevezető szülői tanfolyamokat. Ha tudsz időt szakítani ezekre a személyes foglalkozásokra, meglepődhetsz, milyen hasznosak lehetnek.

    Bármelyik oktatási útvonalat is választod, egy dolog biztos: minél többet tudsz, annál magabiztosabban alkalmazhatod a jól bevált elveket a szülői létben.

    Ajánló   Babafürdetés

    Beszélj szakértőkkel

    A médiában nem kevés a baba-szakértő, sokan közülük önjelöltek. Ahhoz azonban, hogy a saját helyzetedhez a legjobb minőségű tanácsokat kapd, gyakran az a legjobb, ha a való életben beszélgetsz egy képzett szakemberrel, aki választ tud adni az egyedi kérdéseidre.

    A gyermekorvos például rengeteg egyéni segítséget nyújthat. Ők nem csak azért vannak ott, hogy megmérjék a baba magasságát és súlyát; a baba egészségének és gondozásának számos más aspektusában is képzettek. Használd ki tehát a szűrővizsgálatokon eltöltött időt azzal, hogy elmondod aggodalmaidat. Ha egy illetékes személytől megkapod a teljes körű választ, felszabadulhatsz, és tudhatod, hogy helyesen cselekszel gyermeked érdekében.

    A szülői pályát irányító egyéb szakértők közé tartoznak a szoptatási tanácsadók és a családterapeuták. Bár szolgáltatásaikat nem mindig fedezi a biztosítás, ha anyagilag meg tudod oldani, akár egy-két ülés is segíthet az önbizalmadnak növelésében.

    A téma további információit a következő cikkünkben olvashatod el.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!