2024. április 28. vasárnap
More

    A #1 legrosszabb ital, ami zsíros májat okoz

    Amikor gyorséttermi ételt veszel vacsorára, vagy filmnézés közben egy nagy tál pattogatott kukoricát fogyasztasz, talán egy üdítőt is megiszol mellé. Bár kétségtelen, hogy a mesésen szénsavas italok népszerűek, az üdítőkkel kapcsolatban van néhány olyan tény is, amelyet valószínűleg zavarónak találsz. Ezek közé tartozik egy nemrégiben készült tanulmány eredménye, amely szerint az üdítőitalok növelhetik a nem alkoholos zsírmájbetegség kockázatát.


    A tanulmány során a kutatók a 2017-es és 2018-as adatokat vizsgálták, amelyeket a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésből gyűjtöttek. A 3292 résztvevőtől származó információkból kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő, nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő mexikói amerikaiak 70%-ának étrendje nagy mennyiségű fruktózt tartalmazott. Ezzel szemben azoknál, akik kevesebb fruktózt fogyasztottak, kisebb valószínűséggel fordult elő ugyanez a májprobléma. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az üdítőitalokban található magas fruktóztartalmú kukoricaszirup növelheti a nem alkoholos zsírmájbetegség kockázatát.

    Dr. Hillel Tobias, a New York-i Concorde Medical Group hepatológiai igazgatója, aki kapcsolatban áll a Lenox Hill Kórházzal, elmondta: „Az Endokrin Társaság előadása a lakosság minden szegmensében közvetlen kapcsolatot talált a magas fruktózfogyasztás mértéke és a zsírmájbetegség előfordulása között”.

    Ajánló   Májfunkció

    „Az Endokrin Társaság ülésén bemutatott, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak a zsírmájbetegség kialakulására gyakorolt káros hatását vizsgáló elemzés megerősíti a legtöbb üdítőitalban és cukorkában megtalálható káros összetevő bevitelének ellenőrzésének fontosságát” – mondta Dr. Tobias.

    Valóban, egy 12 unciás doboz Coca Cola 39 gramm cukrot tartalmaz – ez olyan, mintha 10 teáskanálnyi cukrot ennénk, üres kalóriákat biztosítva számunkra, amelyek teljesen nélkülözik a tápanyagokat – mondja Alyssa Wilson, RD és Signos Health táplálkozási szakértő. Mivel ez folyékony formában érkezik, az üdítők fogyasztása gyors glükózdömpinget biztosít a véráramba. Ez elősegíti a vércukorszint megugrását, ami a vércukor-hullámvasút klasszikus tüneteihez vezethet: összeomlás, ingerlékenység, éhségérzet és cukor utáni sóvárgás, hogy csak néhányat említsünk.

    Ajánló   A 4 legjobb folyadékfogyasztási szokás a máj védelmére

    Ezen túlmenően Wilson elmagyarázza, hogy az üdítők rendszeres fogyasztása, különösen azoké, amelyek magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak, összefüggésben van az olyan krónikus egészségügyi állapotok növekedésével, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek, valamint a nem alkoholos zsírmájbetegség.

    Wilson azt is megjegyzi, hogy a diétás üdítők esetében a mesterséges édesítőszerek sem sokkal jobbak, mivel egyes tanulmányok szerint a glükóz-anyagcsere károsodásával, fokozott kalóriabevitellel és súlygyarapodással járnak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!