2024. április 29. hétfő
More

    Mellrák – ez a fűszer gyógyíthatja

    Egy új tanulmány szerint az indiai konyha egyik alapfűszere – pontosabban egy belőle származó vegyület – hatékony gyógyszerösszetevő lehet a mellrák legnehezebben kezelhető típusai ellen.


    Egy új tanulmány szerint a kardamom, az indiai fűszerkardamomból kivont vegyület, segíthet a daganatsejtek elpusztításában azáltal, hogy csökkenti azok képességét, hogy megkerüljék immunvédelmi mechanizmusaikat. Ez különösen igaz az emlőrák legnehezebben kezelhető, de annál veszélyesebb változatára, az úgynevezett tripla-negatív emlőrákra (TNBC) a korábbi kutatások szerint – adta hírül a Medical News Today.

    Mi az a tripla negatív mellrák?

    Az emlőrák valójában nem egy betegséget foglal magában, hanem több betegség gyűjtőfogalmát. A tumorsejtek felszínén található receptorfehérjék alapján különböző típusok különböztethetők meg. Alapvetően háromféle receptor létezik, amelyek jelenléte vagy hiánya felhasználható egy adott betegségtípus azonosítására. Ezek az ösztrogén receptor (ER), a progeszteron receptor (PR) és a humán epidermális növekedési faktor receptor (HER2).

    A tripla negatív emlőrák különösen súlyos betegség. Nevét az ösztrogén és progeszteron receptorok hiányáról kapta a sejtekben, valamint a HER2 receptor fehérje túlzott expressziójának hiányáról. Mivel ez a három összetevő a hormonterápia leggyakoribb célpontja más típusú emlőrák esetében, az ilyen típusú daganatok azonosítása és kezelése komoly kihívást jelent.

    A tripla negatív emlőrák az összes emlőrák 10-15 százalékát teszi ki, és különösen gyakori fiatal nőknél, akiknek pigmentfoltos bőrük van, és emlőrákra hajlamosító gén (BRCA-mutációk) is előfordul. Általában gyorsabban terjed, és rosszabb kilátása van, mint más, hasonlóan agresszív emlőrákoknak.

    Ajánló   A mézelő méh mérge gyógyítja a mellrákot

    Hogyan segít a kardamom?

    A kutatók szerint a természetes mirisztil-amin vegyület a meglévő gyógyszerekkel és kezelésekkel kombinálva alkalmas lehet a TNBC kezelésére. A vegyületről korábban kimutatták, hogy előnyös farmakológiai hatásai vannak, különösen mell-, prosztata- és vastagbélrák, valamint gyulladásos és szív- és érrendszeri betegségek esetén. A kardamom véd a gyulladásoktól, az oxidatív stressztől és a szervezetben zajló egyéb rákkeltő folyamatoktól.

    A jelenlegi tanulmány két olyan sejtvonalra összpontosít, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet rákos sejtekkel szembeni immunválaszában. A PD-1 vagy „programozott sejthalál fehérje 1” egy olyan fehérje, amely a T-sejteken jelenik meg, azokon az immunsejteken, amelyek megvédik a szervezetet a fertőzésektől, és segítenek elpusztítani a rákos sejteket. A PD-L1 vagy „programozott sejthalál ligand 1” egy olyan fehérje, amely bőségesen fordul elő antigénprezentáló sejtekben és egyes rákos sejtekben.

    Amikor a PD-1 kötődik a PD-L1-hez, fékként működik, megakadályozva, hogy a T-sejtek megtámadjanak más sejteket. Ugyanakkor azt is megakadályozza, hogy a T-sejtek elpusztítsák a sok PD-L1-et tartalmazó rákos sejteket, ezáltal elnyomva a szervezet immunvédelmét. Ezért a PD-L1 gátlása és a PD-1-hez való kötődésének gátlása növeli a T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a rákos sejteket. Az immunterápiás gyógyszerek, például az avelumab (Bavencio) és az ateszolizumab (Tecentriq) ezt az elvet használják ki.

    Ajánló   A mesterséges intelligencia kimutathatja azokat a mellrák jeleit, amelyeket a radiológusok nem látnak

    Az eredmények azt mutatták, hogy a kardamomkezelés mindkét sejtvonalban csökkentette a rákos sejtek életképességét, ezért szignifikánsan hatékony volt. A kutatók szerint további kutatásokra van szükség a témában, de egyértelmű, hogy a közeljövőben a mirisztamin is alkalmazható a műtét, a sugárkezelés vagy a kemoterápia mellett, amelyről jelenleg ismert, hogy újabb, kevesebb mellékhatással járó kezelési módszereket alkalmaznak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!