2024. április 19. péntek
More

    Forradalmi új gyógyszer megállítja az emberi emlőrák növekedését és kiújulását

    Egyes rákos megbetegedések még korai felismerés esetén is agresszívabbak és halálosabbak, mint mások. Ez a helyzet például a hármas negatív emlőrák esetében, amely az összes emlőrák 10-15%-át teszi ki. Ez a rák Belgiumban évente 1000 beteget érint, míg világszerte 225 000-et. A betegek mintegy felénél helyi kiújulások és áttétek alakulnak ki, függetlenül a kapott kezeléstől. Jelenleg nincs olyan specifikus kezelés, amely képes lenne megelőzni ezt a két eseményt. A pervazív hármas negatív emlőrákban szenvedő betegeknek csak egy a tízhez az esélyük a gyógyulásra.


    2014-ben Pierre Sonveaux-nak, a Louvaini Egyetem (UCLouvain) Kísérleti és Klinikai Kutatóintézetének kutatójának sikerült bebizonyítania azt az elvet, hogy egerekben meg lehet akadályozni a melanómás daganat áttéteinek megjelenését. Az akkoriban használt kísérleti molekulák azonban messze nem voltak gyógyszerek.

    Azóta az UCLouvain kutatója és csapata, köztük Tania Capeloa posztdoktori kutató, folytatják munkájukat, különösen az UCLouvain Alapítvány által nyújtott támogatásnak köszönhetően. Mostanra sikerült megállapítaniuk, hogy egy nem rákos megbetegedésekre kifejlesztett gyógyszer, a MitoQ az egereknél az esetek 80%-ában megakadályozza az áttétek kialakulását, 75%-ában pedig a helyi kiújulást a humán emlőrák esetében. Ezzel szemben a nem kezelt egerek többségénél a rák kiújult és terjedt.

    Ajánló   Egy ősi indiai fűszer, amely gyógyítja a mellrákot

    Ehhez a kutatók emberi mellrák által érintett egereket kezeltek. Úgy kezelték őket, ahogyan a kórházi betegeket kezelik, azaz műtétet kombináltak a szokásos kemoterápiák gondosan adagolt koktéljával. Az UCLouvain kutatói azonban ezt a standard kezelést kiegészítették az új molekulával, a MitoQ-val. Nemcsak azt mutatták ki, hogy a MitoQ adása összeegyeztethető a standard kemoterápiákkal, hanem azt is, hogy ez az innovatív kezelés egerekben megakadályozza az emlőrák kiújulását és áttétképződését is. „Arra számítottunk, hogy képesek leszünk blokkolni az áttéteket” – mondja lelkesen Pierre Sonveaux.

    „A rák kiújulásának megakadályozása azonban teljesen váratlanul ért. Az ilyen típusú eredmények elérése hatalmas motivációt jelent számunkra, hogy folytassuk a munkát.” Röviden, ez egy óriási lépés, tekintve, hogy a rákos halálozás három fő oka a kiújulás, a rák áttétképződés okozta terjedése és a kezeléssel szembeni rezisztencia. És hogy jelenleg nincs más ismert molekula, amely képes lenne a MitoQ-hoz hasonlóan hatni.

    Ajánló   A mézelő méh mérge gyógyítja a mellrákot

    Hogyan működik?

    A rákos megbetegedések kétféle rákos sejtből állnak: azokból, amelyek szaporodnak és érzékenyek a klinikai kezelésekre, és azokból, amelyek nyugalmi állapotban vannak és kivárják az időt. Az ilyen sejtek károsabbak.

    Mi a probléma?

    Ezek a rákos őssejtek ellenállnak a klinikai kezeléseknek. Metasztázisokat eredményeznek, és ha sajnos a rákműtét során nem sikerül mindet eltávolítani, akkor kiújulásokat okoznak. Ezeket a kiújulásokat jelenleg kemoterápiával kezelik. Ez azonban a daganatos sejtek által kifejlesztett rezisztencia miatt viszonylag hatástalan. Itt jön be a képbe az UCLouvain tudósainak fontos felfedezése: a MitoQ molekula megakadályozza a rákos őssejtek felébredését.

    Mi a következő lépés?

    A MitoQ már sikeresen túl van az első klinikai fázison. Egészséges betegeken, nőkön és férfiakon egyaránt tesztelték, és csak enyhén mérgezőnek bizonyult (hányinger, hányás). Ezenkívül a viselkedése is ismert. Mi a következő lépés? Az UCLouvain tudósai által tett felfedezés széles utat nyit a klinikai 2. fázis előtt, amelynek célja az új kezelés hatékonyságának bizonyítása rákos betegeken.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!