2024. április 29. hétfő
More

    Májvédés folyadékfogyasztással

    A legtöbben tudják, hogy a túlzott alkoholfogyasztást kerülni kell a máj egészsége érdekében, de azért van néhány májvédő szokás, amit érdemes tudni. Egy szerv működését nem csak az támogatja, hogy mit eszel, lényeges az is, mit iszol.


    A máj a szervezet legnagyobb mirigye, és létfontosságú szerepet játszik az anyagcserében és a méregtelenítésben. Míg hosszú ideig tolerálja és kompenzálja a negatív hatásokat, és különösen jól regenerálódik, idővel maradandó károsodást szenvedhet, amely befolyásolja az általános életminőséget. A máj zsírosodásával, a gyulladással és a legrosszabb esetben a májzsugorodással összefüggő zsírmájbetegség világszerte elterjedt betegség, számos alkoholmentes és alkohol által keletkezett formával.

    Az életmód a megelőzés kulcsa, a kockázati tényezők alkoholmentes változata az elhízás, az alultápláltság és a mozgásszegény életmód. Mely folyadékfogyasztási szokások segíthetnek megelőzni?

    Növeld a vízfogyasztást

    Ha hidratálásról és szomjoltásról van szó, a legjobb, ha azonnal megfontoljuk a vízivást, mert ez a legegészségesebb lehetőség minden szempontból. A kiszáradás negatívan befolyásolja a májműködést. A víz viszont segít hidratálni a testet, és alacsony kalóriatartalmú lehetőség. Ha folyadékszükségleted nagy részét vízzel fedezed, a kalóriabeviteled is csökkenni fog. A magas vízfogyasztás csökkenti a nem alkoholos zsírmájbetegség kockázatát.

    Kerüld az üdítőket

    A magas hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok nem csak negatívan befolyásolják a vonalat és a vércukorszintet. A benne lévő fruktózt a máj zsírrá alakítja, a szervsejtekben pedig nagy mennyiségű zsír raktározódik el, ami elősegíti az alkoholmentes zsírmájbetegség kialakulását. Emellett az üdítőitalok felesleges napi kalóriabevitelt jelentenek, így hozzájárulnak az elhízáshoz, ami szintén növeli a betegségek kockázatát.

    Csökkentsd az alkohol mértékét

    A hosszan tartó erős alkoholizmus károsíthatja a májat, mert az alkohol lebontása során mérgező acetaldehid keletkezik a szervezetben, ami zsírlerakódáshoz, gyulladásokhoz, legrosszabb esetben májzsugorodáshoz vezethet. Mivel a nők több alkoholt képesek felszívni, hajlamosabbak az alkohollal összefüggő májkárosodásra, mint a férfiak. A betegség nem okoz panaszokat. Ezért alkoholfogyasztás esetén a mértékletességre kell törekedni, nőknek a heti 8, férfiaknak heti 15 ital májkárosító tényezőnek számít, de figyelni kell a rövid időn belüli alkoholfogyasztás mértékére is.

    Májvédő italok

    Érthető, hogy néha másra vágysz, mint a vízre. Ezekben az esetekben olyan folyadékok fogyasztása javasolt, amelyek kifejezetten támogatják a májműködést. Például tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea segíthet szabályozni a lipidanyagcserét, ezáltal csökkenti a zsírsejtek felhalmozódását a májban. Antioxidáns tartalma miatt az oxidatív stressz enyhítésére is használható. A céklalé nemcsak a magas vérnyomás csökkentésében segíthet, hanem színe, a betain, védi a májat, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!