2024. április 28. vasárnap
More

    Ha terhes vagy, nem javasoljuk ezeket a gyógynövényeket!

    Terhesség alatt a természetes alapanyagokat részesítjük előnyben, de nem mindegy, hogyan ízesítjük ételeinket és milyen gyógyteát iszunk!


    Figyelni kell azonban arra, hogy a gyógynövényeknek és teáknak, az ezekből készült kivonatoknak és tablettáknak ugyanazok a mellékhatásai lehetnek – és vannak –, mint a szintetikus drogoknak. Továbbá a terhesség alatt a káros hatások nemcsak az anyát, hanem a fejlődő embriót és magzatot is veszélyeztethetik.

    „Nem árt akkor sem, ha nem használ” – ez nem igaz!

    Bár sok olyan gyógynövény létezik, amelyek biztonságosan használhatók terhesség alatt, amint azt tudományosan bizonyították, vannak olyanok, amelyeket kerülni kell.

    Ilyen például a fekete nadálytő, amely károsíthatja a magzat máját, vagy az édesgyökér, amely megzavarja a fejlődő hormonrendszert. Kerülni kell továbbá azokat a gyógynövénykészítményeket, amelyek az anyában hasi görcsöket és koraszülést okozhatnak, ami a korai szülés kockázatához vezet.

    Ajánló   Fekete nadálytő: a régre visszanyúló múlttal rendelkező gyógynövény

    Ezek a tiltólistás növények

    Hagyományosan a menstruáció serkentésére használt gyógynövények, mint például áfonya, ligetszépe olaj, aloe vera gél, kasvirág, orbáncfű, kapor, macskamenta, fürtös poloskavész, fekete üröm, őszi margitvirág, pásztortáska.

    Alkaloid tartalmú gyógynövények, mint például fekete nadálytő, sóskaborbolya, kanadai aranygyökér, gilisztaűző varádics, vérzőmák, martilapu.

    Bizonyos illóolajok, mint például borókaolaj, csombormenta olaj, szerecsendió olaj.

    Hashajtó gyógynövények, mint például szenna, kutyabengekéreg, ricinusolaj.

    Gyógynövények, növényi kivonatok, amelyek megzavarják az embrió/magzati hormonháztartást, mint például ginzeng, édesgyökér, fűrészpálma, barátcserje, golgotavirág, vöröshere, szója izoflavonok, lenmag, komló.

    Ajánló   Gyömbér: a puffadás ellenszere

    Nem árt elkerülni a szélsőségeket! Például míg a petrezselyem ízesítésként megengedett, kerülni kell a nagy mennyiségű petrezselyem fogyasztását. Igaz, hogy a petrezselymet egykor a magzatok otthoni elhajtására használták.

    Biztonsági okokból javasoljuk, hogy konzultálj az orvosoddal vagy gyógyszerészeddel, mielőtt a gyógynövényeket terhesség alatt alkalmaznád!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!