2024. április 26. péntek
More

    Sebek és gyulladások? Ezeket a gyógynövényeket használhatod fel a kezelésükre!

    Ha a gyógyszeres kezelés helyett a megelőzésre szeretnél összpontosítani, ezek a növényi antibiotikumok segíthetnek. Valójában nem csodaszerek, de bizonyos fertőzések, gyulladások és fájdalmak ellen nagyon jól jöhetnek.


    1. Grapefruitmag kivonat

    Gyomor- és bélbántalmakra gyakran ajánlják, de gombás betegségek és megfázás esetén is érdemes a grapefruitmag kivonattal kapcsolatba lépni.

    Ennek oka, hogy nemcsak a gyümölcslé, hanem a grapefruit magja is tartalmaz értékes hatóanyagokat, például bioflavonoidokat, amelyek erős antioxidánsok (citovédő szerek), amelyek fokozzák a C-vitamin hatását és gátolják lebontását. Az öregedést senki sem tudja elkerülni, de a grapefruitmag kivonat fogyasztása lassíthatja a kóros elváltozások kialakulását. Antitrombotikus, értágító és érelmeszesedés-csökkentő hatása van.

    Kiváló betegségellenes. Több mint 800 baktérium és vírus, több mint 100 gomba és egysejtű parazita növekedését és szaporodását gátolja anélkül, hogy megzavarná a fiziológiás flórát. Jó eredménnyel alkalmazható hasmenés, Candida (bélgomba), húgyúti fertőzések és hüvelygyulladás kezelésére.

    2. Teafaolaj

    A teafaolaj lenyelve (azaz szájon át bevéve) mérgező, ám erős bőrgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Számos kozmetikumban, samponban, tisztítószerben és krémben megtalálható, de „tisztán” is megvásárolható. Erős fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságai miatt számos bőrgyógyászati ​​probléma kezelésére használható.

    Ajánló   Ez a gyógynövény segíthet a szorongás esetén

    3. Propolisz

    Míg a szintetikusan előállított antibiotikumok a jótékony baktériumokat is elpusztítják a szervezetben, a propolisz csak a kórokozók ellen hat. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik. Emellett a propolisz az immunrendszer működését serkenti, így a szervezet gyorsabban tudja felvenni a harcot az őt veszélyeztető baktériumokkal és vírusokkal. A gyógyszerrezisztens kórokozókkal is megbirkózhat.

    A propolisz a bélműködést is szabályozza, bioaktív komponensei pedig megtisztítják az emésztőrendszert az olyan parazitáktól és kórokozóktól, mint a Helicobacter pylori vagy a Candida, de segítenek az ételmérgezések és egyéb emésztési zavarok kezelésében is.

    A propolisz antiszeptikus tulajdonságait gyakran használják szájbetegségek kezelésére vagy megelőzésére, mivel a legtöbb íny- és fogbetegséget a baktériumok szaporodása okozza.

    4. Aloe Vera

    A növény immunerősítő, méregtelenítő tulajdonságairól ismert. Baktérium- és vírusölő hatása miatt is az egyik legjobb gyógynövény. Elsősorban sebek és égési sérülések kezelésére (zselé, krém formájában), valamint genitális herpesz és pikkelysömör kezelésére használják. Bőrfertőzések, ciszták és egy ótvarnak nevezett bőrgomba kezelésére is használják. Cukorbetegeknek, magas koleszterin- és lipidszintűeknek, colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) szenvedőknek ajánlott.

    Ajánló   Gyógynövények – Mióta látjuk a hasznosságukat?

    5. Fokhagyma

    Természetes vérnyomáscsökkentő, amely stabilizálja a koleszterinszintet. Ezen kívül baktériumok és gombaölő szerként sokan használják bélfertőzésekre.

    A fokhagyma nemcsak a koleszterin és zsír felhalmozódását akadályozza meg a vérben, hanem feloldja a lerakódott anyagokat is, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen nemcsak a vérben lévő káros anyagokat csökkenti, hanem egy szívelégtelenséghez vezető anyagot is. Ha valakinek már komoly baja van, súlyos, már szívet is veszélyeztető érszűkülete van, és magas a koleszterinszintje, a fokhagyma két hónapon belül jelentősen csökkentheti a vér lipidszintjét. Ezen kívül a légutak tisztítása mellett vannak olyan megfázások is, amelyek hatékonyan gyógyíthatók.

    6. Mezei zsurló

    A mezei zsurlóban található kávésav-származékok értágító, antioxidáns és antiproliferatív hatást is mutattak, valamint gyulladáscsökkentő hatásukat jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén is. A zsurló jelentős antibakteriális hatással is rendelkezik. Ez a hatás a széles körben használt antibiotikumok, például az ampicillin vagy a nystatin hatásához hasonlítható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!