2023. június 5. hétfő
More

  Mit tegyél az éjszakai meleg ellen?

  A nyári hőséghullámok idején sokan nehezen tudnak elaludni, éjszaka gyakrabban forgolódnak, tartós hőség mellett pedig sokszor nem elég hűvös az éjszakai levegő ahhoz, hogy kellemes helyen aludjanak. Testünk és lelkünk megfelelő regenerálódásához kellemes hőmérsékletű hálószoba szükséges.


  Ha a nappali hőmérséklet megdönti a több száz éves magas hőmérsékleti rekordot, a hálószoba hőmérséklete általában nem esik az elfogadható szint alá éjszaka.

  Ha fáradtabbnak érezzük magunkat, mint mielőtt lefeküdtünk, nem tévedünk: testünknek nagyon le kell hűlnie éjszaka, ahogyan az olyan napokon is teszi, amikor nincs ennyire meleg. Ha a kinti hőség miatt nem működik a szervezet „önhűtő” rendszere, az éjszakai pihenés sérülhet.

  Mielőtt azonban megfontolnád a légkondicionáló vásárlását – mivel csak a meleg nyári hónapok miatt valójában nem éri meg beszerelni a legtöbb otthonba –, a legjobb, ha a hálószobában használsz néhány hasznos tippet a hőmérséklet lehűtésére.

  Tollpárna

  A tollal és egyéb töltőanyagokkal ellátott paplanok helyett használj vékony, üres paplanhuzatot vagy lepedőt takaróként.

  Megpróbálhatunk takaró nélkül is ellazulni, de a legtöbben annyira hozzá vannak szokva, hogy éjszaka takaróval aludjanak, hogy ez a pihenés sosem lesz regeneráló igazán, így akármilyen vékony is a takaró, legyen kéznél. Ezenkívül a minimális légmozgás miatt is javasolt némi takarózás.

  Most már csak a párna fog fűteni, ám ha a legmelegebb napokon is a kényelem érdekében kell használni párnát, akkor válaszd a toll nélküli változatot!

  Hűtés

  Ha éjszaka nem tudsz beköltözni az erkélyen lévő függőágyadba, napközben hűvösen kell tartanod a hálószobát: az ablakokat zárni kell, a függönyöket és a redőnyöket napközben akkor is, ha a hálószoba nem a napos oldalon van, le/be kell húzni. Éjszaka ennek az ellenkezőjét kell tennünk: nyissuk ki az ablakokat, hogy a levegő átjusson a helyiségen, és ha tehetjük, kereszthuzatot is képezhetünk. Az ablakokat éjszakára tárva-nyitva hagyhatjuk, de a huzattal óvatosan kell bánni, mert látás- és hallásszerveink károsodhatnak az állandó légmozgástól.

  Vízhűtés

  Lefekvés előtt kellemesen hűvös vízzel zuhanyozhatunk, és ahelyett, hogy a nedvességet teljesen leitatnád a bőröd felszínéről, filmszerű réteget hagyhatsz, így kellemes hűsítést viszel az ágyadba.

  Vacsora

  A sok víz fogyasztása napközben adott, de lefekvés előtt nem ajánlott sokat inni, mert éjszaka többször kell wc-re futni. A napközbeni hőségtől megterhelt szervezet pihentetése érdekében a vacsoránál fokozottan figyeljünk oda, hogy valami könnyen emészthető legyen a gyomrunkban, és este hét óra után ne terheljük szervezetünket.

  Mindezen óvintézkedések ellenére ne ess pánikba, ha nem alszol el azonnal, tudományosan bizonyított tény, hogy nyáron akár egy órát is elveszíthetsz az alvásból anélkül, hogy az egészségedre vagy közérzetedre bármi hatással lenne.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!