2024. április 20. szombat
More

    A gyerekek leggyakoribb bőrbetegsége

    A súlyos bőrszárazság és a viszkető vörös foltok sok felnőtt számára megkeserítik a mindennapokat. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a leggyakoribb bőrproblémák a gyerekeknél is. Vessünk egy pillantást az e kellemetlenségek mögött meghúzódó bőrbetegségekre, és arra, hogy mit tehetünk ezek enyhítésére.


    Az atópiás dermatitis egy veleszületett hajlamon alapuló krónikus bőrgyulladás, amelyet erős viszketés, bőrszárazság és gyakori fellángolások jellemeznek. A bőrpír, viszketés, hámlás, esetenként nedves foltok megjelenését számos külső környezeti tényező befolyásolhatja, a fokozott stressz pedig jelentősen ronthatja a probléma súlyosságát.

    Ajánló   Ezt használd, ha támad az atópiás dermatitis

    Csaknem minden hatodik gyermek érintett

    A bolygó lakosságának körülbelül 5-10%-a szenved atópiától, ami azt jelenti, hogy a szervezet védekezőrendszere kiegyensúlyozatlan, és ezért hajlamos túlreagálni a különféle külső ingerekre – bőrgyulladással és tartós viszketéssel. Az atópiás felhalmozódás azonban önmagában nem probléma, csak akkor, ha már valamilyen betegség formájában jelen van, mint például az atópiás dermatitis, amely az 5 év alatti gyermekek leggyakoribb bőrproblémája. A fejlettebb országokban a betegség előfordulása viszonylag magas – körülbelül 15%. Becslések szerint Magyarországon a 19 év alattiak legalább 17%-a érintett.

    Az árulkodó bőrproblémák általában csecsemőkorban jelentkeznek, eleinte leggyakrabban az arcon. 1-3 éves kor között a térd- és könyökhajlatokon, valamint a nyak környékén piros, hámló foltok jelennek meg, amelyek jobban feltűnőek, de a szemhéjak is érintettek. Egyes esetekben a tünetek 5 éves korig enyhülnek, de mérsékelt ekcéma formájában is tartóssá válhatnak, főként az inflexiókban. Ilyenkor az érintett bőrfelület tartósan kiszárad, sőt megvastagodhat.

    Hosszú távú javulás általában csak 40 év feletti felnőttkorban következik be. Addig azonban a bőrgyógyászati ​​állapotok jelentősen ronthatják az érintettek életminőségét, mert a kellemetlen testi tünetek mellett az esztétikai állapotok lelki problémákhoz is vezethetnek, például önbizalomhiányhoz, társadalomba való beilleszkedési nehézségekhez. Íme, mit tehetsz az atópiás dermatitisz kezelésében.

    Ajánló   Viszketés, bőrpír, gyulladások: az atópiás dermatitis támadása

    Az erősen vízhiányos, hámló bőr több törődést igényel. Sajnos általános tévhit, hogy az ekcémás gyerekeket nem szabad minden nap fürdetni, vagy csak tiszta vízzel lemosni. Mivel az atópiás bőr száraz, gyulladt és érzékeny, könnyen elszaporodhatnak rajta a kórokozók, ezért a fertőzés megelőzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres tisztítás. Fontos azonban, hogy speciális fürdőtermékeket használjunk, amelyek nem irritálják és nem szárítják a bőrt, és lehetőség szerint kerüljük a hosszan tartó forró fürdőt.

    A fellángolások során még a hidratálás is rendkívül fontos szerepet játszik, súlyosabb esetekben viszketés- és gyulladáscsökkentő szereket tartalmazó készítményekre van szükség. A viszketés enyhítése is különösen fontos, mivel csökkenti az érintett személy vakarózását, és csökkenti a túlfertőzés kockázatát. A megfelelő alváshoz megfelelő bőrápolás is szükséges.

    Az atópiás dermatitisben szenvedő gyermekek szüleinek is tisztában kell lenniük néhány mindennapi tényezővel a kellemetlen érzés csökkentése érdekében. Például, amikor gyermekruhát és ágyneműt vásárolsz, fontos, hogy előnyben részesítsd a jól szellőző és könnyen tisztítható vattakorongokat. Pehelypárnák és paplanok vagy szintetikus anyagok használata nem ajánlott.

    Az ideális mozgásforma kiválasztásánál is körültekintően kell eljárni, hiszen a sok izzadság és por nyilván nem tesz jót az atópiás bőrnek. Fellángolások idején az úszás kerülendő, tünetmentes időszakokban pedig nagyon fontos (is) a megfelelő fürdés és a medencelátogatás utáni hidratálás. Javasolt az étrendből a bőrbetegségek súlyosbodását okozóként azonosítható élelmiszerek minimalizálása, illetve kizárása, a stabil szülő-gyerek kapcsolat és az egészséges lelki egyensúly kialakítása és fenntartása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!