2024. április 16. kedd
More

    Zöldhályog – milyen kezelési módok vannak?

    A glaukóma világszerte, így Magyarországon is az egyik leggyakoribb súlyos szembetegség. Sokféle forma létezik. Ezek egy részét a markánsan megemelkedett intraokuláris nyomás okozza, más formákban pedig a megnövekedett szemnyomás súlyosbíthatja a betegséget, a zöldhályog pedig ronthatja a látást.


    A szürkehályog minden formájánál gyakori, a látás visszafordíthatatlan károsodását a szem retinájában található idegsejttípusok elpusztulása okozza. Ezért a kezelés fő célja az intraokuláris nyomás megfelelő és jelentős csökkentése a szürkehályog minden formája esetén. Dr. Holló Gábor, a Szemközpont szemésze, glaukóma szakorvosa beszélt.

    A glaukóma fő iránya az intraokuláris nyomás csökkentése

    Nyitott zugú glaukóma esetén részletes vizsgálat keretében a szemnyomást a nap különböző szakaszaiban kell mérni, mivel a szemnyomás markáns cirkadián ingadozást mutat. A kezelés tervezésénél figyelembe kell venni a növekedés mértékét és a cél alacsony értéket. A hagyományos módszerrel először szemcseppet kell kipróbálnod. Ha ez nem hoz kellő eredményt, a lézeres kezelés fokozhatja a vizes folyadék elvezetését, ami jelentősen csökkentheti a szemnyomást.

    Ajánló   A zöldhályog leggyakrabban a 40 éves korosztályban alakul ki

    Ha szükséges, műtétet végeznek a szemnyomás csökkentésére. Bár ma már számos szemcsepp kapható az intraokuláris nyomás csökkentésére, a fejlett országokban megváltozott a kezelés iránya. A csepegtetők, különösen, ha a nap különböző szakaszaiban több szemcseppet kell behelyezni, megnehezíthetik a mindennapokat, és gyakran kifolyhatnak. Ez megnövekedett szemnyomáshoz és a zöld hályog súlyosbodásához vezethet (megfelelő nyomásszabályozással elkerülhető).

    A lézerek terén is jelentős előrelépések történtek, így a korszerű lézerek korai alkalmazása, akár első kezelésként, nyitott zugú glaukóma esetén a szemcsepp kezelését kiváltva vagy jelentősen csökkentve, idővel megismételhető és javítható a betegség. Primer zárt zugú glaukómában az írisz lézeres perforációja a kezelés első lépése, amely nélkül az infúziós terápia értelmetlen.

    Zöld hályog lézeres kezelése nyitott pitvari szöggel

    Nyitott zugú glaukóma esetén a pitvarokat lézerrel kezelik. Ez az a terület az írisz külső széle és a szaruhártya között, ahol a vizes folyadék kiürül a szemből. Zöld hályogban a vízelvezetés csökken, ami megnöveszti a szemnyomást. Ezt a lézerterápia (trabekuloplasztika) szabványosítja. Az elmúlt évtizedekben erre a célra hőalapú (fotokoaguláns) lézereket alkalmaztak.

    Magyarországon továbbra is ezt a kezelést alkalmazzák elsősorban. A hő hatása azonban hegesedést okoz, ami rontja a vizes folyadék elvezetését, és közép- és hosszú távon megnövekedett szemnyomást okoz. A modern szelektív lézeres trabeculoplasztika (SLT) egy másik lézert használ, amely növeli a kezelt pitvar kamrai drenázsát, és csökkenti az intraokuláris nyomást anélkül, hogy késői hegesedést okozna.

    További előnye, hogy a kezelés az alacsony kezelési energia miatt nem fájdalmas és nem is érezhető. A szelektív lézeres trabeculoplasztikát manapság számos nyitott szögű zöld hályog esetén választják. A modern lézeres eszközök lehetővé teszik a nyitott szögű zöld hályog kezelését és a zárt zugú glaukóma kezelését, mivel mindkét lézeres módban alkalmazhatók (kombinált SLT/YAG lézeres készülékek).

    Zárt hályog lézeres kezelése

    Elsődleges zárt szögű glaukóma esetén a szemlencse blokkolja a pitvari víz előreáramlását a pupilla területén. Ez nyomáskülönbséget okoz az írisz elülső és hátsó része között. Ez az oka annak, hogy az írisz előrenyomul, és bezárja a pitvar sarkait. Ezen a ponton a víz nem hagyhatja el a szemet. Emiatt a szemen belüli nyomás jelentősen megemelkedhet, és akár glaukómás roham is kialakulhat. Az úgynevezett YAG lézer segítségével az íriszt egy kis ponton fájdalommentesen átszúrják azonnali kezeléssel (iridotómia).

    A csarnokvíz ezután a nyíláson keresztül előre folyik, megszüntetve a nyomáskülönbséget és kinyitva a csarnoksarkot. Az IOP-t (ha korábban nem alakult ki szöveti adhézió az összefolyó rétegek között) lézeres kezeléssel normalizáltuk. Ezt a kezelést a csarnokzúg-elzáródás (és az ebből következő zöldhályog) megelőzésére is használják olyan szemeknél, amelyek szerkezetileg hajlamosak zárt szögű glaukóma kialakulására.

    Bár nem zöld hályog kezelésről van szó, érdemes megemlíteni, hogy a szürkehályog műtét után ugyanaz a lézer nagyon precízen képes vágni és helyreállítani a látás tisztaságát. A fenti YAG lézeres kezelések hatása egész életen át tartó, hatásvesztés nélkül, és nincs szükség ismétlésre.

    Hogyan működik a kezelés?

    Mind a szelektív lézeres trabeculoplasztika, mind a YAG lézeres kezelés típusa ambuláns beavatkozás. A műtét mindkét működési módban ülő helyzetben, helyi érzéstelenítésben történik, és maga a kezelés is rövid ideig tart. Az előkészületek azonban körülbelül egy órát vesznek igénybe. Egyes esetekben pupillaszűkítőt is becsepegtetnek. A betegek szükség esetén átmeneti vérnyomáscsökkentő gyógyszert és/vagy tablettát is kapnak a kezelés előtt. A kezelőorvos speciális kontaktlencsét helyezhet a kezelendő szem felületére, amelyen keresztül a kezelés fájdalommentes lehet.

    A kezelés után a látás több órán keresztül homályos. Ez nem a lézeres kezelés eredménye, hanem az előkészítés, mivel a pupilla szűkülete és a kontaktlencsékben lévő sűrű folyadék átmenetileg elhomályosíthatja a látást. Ezért a kezelés napján tilos a vezetés vagy más veszélyes tevékenység. A kezelést követő héten felírt gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő cseppeket kell alkalmazni, amit természetesen az előírt ellenőrző vizsgálatokon is meg kell mutatni.

    Összességében tehát a zöldhályog korszerű ambuláns lézeres kezelései jelentősen javították a zöldhályogos betegek életminőségét, és már Magyarországon is elérhetőek egyes intézményekben – tájékoztat a professzor.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!