2023. június 7. szerda
More

  Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 2. rész

  A méhnyakrák olyan rák, amely a méhnyak bármely részén, a hüvely és a méh közötti nyílásban található. Sajnos az Egyesült Királyságban évente körülbelül 3200 embert diagnosztizálnak méhnyakrákkal, és sajnos évente körülbelül 850-en halnak meg a betegség következtében.

  Ajánló   Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 1. rész


  Hogyan kezelik a méhnyakrákot?

  “A méhnyakrák kezelése az Ön egyéni helyzetétől függ, de magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát és esetleg műtétet, például méheltávolítást.”

  Hogyan változhatnak a kenetvizsgálatok?

  “Egy nemrégiben készült tanulmány fényében megállapították, hogy valószínűleg biztonságos, ha a HPV-re negatív HPV-tesztet végző nők 5 évet várnak a kenetvizsgálatok között. Skóciában és Walesben ezt már megtették.”

  Ajánló   Előzd meg a méhnyakrákot!

  “Sok nő számára nagyon üdvözlendő lenne az 5 évente elvégzendő kenetvizsgálatra való áttérés, bár a kenetvizsgálaton való részvétel fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.”

  “A HPV-vakcinát kapott nők esetében a kenetvizsgálatra még ritkábban lehet szükség. Egy tanulmány szerint jelentősen csökkent a méhnyakrákos megbetegedések száma azoknál, akik megkapták a vakcinát. Ez az elkövetkező években a méhnyakszűrés további változására ösztönözhet.”

  “A nők által igényelt kenetvizsgálatok számának bármilyen csökkenése kétségtelenül üdvözlendő. Ez azzal a további előnnyel is jár, hogy lehetőség szerint csökkenti a túlterhelt háziorvosi rendelők terheit. Egyelőre azonban fontos, hogy a nők továbbra is rendszeresen részt vegyenek a kenetvizsgálaton, amikor erre felkérik őket, és a kenetvizsgálat után szükséges utóvizsgálatokra is válaszoljanak, és természetesen keressék fel háziorvosukat, ha bármilyen aggasztó tünetük van.” – mondta a szakértő.


  Ajánló   Méhnyakrák-vakcina: ezektől véd!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!