2024. május 8. szerda
More

    Ismerd fel a prediabéteszt!

    A prediabétesz a cukorbetegség előjeleinek gyűjtőfogalma. A prediabétesz esetében már bizonyos mértékű szénhidrát-anyagcsere zavara áll a háttérben, melynek nagy részét véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatokon mutatják ki.


    Ebben az esetben a vércukorszint időszakosan meghaladta a normál szintet, de a különbség kicsi, így a cukorbetegség fogalma nem merül fel. A folyamat hosszú ideig rejtett, tünetmentes, ezért fontos a veszélyeztetettek kiszűrése.

    Kik vannak a leginkább veszélyben?

    Ha a családodban előfordult cukorbetegség, nagy eséllyel kialakul nálad is. Kialakulásában a genetikai tényezők mellett a környezeti tényezők szerepe is fontos.

    A magyar lakosság mintegy 40%-a túlsúlyos. Túlsúly esetén jellemző az inzulinrezisztencia és a hyperinsulinaemia kialakulása. A nem megfelelő, mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a cukorbetegség korai megjelenéséhez.

    Mit jelent pontosan a prediabétesz?

    A prediabétesz magában foglalja az emelkedett éhomi glükóz (IFG) és a csökkent glükóz tolerancia (IGT) kifejezéseket.

    Az IFG esetében az éhomi vércukorszint nagyobb, mint 6,1 mmol/l, de kevesebb, mint 7 mmol/l.

    Az IGT diagnózisához glükóztesztre is szükség van. Ebben az esetben 75 g glükóz 2 órás orális glükózterhelése nagyobb volt, mint 7,8 mmol/l, de kevesebb, mint 11,1 mmol/l.

    A prediabétesz növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és életmódváltás nélkül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

    Milyen kezelésekre és intézkedésekre van szükség a prediabétesznél?

    Kulcsfontosságú a korai felismerés és az életmódváltás, beleértve a gyógyszeres kezelést is, ha szükséges. Irodalmi adatok szerint erőteljes életmódváltással 51%-kal, míg a metformin kezeléssel 58%-kal csökkenthető a cukorbetegség kockázata.

    Az életmódváltás a mediterrán stílusú étrendre, az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztására utal. Javasoljuk, hogy étkezés közben növeld a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét. A megfelelő fehérjebevitel és az egyszeresen telítetlen zsírsavak, az olívaolaj és a tengeri halak bevitele is az étrend része. Számold ki az elfogyasztott élelmiszerek szénhidráttartalmát, és kis mennyiségű szénhidrátot vigyél be a szervezetedbe.

    Hagyományosan napi 160 gramm szénhidrát javasolt a túlsúlyos prediabetikus betegek kezelésére, azonban ha az alapanyagcsere nagyobb kalóriabevitelt tesz szükségessé az extrém túlsúly vagy erős fizikai terhelés miatt, akkor ettől eltérő mennyiségű szénhidrát is javasolt.

    Mielőtt elriasztana a számolgatás, a jó hír az, hogy számos webhely és alkalmazás segít elérni céljaidat, számolni a kalóriákat és a szénhidrátokat, valamint étkezési naplót vezetni. Segítségével könnyedén észreveheted a saját hibáidat, vagy egy táplálkozási szakember segítségével kijavíthatod az esetleges hibákat.

    A rendszeres testmozgás javíthatja a diéta hatékonyságát. Az aerob testmozgás ajánlott, és könnyen kiszámítható az izomépítésre alkalmas pulzusszám. A testmozgás az egyik legjobb tényező az inzulinérzékenység javításában.

    Az életmódbeli kezelések bevezetésével megelőzhető és késleltethető a cukorbetegség kialakulása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!