2023. április 1. szombat
More

  Az atópiás dermatitis – viszket és száraz

  Nem mindig világos, hogy a bőröd miért száraz, viszkető, repedezett és érdes. A már gyermekkorban megjelenő tüneteket azonban gyakran veleszületett bőrelváltozások, például atópiás dermatitis okozzák.


  Az atópiás dermatitis egy gyakori krónikus bőrbetegség, amely a csecsemők és gyermekek 10-20 százalékát, valamint a felnőttek körülbelül 2-5 százalékát érinti. Ennek az atópiás ekcémának is nevezett állapot pontos oka nem ismert, de az állapotot összefüggésbe hozták az asztmával és a szénanáthával, és gyakran ételallergiával is. Kifejlődésében a genetikai tényezők is fontos szerepet játszanak, és összefüggés van a lakóhely és a betegség kialakulásának kockázata között: nagyobb valószínűséggel fordul elő városokban, szennyezettebb környezetben vagy hidegebb éghajlaton.

  Tünetek

  Az fertőzés nélküli kórképnek két különálló fázisa van: aktív, gyulladt és inaktív, vagy közbenső. A fellángolások során a korábban száraz, enyhén hámló, foltos bőr kellemetlenül viszketővé, fertőzötté, gyulladttá válik. A bőrtünetek megjelenése az életkor függvényében változik. Míg csecsemőknél elsősorban az arcon, a fejbőrön, a könyökökön és a térdeken jelentkezik, addig idősebb gyermekeknél általában a csukló, a láb, a nyak vagy a fenék tájékán jelentkezik, a könyök és térd hajlat mellett. Formája a felnőttkorig terjed, és elsősorban a végtagok, csukló, kézfej, tenyér és a talp bőrét érinti.

  Mivel a viszketés gyakran visszafordíthatatlan irritáció, a karcolás okozta sérülések általában több gyulladáshoz vezetnek, és még a bőr mélyebb rétegei is érzékenyek a különféle fertőzésekre. A száraz, szeles körülmények, izzadás, bizonyos élelmiszerek, textíliák, mosószerek és cigarettafüst mellett az olyan tünetek, mint az alváshiány és a stressz, szintén ronthatják a tüneteket.

  Ápolása

  Bár a betegségre jelenleg nincs gyógymód, következetes és hatékony bőrápolással a tünetek enyhíthetők mind az aktív, mind a középső szakaszban. A kifejezetten atópiás dermatitiszre ajánlott lemosók, olajfürdők, arc- és testápolók rendszeres használatával rugalmasabbá és ellenállóbbá tehető a bőr, jelentősen csökkenthető a viszketés, és hatékonyabban megelőzhetőek a korai fellángolások.

  A magas omega-6 zsírsav tartalmú olajokat és szőlőmagolajat tartalmazó kozmetikumok tápláló és nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hatékonyan visszaállítják a bőr természetes védő funkcióit. Az édesgyökér kivonat (licochalcone) egy természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns, amely hatékonyan csökkenti a bőrpírt és a gyulladást, ezért gyakran az atópiás ekcéma elleni készítmények egyik hatóanyaga.

  Csökkentsd a fellángoló kellemetlen tüneteket

  A hidratáló termékek természetesen nem csak a fellángolások megelőzésére szolgálnak, hanem a gyulladásos fázisra is, hiszen a bőr agresszívebb ápolást igényel. A bőrgyógyász által felírt kortikoszteroidokat tartalmazó készítményekkel a súlyos tünetek gyorsan és hatékonyan enyhíthetők, de ezeket nem szabad nagy bőrfelületeken huzamosabb ideig alkalmazni.

  Ezért a vényköteles kezelések mellett érdemes olyan enyhébb, de hatékonyabb kozmetikai termékeket használni, amelyek a betegség aktív szakaszában is jelentősen, de gyengéden segíthetnek. Egyes, gyorsan ható nyugtató, tápláló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező termékek klinikailag kimutatták, hogy hasonló hatást fejtenek ki, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Bár nem helyettesítik a vényköteles termékeket, segíthetnek csökkenteni a krémek használatát, és megkönnyítik a betegség tüneteinek leküzdését még a legnyomasztóbb időkben is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!