2023. március 21. kedd
More

  Néhány bőrápolási tanács ekcémásoknak

  Vörös, nedves, hámló, viszkető foltok vannak a kezeiden, a könyöködön és a térdeden? Gyermekkorod óta hajlamos vagy az ekcémára? Akárhogy is, bőrödnek több odafigyelésre, védelemre és ápolásra van szüksége.


  Az allergiás reakcióként kialakuló dermatitiszt ekcémának nevezik. Gyulladás, bőrpír, viszkető, nedves, apró hólyagok, majd hámlás a jellemző tünetek. A legelterjedtebb az ún. ekcéma (vagy atópiás dermatitisz) atópiás vagy genetikai hajlamú embereknél, valamint allergéneknek való kitettség által okozott ekcéma. Sok minden kiválthatja anélkül, hogy megtalálnád a “bűnöst”. Okozhatnak élelmiszerek, például tej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergia a háziporatkákra, pollenre, állati szőrre, tollakra, hideg időjárásra, száraz levegőre, erős izzadásra, stresszes helyzetekre, dohányzásra (beleértve a passzívat is) és különféle vegyszerekre.

  Az érintettek és ekcémára hajlamos gyermekek számára szüleik tudják, hogy az ekcéma kezelése valójában egy hosszú távú csapatmunka. Egyetlen kezeléssel nem gyógyítható, de a kezelés összetett és hosszú távú gondozást igényel. Az orvosok és a betegek közötti jó együttműködés a hatékony kezelés kulcsa. Nehezebb együtt élni azzal, hogy az ekcéma nem múlik el, legalábbis hosszan tartó tünetmentes periódus után, mire már gyógyultnak vagy tekinthető, hiszen bármikor visszaeshetsz, nyugalmi állapotból újra fellángolhatsz. Tehát a fertőzésre fogékonyaknak ügyelniük kell arra, hogy milyen sminket használnak, milyen allergéneknek vannak kitéve, és hogyan táplálkoznak, még tünetmentes állapotban is. Az atópiás (azaz atópiás dermatitiszre hajlamos) bőr esetében a megfelelő bőrápolás kritikus fontosságú, még „pihenőidőben” is.

  A bőr kiszáradásának megelőzése fontos, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ne fürödjünk hosszú ideig, hanem egy gyors, gyengéd zuhanyozást végezzünk langyos vízzel. A szakemberek azt tanácsolják a kisgyermekeknek a drogériákban, hogy az illatanyagot és egyéb adalékokat tartalmazó szárítószappanok és testápolók helyett szappanokat és testápolókat használjanak. Még enyhébb esetekben vagy tünetmentes időszakban is célszerű kerülni az illatosító, színes kozmetikumokat, samponokat, testápolókat, borotvahabokat stb., a semleges, természetes vagy érzékeny készítmények javára.

  Mosás után a bőr védőrétegét hidratálással vagy kenéssel kell helyreállítani. A faggyú- és verejtékmirigyek által termelt enyhén savas hidrolipid film védi a bőrfelületet és a víz megkötésén keresztül gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. Ha a bőr száraz, a védelem hiánya miatt nagyobb a fertőzés esélye. Ezért fontos a megfelelő bőrápoló termékek használata a kiszáradás elkerülése érdekében. Az előkészítés eredményeként a bőr regenerálódik, a víz visszakerül a stratum corneumba és csökkennek a repedések. Mindegyik komponens pótolja a hiányzó lipidet.

  Az allergiás dermatitiszre hajlamos felnőtteknek napi munkájuk során is tisztában kell lenniük ezzel a kérdéssel. (Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek számára is ez a karrierlehetőség: kerülniük kell az allergéneknek gyakran kitett foglalkozásokat, például vegyészeket, fodrászokat, festőket stb.)

  A szokásos háztartási munkák is körültekintést igényelnek: az ekcémában szenvedőknek mindig viselniük kell védőkesztyűt, amikor vegyszerekkel dolgoznak, például érzékeny típusú tisztítószerekkel és mosogatókkal, ha a mosogatás nem kerülhető el.

  Sokan nem szívesen viselnek kesztyűt, pedig sokat segít: műanyag- vagy gumikesztyű alatt is érdemes a gyógyszertárban kapható cérnakesztyűt viselni, nehogy irritáljon. Utóbbi gépben mosható, így többször is használható. (Ez a semleges pamutkesztyű még a kézen lévő ekcéma esetén is jól működik: védi a gyógyító kenőcs által borított területet, például megakadályozza, hogy a seb megkarcolódjon vagy túlfertőződjön.)

  Noha ez nem tűnik közeli témának az ekcémás bőr védelmében, az érintetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a dohányzás súlyosan ronthatja bőrük állapotát, és az alkoholfogyasztás is “villogást” okozhat. Nehezebb követni a jó tanácsokat (de legalább meg kell próbálni), hogy minél jobban elkerüljük a stresszt, és a legjobb, ha elsajátítjuk a különböző stresszoldó technikákat.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!