2024. április 26. péntek
More

    A mediterrán étrend alapanyaga – 2. rész

    Az olasz mogyoró egyértelműen a világ legfinomabb dióféléi közé tartozik. Valószínűleg a Nutellára emlékeztetnek, azonban az olasz mogyoróból sokkal finomabb és – ami a legfontosabb – egészségesebb termékek is léteznek.


    Mogyoró Táplálkozási tények

    Bár a mogyoró zsírokat tartalmaz, és kalóriatartalma magasabb, mint néhány más egészséges rágcsálnivalóé, egy ésszerű adag mérete számos létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amelyeket elfogyasztva nem hízol.

    29 gramm /1 uncia mogyoró tartalmaz kb:

    • 174 kalória
    • 6 gramm szénhidrát
    • 15 gramm zsír
    • 1 gramm fehérje
    • 8 gramm rost
    • 6 milligramm mangán (86% DV)
    • 4 milligramm réz (24% DV)
    • 1 milligramm E-vitamin (21% DV)
    • 9 milligramm tiamin (12% DV)
    • 5 milligramm magnézium (11% DV)
    • 6 mikrogramm folsav (8% DV)
    • 1 milligramm B6-vitamin (8% DV)
    • 3 milligramm foszfor (8% DV)
    • 2 milligramm vas (7% DV)
    • 191 milligramm kálium (5% DV)
    • 5 mikrogramm K-vitamin (5% DV)
    • 8 milligramm cink (5% DV)

    A mogyoró kalciumot, niacint és C-vitamint is tartalmaz.

    Hogyan használjuk és tároljuk a mogyorót?

    A mogyoró vásárolható hámozatlanul, héjastul, apróra vágva, héj nélkül vagy héjjal. A héj nélküli mogyoró sokkal jobb, mint a feldolgozott. A mogyoró általában barna vagy sárga színű és egyforma méretű. A héj nélküli mogyorót hűtőben vagy légmentesen záródó edényben tárolhatod, hogy megakadályozd az avasodását.

    Ennek a diónak az egyik legnagyobb előnye, hogy nyersen, adalékanyagok nélkül fogyasztható. A nyers mogyoró táplálóbb, mint a pörkölt. A mogyorót barna cukorral, gyümölcsökkel és tejjel is turmixolhatod, hogy finom turmixot készíts belőle. Bár, ha nem kedveled a nyers mogyoró ízét, akkor otthon sütőben megpiríthatod.

    A mogyorót olyan édességekben használják, mint a praliné és a csokoládé trüffel. A kávéhoz porított mogyorót is adnak.

    A mogyoróolajat gyógyászati célokra hordozó olajként használják. Ezt az olajat főzési célokra is használják.

    Tények az olasz mogyoróról 

    A piemonti mogyorót, vagy nocciole del Piemonte mogyorót gömb alakú, finom ízű, ropogós pép jellemzi. Termesztése az „Alta Langa” térségben kezdődött, majd elterjedt az egész Piemonte régióban, beleolvadva Olaszország borászati tájképébe. Napjainkban a mogyorótermesztés, amelyet szinte teljesen felszívott az édesipar, Asti, Alessandria és Cuneo tartományokban összpontosul, a Roero, Monferrato és Langhe hegyei közötti területen. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés minősítés garantálja a termék eredetiségét és minőségét. Ez a figyelemre méltó vidék 2014 júliusa óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

    Kiválóság az egészségügyért

    Az olasz mogyorót augusztus és szeptember között termesztik. Azonban egész évben reklámozzák mind héj nélkül, mind héjjal; a diófélék magas minőségű zsírtartalma lehetővé teszi a lisztté, gabonává és mogyoróolajjá való átalakításukat.

    A piemonti mogyorónak van a legmagasabb egészséges aránya a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok között a különböző szárított gyümölcsök között. A legújabb tanulmányok bizonyították a mogyoró rendszeres fogyasztásának egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait. Az olajsav, az extra szűz olívaolajban is megtalálható zsírsav normalizálhatja a koleszterinszintet. Emellett magas E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően ezek a mogyorók antioxidánsok tekintetében is jelentős mértékben hozzájárulnak.

    Következtetés

    A mogyorónak azt a képességét hirdetik, hogy számos betegségtől megvédi a szervezetünket. Az olasz mogyoró az egyik legfinomabb és legnépszerűbb mogyoró a világon. Amellett, hogy finom élvezet, ezek a mogyorók segíthetnek a szív egészségének megőrzésében és a testsúly csökkentésében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!