2024. március 29. péntek
More

    A macskamentáról kiderült, hogy van egy rejtett hatása, amiről valószínűleg nem is tudsz

    A macskafélék családjának számos tagja számára az évelő macskamenta (Nepeta cataria) ellenállhatatlan pszichoaktív élvezet, amely rövid nyáladzás, mancsozás és vonagló örömök kiváltására szolgál.


    Sok cica nem elégszik meg azzal, hogy csak hempereg a lombjai között, hanem tépi és gyűrögeti a leveleket, ami arra késztette a kutatókat, hogy megvizsgálják, mi a célja ennek az önkényes pusztításnak.

    Ami tiszta hedonizmusnak tűnik, annak gyógyászati célja is lehet. Egy új tanulmány szerint a levelek további sérülése jelentős mennyiségű rovarriasztó vegyületet juttat a levegőbe, így a macskát egy természetes rovarirtószerben fürdetik.

    Bár a N. cataria a legelterjedtebb macskamámorító szer, számos növény, köztük a valeriana (Valeriana officinalis) és az ezüstszőlő (Actinidia polygama) nevű kivi faj is tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek furcsa viselkedést váltanak ki a házi- és vadmacskákból.

    Két ilyen vegyi anyag a nepetalaktol és a nepetalakton – az iridoidok közé sorolt nyolcas alakú molekulák, amelyeket olyan növények termelnek, mint a macskamenta és az ezüstszőlő, hogy elhárítsák a rovarok támadásait.

    A nepetalakton történetesen a macskák orrüregében lévő receptorok egy csoportját is izgatja, és olyan reakciók sorozatát váltja ki, amelyek miatt a levelekben való gyors hempergést lehetetlen figyelmen kívül hagyni.

    Korábbi kutatások összekötötték a pontokat, és kimutatták, hogy a macska erőteljes tevékenysége eléggé összezúzza a macskamenta és az ezüstszőlő leveleit ahhoz, hogy elegendő mennyiségű nepetalakton és nepetalaktol szabaduljon fel, amely a szúnyog, az Aedes albopictus elleni repellensként szolgál.

    Most ugyanezek a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a harapdálás és a rágás további előnyökkel jár-e, vagy csupán a macska túlcsordulásának jele az élvezetek mámorában.

    Tizenhat egészséges laboratóriumi macska vett részt a vizsgálatban, amelynek során megfigyelték viselkedésüket, amikor ép, gyűrött és tépett macskamenta- és ezüstszőlőlevelekből, valamint petri-csészékben lévő iridoidkoktélokból álló mintákat helyeztek a ketrecük elé.

    A csapat egy sor más vizsgálatot is végzett a különböző növényi kivonatok és iridoidkeverékek szúnyogriasztóként való hatékonyságára, valamint a macskakárosodott leveleket körülvevő illékony vegyületek koncentrációjára vonatkozóan.

    Összességében egyértelmű volt, hogy a levelek tépkedésével okozott extra károk valóban segítettek abban, hogy a buli sokkal gyorsabban beinduljon.

    „Azt találtuk, hogy az ezüstszőlő macskák általi fizikai károsítása elősegítette az összes iridoid azonnali kibocsátását, amely 10-szer magasabb volt, mint az ép leveleké” – mondja a kutatás vezető szerzője, Masao Miyazaki, a japán Iwate Egyetem állatviselkedés-kutatója.

    Nemcsak az összkoncentráció volt magasabb mindkét növénytípusban, hanem az iridoidok keveréke is összetettebb volt a tépett ezüstszőlő levelekben, így alacsonyabb koncentrációban is erősebb taszító hatású volt.

    Azok a macskák, amelyeket ezeknek a keverékeknek tettek ki, hosszabb ideig voltak érintettek, ami arra utal, hogy biológiájukat „finomhangolták”, hogy maximalizálják az ezüstszőlő rovarriasztó dózisát.

    „A nepetalaktol az összes iridoid több mint 90 százalékát teszi ki az ép levelekben, de ez a sérült levelekben körülbelül 45 százalékra csökken, miközben a többi iridoid jelentősen megnő” – mondja Miyazaki.

    „A sérült leveleknek megfelelő megváltozott iridoidkeverék sokkal hosszabb reakciót váltott ki a macskáknál”.

    A növényekből vagy akár más ízeltlábúakból lopott, természetben előforduló rovarölő szerek használata nem ismeretlen az állatvilágban.

    Nemcsak mi emberek lóbáljuk már generációk óta a krizantémkivonatokat, hogy távol tartsuk a bogarakat, hanem a makik is alkalmazkodtak ahhoz, hogy parazitakezelésként a testüket dörzsölgessék, míg más madarak és állatok hasonló céllal kenik magukat citrusfélék leveleivel.

    Mégis, úgy tűnik, kevesen élvezik ugyanolyan jól a testük védelmező dörzsölését. Úgy tűnik, ezek a macskák rájöttek valamire.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!