2024. november 23. szombat
More

    Természetes gluténmentes ételek meglepő előnyökkel: kukorica

    A kukorica egészségügyi előnyeit évek óta vitatják. Ma azonban kétségtelenül vannak olyan potenciális kockázatok, amelyeket még nem értünk teljesen. A bio kukorica táplálkozása lenyűgöző! A kukorica rostokban, szénhidrátokban, antioxidánsokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag.


    A kukorica az egyik legelterjedtebb gabonaféle a világon. A csemegekukorica és a pattogatott kukorica a közkedvelt fogyasztott fajták, azonban a finomított kukoricaféléket is széles körben fogyasztják, gyakran élelmiszerek összetevőjeként. Ezek közé tartozik a tortillachips, a kukoricaliszt, a polenta, a kukoricaszirup, a tortilla és kukoricaolaj.

    A kukorica a leggyakrabban termesztett takarmánygabona, és a termés nagy része az állattenyésztés takarmányozásának központi energiaösszetevője. Az ERS szerint az Egyesült Államok adja a világ exportjának mintegy 40%-át.

    Kukorica Táplálkozási tények

    1 nagyobb cső kukorica kb:

    • 123 kalória
    • 27 gramm szénhidrát
    • 2 gramm zsír
    • 5 gramm fehérje
    • 4 gramm rost
    • 1 milligramm B6-vitamin (7% DV)
    • 1 milligramm tiamin (7% DV)
    • 3 milligramm C-vitamin (5% DV)
    • 3 milligramm magnézium (5% DV)
    • 5 milligramm folsav (5% DV)
    • 158 milligramm kálium (5% DV)
    • 2 milligramm foszfor (5% DV)

    A kukorica egészségügyi előnyei

    Bár a kukoricát általában más gabonafélékkel együtt csoportosítják, és gyakran hasonló módon használják, valójában nem „gabona”, és egyáltalán nem tartalmaz glutént.

    Megkérdezheted: Mi a probléma a gluténnel?

    A glutén fogyasztása számos negatív tünettel jár, többek között emésztési problémákkal, például görcsökkel, székrekedéssel, puffadással, hasmenéssel, bőrproblémákkal és fáradtsággal.

    Mivel tehát a glutén sok ember számára trükkös – még azok számára is, akiknek nincs igazolt gluténallergiájuk vagy cöliákiájuk -, a kukorica és a kukoricaliszt nagyszerű helyettesítője a búzának vagy más gluténtartalmú ételeknek.

    A kukorica számos hagyományos étrend nagy része, amely a hosszú élethez és az általános egészséghez kapcsolódik

    Napjainkban Észak-Amerikában magas a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és az elhízás szintje a lakosság körében, akik eltávolodtak a hagyományos étrendtől, és elkezdték átvenni a tipikus „nyugati étrendet”. Ezen emberek táplálkozási szokásainak változása a magas kalóriatartalmú élelmiszerek, a finomított gabonából készült liszt, az édesített italok és a cukor fogyasztása felé sokkal több egészségügyi kockázatot eredményezett, mint az elsősorban hüvelyeseken, kukoricán, zöldségeken és rizsen alapuló hagyományos étrendjük – olvasható a Journal of Medicinal Food című folyóiratban 2007-ben megjelent közleményben. 

    A szakértők úgy vélik, hogy a hagyományos étrendhez való visszatérés a kalóriák és az értékes tápanyagok jobb egyensúlya miatt segíthet csökkenteni ezeket a betegségeket. Arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan alapnövények, mint a hüvelyesek és a kukorica vérnyomáscsökkentő, antioxidáns és antidiabetikus potenciállal rendelkeznek. A kukorica és a hüvelyesek bizonyos védő fenolos fitokémiai anyagokat is tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri egészségre, visszafordítják a magas vérnyomást, mint a vércukorszint és a magas vérnyomás szintjének természetes kezelését.

    Ez egy magas rosttartalmú élelmiszer

    Csészényi magonként körülbelül 4,5 gramm rostot biztosít. Ráadásul magas az oldhatatlan-oldható rostok aránya, ezért számos jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre. Ráadásul a magas rosttartalmú élelmiszerek jótékonyan hatnak az emésztőszervi rák, valamint a vastagbélrák megelőzésére.

    Lassan feldolgozott szénhidrátforrás

    A kukorica gazdag keményítőben, amely az összetett szénhidrátok egyik formája, amely egyenletes energiaszintet biztosít. A finomított szénhidrátoktól eltérően, amelyek nem sokáig érződnek és nem biztosítanak elegendő energiát, a rostban és keményítőben gazdag élelmiszerek jótékonyan hatnak a vércukorszint normalizálására, mivel a rostok képesek lelassítani a cukor (glükóz) véráramba jutásának sebességét.

    Jó antioxidáns forrás

    A kukorica antioxidánsokban is gazdag. A legnépszerűbb kukoricafajta – a sárga kukorica – túlnyomórészt jó forrása a karotinoid antioxidánsoknak, különösen a zeaxantin és a lutein (a sárgarépában, a tökben és néhány más mély színű zöldségben és gyümölcsben is megtalálható). Más kukoricafajták olyan antioxidánsokat szolgáltatnak, mint a hidroxibenzoesav és a protokatechuinsav, az antociánok, a béta-karotin, a ferulasav és a kávésav.

    Egyéni aggályok és lehetséges mellékhatások 

    A kukorica fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, azonban néhány ember számára aggodalomra adhat okot, főként azokban a népességcsoportokban, ahol a kukorica alapvető táplálék.

    Az egészséggondozók azt javasolják, hogy legyél óvatos a genetikailag módosított kukoricával. A kukorica ugyanis az Egyesült Államokban az első számú termesztett termék, és jelenleg a 2. legtöbb génmódosított összetevő a bolygón (a szója után). Az Egyesült Államokban évente termesztett kukorica mintegy 88%-a genetikailag módosított.

    Továbbá, ha nagyon érzékeny az emésztőrendszered, óvatosnak kell lenned a kukoricafogyasztással. Bár technikailag nem gabona, és gluténmentes, lehetséges, hogy a kukorica mégis megerőlteti az emésztőrendszeredet, és gyomorfájást okoz, különösen, ha valamilyen más gyakori ételallergiában, IBS-érzékenységben, FODMAP-élelmiszerekben vagy szivárgó bél szindrómában szenvedsz.

    Tény, hogy a kukoricaallergia meglehetősen ritka, azonban ha bármilyen problémától szenvedsz a kukorica fogyasztása során (például székletváltozás, puffadás, gázok vagy hasmenés), akkor próbáld meg elkerülni a kukoricatermékeket, amennyire csak lehetséges.

    Következtetés

    Az Egyesült Államokban számos hagyományos étrend tartalmaz kukoricát és kukoricakészítményeket. Az elmúlt néhány évben a hagyományos kukoricának igazán rossz híre volt. Ma már bebizonyosodott, hogy a kukoricatáplálkozás valóban előnyös, különösen a hagyományos étrendet folytató emberek, valamint a vegetáriánusok és a vegánok számára. Egy antioxidáns aktivitás, amely segít megvédeni a szervezetünket a szívbetegségektől és a rákos megbetegedésektől, valóban fokozódik, ha a kukoricát megfőzzük. A csemegekukorica tele van zeaxantinnal és luteinnel – 2 olyan fitokemikáliával, amelyek elősegítik a szem egészségét. Egy közepes méretű fül jótékony 3 gramm rostot is tartalmaz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!