2024. április 26. péntek
More

    Egy már engedélyezett gyógyszer segíthet az agy helyreállításában a stroke után

    Az iszkémiás stroke-ot az okozza, hogy egy vérrög elzárja az agy egy részének vérellátását, ami a helyi agysejtek elhalását okozza. Az alfa2delta2 nevű normál agyi fehérje lassíthatja az idegsejtek növekedését. A gabapentin ezt a fehérjét gátolja. A hat héten át naponta gabapentint kapó, agyvérzésen átesett egerek visszanyerték a finommotoros kontrollt a mellső végtagjaikban.


    Az Ohio Állami Egyetem tudósai felfedezték, hogy egy már engedélyezett és széles körben felírt gyógyszer, a gabapentin segíthet az agy helyreállításában a stroke után.

    A gabapentint jelenleg görcsrohamok és idegfájdalmak kezelésére használják, de vérrög okozta stroke-ot kapott egereknél a gyógyszer segített az állatoknak visszanyerni felső végtagjaik finommotoros kontrollját, és a javulás még a kezelés befejezése után is tartós volt.

    A felfedezés korábbi kutatásokra épül, ahol a kutatók megtudták, hogy a gabapentin blokkol egy olyan fehérjét az agyban, amely akadályozhatja a gyógyulást.

    „Ha ez a fehérje magas, akkor zavarja a neurológiai felépülést” – mondta Andrea Tedeschi, az Ohio Állami Egyetem idegtudományi tanszékének adjunktusa egy nyilatkozatban.

    A fehérjét egy autó fékpedáljához hasonlította. Ha a fékre taposunk, nem jutunk túl messzire, akármilyen erősen is nyomjuk a gázpedált.

    „Ha elkezdjük felemelni a fékpedált, és folyamatosan nyomjuk a gázt, nagyon felgyorsíthatjuk a helyreállást” – mondta Tedeschi. „Úgy gondoljuk, hogy ez a gabapentin hatása a neuronokra, és ehhez a folyamathoz hozzájárulnak a nem neuronális sejtek is, amelyek megcsapolják ezt a folyamatot, és még hatékonyabbá teszik.”

    Stroke helyreállítás: Az iszkémiás stroke-ot az agy egy részének vérellátását elzáró vérrög okozza, ami az agysejtek elhalásához vezet az érintett régióban.

    Ez hosszú távú szövődményekhez vezethet, beleértve az izmok használatának elvesztését, beszéd- és nyelési nehézségeket, valamint érzelmi és memóriaproblémákat.

    „Ezeknek a funkcióknak a helyreállítása lehetővé teszi az önálló életvitelt, és ezért kiemelt prioritást jelent a stroke által érintettek számára” – írták a kutatók a Brain című szaklapban megjelent tanulmányukban.

    A CDC szerint évente több mint 600 000 ember szenved első stroke-ot, ami azt jelenti, hogy csak a következő néhány évben több millió embernek lesz szüksége segítségre a felépüléshez.

    A tudósok felfedezték, hogy egy már engedélyezett és széles körben felírt gyógyszer, a gabapentin segíthet az agynak a stroke utáni helyreállításban.

    A természetes javítórendszer: A kutatók azonban úgy találták, hogy ez a döntő lépés nem befolyásolta a gabapentin hatékonyságát, és a motoros funkciók javulása függetlenül attól, hogy az egerek egy órával vagy egy nappal a stroke kialakulása után kapták a gyógyszert.

    Miután az egerek agyvérzést szenvedtek, az agyuk sértetlen oldala által irányított izmoknak küldött jelekért felelős idegsejtek axonokat kezdtek hajtani, hogy új kapcsolatokat alakítsanak ki, amit a köznyelvben „plaszticitásnak” neveznek – az agy különböző részeinek azon képességét, hogy alkalmazkodjanak és javítsák a sérült áramköröket és struktúrákat.

    „Az emlősök idegrendszerének van némi belső önjavító képessége” – mondta Tedeschi.

    A sérült idegsejtek „túlgerjesztetté” válhatnak, és olyan jeleket adnak le, amelyek izomösszehúzódásokat és fájdalmat okozhatnak. Ha egy alfa2delta2 nevű agyi fehérje túlságosan kifejeződik egy olyan káros eseményt követően, mint a stroke, akkor hozzájárulhat ehhez az állapothoz, miközben az axonok növekedését is lelassítja.

    Egy jobb megoldás: A gabapentin gátolja ezt a fehérjét, lehetővé téve az idegsejtek számára, hogy hatékonyabban és eredményesebben növekedjenek és szerveződjenek újra.

    „Blokkoltuk a receptort a gyógyszerrel, és azt kérdeztük, hogy még nagyobb plaszticitás következik-e be? A válasz: igen” – mondta Tedeschi.

    A gabapentin helyreállította a mellső végtagok motoros kontrollját egerekben.

    A hat héten át naponta gabapentint kapó egerek visszanyerték a finommotoros kontrollt a mellső végtagjaikban, ami az adagolás abbahagyása után két hétig tartott; a gabapentint nem kapó kontroll egereknél nem állt helyre a motoros kontroll.

    Bár az embereknél ez még messze nem biztos, a kutatók úgy vélik, hogy tanulmányuk az első lépés lehet egy már engedélyezett gyógyszer új felhasználási módjának megtalálása felé. Mivel a gyógyszert már széles körben használják és ismerik, az embereken végzett vizsgálatok gyorsabbak és egyszerűbbek lehetnek, mint az új gyógyszerek esetében.

    „Ezek a megfigyelések rávilágítanak arra, hogy a gabapentinoidok a stroke helyreállításának ígéretes kezelési stratégiájaként való újrafelhasználásának komoly lehetőségei vannak” – írták.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!