2023. június 3. szombat
More

  Egy már engedélyezett gyógyszer segíthet az agy helyreállításában a stroke után

  Az iszkémiás stroke-ot az okozza, hogy egy vérrög elzárja az agy egy részének vérellátását, ami a helyi agysejtek elhalását okozza. Az alfa2delta2 nevű normál agyi fehérje lassíthatja az idegsejtek növekedését. A gabapentin ezt a fehérjét gátolja. A hat héten át naponta gabapentint kapó, agyvérzésen átesett egerek visszanyerték a finommotoros kontrollt a mellső végtagjaikban.


  Az Ohio Állami Egyetem tudósai felfedezték, hogy egy már engedélyezett és széles körben felírt gyógyszer, a gabapentin segíthet az agy helyreállításában a stroke után.

  A gabapentint jelenleg görcsrohamok és idegfájdalmak kezelésére használják, de vérrög okozta stroke-ot kapott egereknél a gyógyszer segített az állatoknak visszanyerni felső végtagjaik finommotoros kontrollját, és a javulás még a kezelés befejezése után is tartós volt.

  A felfedezés korábbi kutatásokra épül, ahol a kutatók megtudták, hogy a gabapentin blokkol egy olyan fehérjét az agyban, amely akadályozhatja a gyógyulást.

  “Ha ez a fehérje magas, akkor zavarja a neurológiai felépülést” – mondta Andrea Tedeschi, az Ohio Állami Egyetem idegtudományi tanszékének adjunktusa egy nyilatkozatban.

  A fehérjét egy autó fékpedáljához hasonlította. Ha a fékre taposunk, nem jutunk túl messzire, akármilyen erősen is nyomjuk a gázpedált.

  “Ha elkezdjük felemelni a fékpedált, és folyamatosan nyomjuk a gázt, nagyon felgyorsíthatjuk a helyreállást” – mondta Tedeschi. “Úgy gondoljuk, hogy ez a gabapentin hatása a neuronokra, és ehhez a folyamathoz hozzájárulnak a nem neuronális sejtek is, amelyek megcsapolják ezt a folyamatot, és még hatékonyabbá teszik.”

  Stroke helyreállítás: Az iszkémiás stroke-ot az agy egy részének vérellátását elzáró vérrög okozza, ami az agysejtek elhalásához vezet az érintett régióban.

  Ez hosszú távú szövődményekhez vezethet, beleértve az izmok használatának elvesztését, beszéd- és nyelési nehézségeket, valamint érzelmi és memóriaproblémákat.

  “Ezeknek a funkcióknak a helyreállítása lehetővé teszi az önálló életvitelt, és ezért kiemelt prioritást jelent a stroke által érintettek számára” – írták a kutatók a Brain című szaklapban megjelent tanulmányukban.

  A CDC szerint évente több mint 600 000 ember szenved első stroke-ot, ami azt jelenti, hogy csak a következő néhány évben több millió embernek lesz szüksége segítségre a felépüléshez.

  A tudósok felfedezték, hogy egy már engedélyezett és széles körben felírt gyógyszer, a gabapentin segíthet az agynak a stroke utáni helyreállításban.

  A természetes javítórendszer: A kutatók azonban úgy találták, hogy ez a döntő lépés nem befolyásolta a gabapentin hatékonyságát, és a motoros funkciók javulása függetlenül attól, hogy az egerek egy órával vagy egy nappal a stroke kialakulása után kapták a gyógyszert.

  Miután az egerek agyvérzést szenvedtek, az agyuk sértetlen oldala által irányított izmoknak küldött jelekért felelős idegsejtek axonokat kezdtek hajtani, hogy új kapcsolatokat alakítsanak ki, amit a köznyelvben “plaszticitásnak” neveznek – az agy különböző részeinek azon képességét, hogy alkalmazkodjanak és javítsák a sérült áramköröket és struktúrákat.

  “Az emlősök idegrendszerének van némi belső önjavító képessége” – mondta Tedeschi.

  A sérült idegsejtek “túlgerjesztetté” válhatnak, és olyan jeleket adnak le, amelyek izomösszehúzódásokat és fájdalmat okozhatnak. Ha egy alfa2delta2 nevű agyi fehérje túlságosan kifejeződik egy olyan káros eseményt követően, mint a stroke, akkor hozzájárulhat ehhez az állapothoz, miközben az axonok növekedését is lelassítja.

  Egy jobb megoldás: A gabapentin gátolja ezt a fehérjét, lehetővé téve az idegsejtek számára, hogy hatékonyabban és eredményesebben növekedjenek és szerveződjenek újra.

  “Blokkoltuk a receptort a gyógyszerrel, és azt kérdeztük, hogy még nagyobb plaszticitás következik-e be? A válasz: igen” – mondta Tedeschi.

  A gabapentin helyreállította a mellső végtagok motoros kontrollját egerekben.

  A hat héten át naponta gabapentint kapó egerek visszanyerték a finommotoros kontrollt a mellső végtagjaikban, ami az adagolás abbahagyása után két hétig tartott; a gabapentint nem kapó kontroll egereknél nem állt helyre a motoros kontroll.

  Bár az embereknél ez még messze nem biztos, a kutatók úgy vélik, hogy tanulmányuk az első lépés lehet egy már engedélyezett gyógyszer új felhasználási módjának megtalálása felé. Mivel a gyógyszert már széles körben használják és ismerik, az embereken végzett vizsgálatok gyorsabbak és egyszerűbbek lehetnek, mint az új gyógyszerek esetében.

  “Ezek a megfigyelések rávilágítanak arra, hogy a gabapentinoidok a stroke helyreállításának ígéretes kezelési stratégiájaként való újrafelhasználásának komoly lehetőségei vannak” – írták.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!