2024. március 29. péntek
More

    Fülproblémák 7. – Zúgó hang a fülben? Pulzáló fülzúgás lehet (2. rész)

    Hallod a füledben a zúgó hangot? Ez a hang összefügg a szívveréseddel? Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, akkor pulzáló fülzúgásod lehet. A pulzáló fülzúgás olyan zaj, amelyet gyakran zúgó, lüktető, sípoló vagy rohanó hangként írnak le. Hasonlít az általánosan ismert fülzúgáshoz, vagy fülcsengéshez, de a pulzáló fülzúgás esetében a pulzusoddal együtt lüktet.

    Ajánló   Fülproblémák 6. – Zúgó hang a fülben? Pulzáló fülzúgás lehet (1. rész)


    Jelen cikkünkben a fülzúgás okait taglaljuk.

    Okok

    Atherosclerosis

    Az érelmeszesedés a zsír, a koleszterin és más anyagok felhalmozódása az artériák falában. Ez a felhalmozódás az artériák szűkülését okozza, ami korlátozza a vér áramlását az érben. Az érelmeszesedés stroke-ot, szívinfarktust (szívrohamot) vagy anginát (mellkasi fájdalmat) okozhat. Ha ez a füledben, nyakadban vagy fejedben lévő artériákban történik, pulzáló fülzúgás alakulhat ki.

    Az érelmeszesedésnek három fő oka van. Az első a magas koleszterinszint. A koleszterin egy viaszos, sárga anyag, amely természetes módon megtalálható a szervezetben, valamint bizonyos ételekben, amelyeket megeszünk. Az érelmeszesedés második gyakori oka a helytelen táplálkozás, a harmadik gyakori ok pedig az öregedés. Bármennyire is szeretnénk irányítani az öregedést, nem tudjuk. Tegyél tehát meg mindent, hogy javíts az életmódodon, hogy elkerüld ezt az artériás betegséget.

    Ajánló   Fülproblémák 1. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (1. rész)

    Idiopátiás intrakraniális hipertónia

    Nos, ez nem egy olyan állapot, amelyre sokan nem gondolnak, amíg nem ismernek valakit, akinek ez volt, vagy amíg nem diagnosztizálták náluk. Az idiopátiás intrakraniális hipertónia egy összetett elnevezés, amelyet mi most lebontunk neked. Az idiopátiás ismeretlen okot jelent, az intrakraniális a koponyán belüli, a hipertónia pedig magas nyomást. Az idiopátiás intrakraniális hipertónia tehát a koponyán belüli magas nyomás, amelynek oka ismeretlen.

    Jellemzően ezt az állapotot az agyi liquor megnövekedése jellemzi az agy körül. Ez a megemelkedett nyomás olyan tünetekkel jár, mint a fejfájás, kettős látás, fájdalom a szem mögött és pulzáló fülzúgás.

    Érrendellenességek

    A pulzáló fülzúgás az a zaj, amelyet az erekben mozgó vérből hallasz. Az erek bármilyen rendellenes elváltozása okozhatja ezt a zajzavart. A rendellenességek – beleértve az aneurizmákat és az arteriovenózus malformációkat – változásokat okozhatnak a vér áramlásában az érintett ereken keresztül.

    Ha pulzáló fülzúgásod van, itt az ideje, hogy időpontot kérj az orvosodtól. Ő fogja kivizsgálni a zaj okát, ami magában foglalja az érrendszeri rendellenességek vizsgálatát is. Ha a családodban előfordultak érrendszeri rendellenességek, ezt feltétlenül közöld az orvossal. Egyes rendellenességek nagyon súlyosak lehetnek, és műtétet igényelnek, míg más esetekben az orvos inkább kivár és megfigyel.

    Ajánló   Fülproblémák 3. – A fülgyulladás leggyakoribb jelei és tünetei

    Hipertónia

    A vérnyomásod az az erő, amelyet a szíved a vérnek az egész testben való áramoltatására használ. Egész nap fel-le mozog, több tényezőtől függően. Ha magas a vérnyomásod, más néven hipertóniád van, a szíved különösen keményen dolgozik, hogy a vért átnyomja a szűkült artériákon. Ez az erekben megnövekedett turbulenciát okoz, és ha ez a nyaki verőérben vagy más, a fülhöz közeli artériában van, a zaj a fülön belül hallható.

    A pulzáló fülzúgás csak egy a sok állapot közül, amely a magas vérnyomás következménye. Ha krónikus magas vérnyomásban szenvedsz, orvosoddal együtt kell dolgoznod annak csökkentésén gyógyszeres kezeléssel, étrendváltoztatással, fogyással és a krónikus állapot kezelésével.

    Tumorok

    A pulzáló fülzúgás egyik ijesztőbb oka a fej- és nyaki daganatok, különösen a glomus tumorok. A glomus tumorok a fejben és a nyakban a glomus sejtekből származnak, és jóindulatúak, de a területen belül invazívak lehetnek. Ezek a daganatok leggyakrabban a nyaki véna azon részén fordulnak elő, amely a középfül alatt helyezkedik el. A glomus tumorok a középfülben és az agyban is növekedhetnek.

    Amikor a fej vagy a nyak glomus tumora nyomja az ereket, számos más tünet mellett pulzáló fülzúgást is okozhat. Ezek a daganatok sok véredényt tartalmaznak, így jó jelöltek arra, hogy pulzáló zajt okozzanak a fülében.

    Ajánló   Fülproblémák 4. – A viszkető fülek okai (1. rész)

    Sigmoid Sinus rendellenességek

    Két sinus falának rendellenessége, amely pulzáló fülzúgást okozhat, a sigmoid sinus diverticulum és a dehiszcencia. A sinus sigmoidalis egy vérvezető csatorna az agy oldalán, amely az agyban lévő vénákból kapja a vért. A sinus sigmoidalis diverticulum olyan kis tasakok (divertikulák) kialakulására utal, amelyek a sinus sigmoidalis falán keresztül a fül mögötti masztoid csontba nyúlnak. A dehiszcencia az, amikor a masztoidban a sinus sigmoidalist körülvevő csont hiányzik.

    Ezek a szokatlan fül rendellenességek növelhetik a sigmoid sinuson belüli nyomást és véráramlást. Ez okozza a füledben a szívdobogás zaját, amelyet pulzáló fülzúgásnak nevezünk.

    Fülszerkezeti rendellenességek

    Ha rendellenes elváltozások vannak a füledben, ez lehet az oka annak, hogy hallod a szívverésedet. Az egyik fül rendellenesség, amely a pulzáló fülzúgás ismert oka, a felső félkörös csatorna dehiszcencia szindróma. A felső félkörcsatorna egyike a belső fül vestibularis készülékében található három csatornának. Amikor ez a szerkezet szokatlanul elvékonyodik vagy hiányzik, pulzáló fülzúgás léphet fel.

    A felső csatorna dehiszcencia szindróma nem az egyetlen fül rendellenesség, amely pulzáló fülzúgást okozhat. Ha bármilyen állapot, amely a fülben lévő csontok elvékonyodását okozza, vagy ha azok ténylegesen hiányoznak, a fül közelében lévő erek hangosabbak lesznek, ami a szívdobogás zaját okozza.

    Gyakorlat

    A pulzáló fülzúgás egyik leggyakoribb és legegyszerűbb magyarázata a véráramlás és a nyomás növekedése a testmozgás miatt. Amikor futsz és felgyorsul a pulzusod, néha hallod, ahogy a vér pumpál a testedben. Ez lehet teljesen jóindulatú.

    Ha azonban a szívdobogás zaja új neked, vagy nem szűnik meg, amikor befejezed az edzést, itt az ideje, hogy felhívd az orvost. Ő ki tud értékelni téged, hogy megállapítsa, van-e a zajnak valamilyen kiváltó oka.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!